БСП решена да препъне Борисов за концесиите по чистотата

БСП решена да препъне Борисов за концесиите по чистотата

Столичните общински съветници от БСП потвърдиха позицията си за прекратяване на концесионните договори за чистотата, което би възпрепятствало уредената от кмета Бойко Борисов (ГЕРБ) сделка за нов собственик на фирмите, които почистват София.

БСП настоява за сключване на нови договори по Закона за обществените поръчки. Доклад с това искане ще бъде разгледан на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 22 февруари, заяви на пресконференция в неделя в централата на “Позитано” 20 говорителят на групата Антон Кутев.

Основанията за прекратяване на договорите са, че не отговарят на изискванията на  Закона за концесиите, при сключването им не са спазени необходимите законови и нормативни процедури, моделът на изработване на план-сметките за разходите по чистотата е порочен, липсват реално разписани процедури за контрол.

Кутев припомни, че Бойко Борисов многократно искаше да развали концесиите за чистота на София по време на кметската си кампания. Сега обаче позицията му е променена и дори посредничи за подписване на нови договори.

Общинските съветници заявиха, че ще направят допитване до софиянци дали искат да бъдат продължени концесионните договори за чистотата и ще отправят питане до Борисов относно личния му интерес за запазване на тези  договори.

“Ние нямаме съмнения, че Борисов ще заяви, че няма лични интереси от концесията. Но съм абсолютно убеден, че след година-две, когато нещата започнат да стават по-ясни, ако не дай си боже, концесията не се развали и остане, ...ще си проличи личния интерес след някой и друг месец или година”, каза Кутев, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Според социалистите продажбата на фирмите-концесионери ДИТЦ, “Волф” и “Чистота” няма да доведе до премахване на монопола на един собственик и по този начин новият концесионер ще иска увеличаване на бюджета за дейността, която извършва.

Росен Малинов, общински съветник от БСП припомни, че през 2004 г. отделеният бюджет за поддържане чистотата на София е бил 58,85 милиона лева, а през тази година той е 96,68 милиона лева.

Според Малинов развалянето на концесионните договори "ще бръкне в интересите на много хора, в т.ч. и на политически сили".

Преди десетина дни управляващият съдружник инвестиционния фонд “Екуест” Георги Крумов, който е в процес на откупуване от Румен Гайтански на ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”, разговаря с премиера и лидер на БСП Сергей Станишев относно намерението на столичните социалисти за предсрочно прекратяване на концесионните договори.

Тогава Крумов заяви, че няма да финализира сделката по закупуването на трите фирми, ако общинският съвет гласува за прекратяване на концесията и ако не покаже ясно, че иска да работи с “Екуест”. Фондът, който заяви интерес и към изграждане на завод за изгаряне на отпадъците, няма опит в почистването, но възнамерявал да привлече австрийски и германски партньори, занимаващи се с такава дейност.

Борисов обвинява БСП, че 9 години са търпели Гайтански и той е направил всичко възможно да притисне Вълка (Румен Гайтански) да продаде концесията, тъй като това е единственият реален начин общината да прекрати отношенията си с него.

БСП винаги е била против концесионните договори за чистотата на София, коментира в неделя Росен Малинов. Според него с поведението си Борисов става част от старото политическо мнозинство в СОС.

БСП смятат, че Бойко Борисов и администрацията му не осъществяват контрол върху дейността на концесионерите.

Битката за концесиите по чистотата е свързана с предстоящите местни избори тази есен, на които БСП си поставя за цел най-после да спечели кметския пост.

Малко след пресконференцията на столичните социалисти Бойко Борисов коментира, че няма никакъв личен интерес от концесията за чистотата на София.

“Обещал съм на софиянци, че ще изгоня Вълка от София”, каза кметът и отново припомни, че той е заварил проблемите с боклука и се опитва да се справи в тях.

Заклевам се, че нямам никакъв интерес в концесиите за чистотата и “мога да им го напиша на стената на “Позитано” на тези нещастници, това е точната дума”, каза Борисов. Той припомни, че БСП са спазарили “Топлофикация”, “Софийски имоти” и други дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?