БСП разкритикува КС заради увеличените правомощия на ВСС

БСП настоя за ограничаване на "прекалено големите и гигантомански" правомощията на Висшия съдебен съвет (ВСС) две седмици след като Конституционният съд (КС) му прехвърли част от правомощията на Министерство на правосъдието. Социалистите обаче се обявиха за промени в Закона за съдебната власт или дори в конституцията, за да се ограничи властта на ВСС.

Заключенията си БСП представи във вторник след заседание на ИБ по проблемите на сигурността в страната. Левицата декларира, че настоява за радикална реформа в съдебната система, където правителството имитирало промени. БСП твърди, че иска структурни реформи в съдебната система, но за разлика от десните отново държи прокуратурата и следствието да останат в нея, а не да преминат към изпълнителната власт. Социалистите не можаха да обяснят какво точно е радикално в техния замисъл, но бяха категорични, че промените, предприети от управляващите са неефективни и на парче.

Най-сериозно бе атакуван обаче организационният орган на съдебната власт, който решава и кадровите промени в нея - ВСС.

С решението си от 11 октомври, КС обяви за противоконституционни разпоредбите в съдебния закон, според които Министерство на правосъдието имаше правомощия да се разпорежда със средствата за капиталови разходи за построяване, оборудване и поддържане на сградите на отделните звена на съдебната власт. Отпадна и правото на министерството да разпределя средства за оборудване и поддържане на съдебните сграда от фондовете "Съдебни сгради" и фонд "Затворни сгради". Тези правомощия останаха във функциите на ВСС.

Делото в КС беше образувано по искане на Пленума на Върховния касационен съд от юни т.г. , след последните промени в Закона за съдебната власт, част от които бяха атакувани като нарушаващи самостоятелността на съдебната от изпълнителната власт.

Това, според социалистите, обезмисляло съществуването на Министерство на правосъдието, което вече можело да се нарече Министерство на затворите заради рязкото ограничаване на правомощията му.

Според БСП, съветът значително се е отклонил от конституционните разпоредби да бъде предимно кадрови орган на съдебната власт. ВСС вече имал функции на висш административен, финансов, а дори в някои случай и на правораздавателен орган, възнегодува бившият правосъден министър Младен Червеняков и определи това като "гигантомания".

Социалистите констатират, че тежестта за решаването на проблемите с престъпността ще остана за следващото управление, което очакват да им бъде възложено след победа на изборите.

Ефектът от постигнатото в стратегията за борба срещу престъпността е незначителен и не се спазва законовото изискването за внасяне на годишни доклади за състоянието на сигурността от премиера, припомниха от БСП.

Сред аргументите за провала и грешките в управлението на НДСВ и ДПС в сектора за сигурност е и констатацията от последния редовен доклад на Европейската комисия за напредъка на България към ЕС, в който се казва, че "борбата с организираната престъпност...остава област на голяма загриженост".

Те посочват обаче, че не търпят отлагане въпросите, свързани с овладяването на организираната престъпност и имитацията на съдебна реформа.

За ясна концепция за реформа на наказателното производство преди приемането на нови Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс и Закона за изпълнение на наказанията, настояват още от БСП. БСП смята, че трябва да се приеме "ясна концепция за категоризация на престъпленията, видовете наказания за всяко от тях, процедурата за разследване и налагане на всеки вид наказание и съответния начин за неговото изпълнение".

Налице е разнобой и прехвърляне на вини и отговорности между отделните институции при управлението на правозащитната система, липсва координация особено в досъдебната фаза, критикуват от левицата. Социалистите участваха заедно с дясната опозиция и ДПС в осуетяването на опита на управляващите да прехвърлят 95 процента от разследването към дознателите в МВР чрез промени в НПК преди доклада на Брюксел.

До края на 2004 да се набележат и до 2007 да се конкретизират неотложните мерки за противодействие на организираната престъпност, където са и най-острите критики в редовния доклад на ЕК, се настоява още в становището на левицата. Според БСП е трябва да се проведе спешно политико-експертно обсъждане на препоръките в доклада.

Споделяне

Още от България