БСП протестират, че правителството ги е игнорирало в информационния лист за референдума

Свързаният с БСП Инициативен комитет за провеждане на ядрения референдум настоява правителството да преразгледа решението си и да редактира съдържанието на информационния лист "Референдум за развитието на ядрената енергетика в България", съобщиха от пресцентъра на БСП в четвъртък.

От комитета протестират срещу решението на Министерския съвет за публикуване на информационния лист. Те припомнят, че комитетът е изпратил възражение по този въпрос към кабинета на 17 декември, на което до момента няма отговор.

Министерският съвет е използвал единствено мотивите на 76 народни представители от ГЕРБ и напълно е пренебрегнал мотивите за провеждане на национален референдум, подкрепени от 770 000 български граждани в подписката на БСП, изтъкват социалистите.

Според тях кабинетът пряко нарушава закона и ограничава правото на гражданите на достъп до информация. От инициативния комитет смятат, че е некоректно в информационния лист да се съдържат мотиви от правителствен документ, какъвто е "Енергийна стратегия на Република България до 2020 година". За пореден път изпълнителната власт използва механизмите на държавата за провеждане на незаконосъобразна антиагитация, заявяват от комитета.

Както е известно, БСП и ГЕРБ са обединени в кампанията за референдума, тъй като и двете партии са "за" изграждане на нова ядрена централа, която по подразбиране е АЕЦ "Белене". Застъпници на алтернативната позиция са инициативни комитети на ДСБ и ЕНП.


Инициативата за националното допитване е на социалистите, които събраха необходимия брой подписи за свикването му. Въпреки възраженията на дясната опозиция, че такъв референдум би бил противоконституционен, ГЕРБ реши да го проведе, но като промени оригиналния въпрос на БСП и от него отпадна проектът "Белене".


По закон за провеждането на референдум се издава т.нар. информационен лист. Отговорността за това е на правителството, което е длъжно да предостави коректна информация на гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от България