БСП провери в речника какво е "реинженеринг" и поиска оставката на вътрешния министър

Държавата дезертирала с поръчката за реорганизация на МВР

Снимка: БГНЕС

С обявяването на обществена поръчка за цялостна реорганизация на структурата на МВР с цел повишаване на ефективността в работата му държавата дезертира от собствените си функции и затова вътрешният министър Валентин Радев незабавно трябва да подаде оставка.

Тази теза разви в петък зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, визирайки плана на управляващите за "реинженеринг на процесите" в силовото ведомство.

От думите на Добрев стана ясно, че първоначално той не е разбрал особено какви всъщност са параметрите на въпросната обществена поръчка, но след справка в речника е останал възмутен от случващото се.

"Отворих речника, защото МВР си служи със странни и сложни думи. Това е цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на процесите. Държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално IT специалист да купува ваксини и да ваксинира овце и кози. Свикнахме, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надгражда системата на Търговския и имотен регистър. Днес стигаме нови висини. Ние всъщност аутсорсваме дейност. Не просто товаро-разтоварна, ние аутсорсваме управленска дейност с тази обществена поръчка. Вътре говорим за нова структура в МВР с цел повишаване на ефективността на ведомството. Нов концептуален модел за новата структура и изпълнение на следващи дейности, за пълен анализ на структурата", сподели резултата от лингвистичното си проучване зам.-председателят на левицата.

Възмущението на Добрев стигна дори до това да определи мотивите на съпартийците му в неотдавнашния вот на недоверие по темата "Сигурност" като "смешни" на фона на настоящото състояние на сектора.

"Когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел. ГЕРБ управлява 10 години. Само преди една година имаха обещания, стратегия за МВР – във всяко село полицай. Ако не дай си Боже реинженерингът каже, че не може полицай във всяко село, какво правим? Тук сливаме политическото с нещо съвсем различно. Министерство с милиард бюджет и 60 000 служители, Академия на МВР с милиони бюджет – това е абсолютно нелепо. Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни", добави Добрев, допускайки, че политическото ръководство на МВР не се допитва по тези въпроси до професионалното, защото го смята за некадърно.

Въпросната обществена поръчка бе обявена в понеделник и е на прогнозна стойност от 1.15 млн. лева без ДДС. Тя се разделя на четири основни етапа: поектиране на нова структура на МВР с цел повишаване на ефективността на ведомството; изготвяне на Единната методология за реинженеринг на процесите в МВР и Наръчник на нейното прилагане; извършване на реинженеринг на процесите в МВР; провеждане на обучения, базирани на резултатите от извършения реинженеринг.

Това е следващата стъпка от плана на вътрешния министър Валентин Радев за поредна реформа на силовото ведомство, започнала с функционален анализ на министерството, чиито резултати обаче все още не са обявявани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?