БСП-протест срещу Борисов заради неуспеха в ООН

Привърженици и представители на БСП се събраха в четвъртък вечерта пред сградата на Министерския съвет и с викове "Оставка" изразиха недоволството си от решението на правителството да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Според присъстващите това е провалило шансовете на номинираната преди това за поста Ирина Бокова.

В червения митинг се включиха народни представители от БСП, сред които Таско Ерменков и Атанас Мерджанов, бившият лидер на социалистите Михаил Миков и висшият партиен функционер Ангел Найденов, макар протестът да беше организиран чрез социалните мрежи, след като стана в сряда вечерта стана ясно, че за лидер на ООН е предпочетен португалецът Анониу Гутереш.

Още сутринта в четвъртък от БСП, АБВ и ДПС поискаха оставката на правителството заради кандидатурата на Кристалина Георгиева, която се класира зад Боково във финалното гласуване, но премиерът Бойко Борисов отказа да разпусне кабинета.

От  БСП  решили да подкрепят гражданското недоволство, защото имало някои неща, които не могат да се разминават на тази власт, обясни Александър Симов, член на изпълнителното бюро на БСП, цитиран от агенция БГНЕС. "Това е международна политическа катастрофа и трябва да се отиде отвъд исканията за оставка, тъй като е ясно, че тази власт е достатъчно арогантна да не се оттегли. Протестът тук е, за да се види, че има събудени хора, които са готови на съпротива”, посочи той.

В случая няма никакво значение кой организира протеста, по-важното е, че тук са граждани, които негодуват срещу действията на правителството, каза депутатът Атанас Мерджанов. Той посочи, че случилото се е още веднъж потвърждение на факта, че това правителството води държавата към абсолютна зависимост. „Неясна при това. В ущърб на интересите национални и на гражданите. От това по-скандално като проявление и като външна политика здраве му кажете. Аз мисля, че начинът по който се държи Борисов и то последните дни, последния ден, днешните му изявления са повече от скандални, арогантни. Те по-скоро напомнят за Борисов 2009 – 2013. По такъв начин не може и не бива да се управлява държавата и алтернативата са тук, тези хора”, допълни Мерджанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?