БСП реши да играе "контра": Оставката и изборите няма да се решат от КСНС

БСП реши да играе "контра": Оставката и изборите няма да се решат от КСНС

БСП реши да играе "контра" и да не допуска датата на предсрочните избори да се определи на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Така оставката на кабинета, която Сергей Станишев нарочи за подаване на 13 юни, няма бъде факт и на 17 юни. Не е ясно дали тази стратегия може да спечели някой и друг допълнителен ден за обреченото правителство "Орешарски", но със сигурност ще нагнети напрежението.

 

"На утрешното си заседание КСНС няма да определи дата за провеждането на предсрочните избори", съобщи в понеделник след Изпълнителното бюро на говорителят на партията Ангел Найденов, който все пак допусна "изненади".

 

От обясненията не стана ясно какво диктува тази позиция на БСП, освен желанието да изглежда, че водещата партия в управлението все още има контрол върху ситуацията. На практика "командният" лост бе задействан от ДПС още преди десетина дни, когато подкрепата за правителството бе оттеглена с искане за избори до края на годината. За да покаже, че не ДПС има последната дума, лидерът на БСП предложи на партийния пленум кабинетът да подаде оставка до 13 юни и изборите да са още през юли. Станишев бе бламиран от съпартийците си, които не се съгласиха на избори посред лято и му дадоха мандат да преговаря за приемлива дата с другите партии.

 

Обяснявайки решението на ИБ, Ангел Найденов заяви: "Лидерът на БСП получи мандат да проведе политически консултации с парламентарно представени и извънпарламентарно представени партии и институции, за да се види коя е най-подходящата дата за предсрочните избори. Гледаме на предстоящото обсъждане в рамките на Консултативния съвет на период за провеждането на предсрочни избори и съответно на дата като на първа стъпка. Следователно не очаквам утре да бъде фиксирана дата, но нека да оставим все пак и някакво пространство за изненади".

 

"Продължаваме да държим на бързи парламентарни избори, които, разбира се, трябва да бъдат съобразени и със съответните задачи, които предстои да бъдат реализирани в рамките и на дейността на правителството и съответно на НС", продължи Найденов, без да изясни какво пречи датата на изборите да бъде договорена между политическите сили, които участват в КСНС при президента.


"Оставката на правителството е продукт на определянето на периода и съответно на датата, защото... след тази оставка текат определени срокове, обвързани с Указа на президента , в който трябва да бъде определена датата за провеждане на предсрочните парламентарни избори. Следователно, не може оставката да предшества разговорите и съответно мнението на политическите формации", каза Ангел Найденов.

 

Именно темите, които изброи говорителят на БСП, се очаква да бъдат обсъдени на КСНС.

 

Според него обаче КСНС не е мястото, на което трябва да се реши въпросът с оставката на правителството. "Защо е извънреден този КСНС и кое е извънредното?", попита Найденов, визирайки факта, че съветът наистина беше обявен като извънреден, въпреки че в правния мир няма такова понятие.

 

Президентът обяви свикването на съвета преди седмица, когато Станишев изненада с "насрочването" на избори през юли, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе настоял за 28 септември, а лидерът на ДПС – за края на ноември или началото на декември. Тогава Росен Плевнелиев коментира, че в ситуация на непредсказуемост и на тежка политическа и парламентарна криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят, е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания.

 

Датата за избори не трябва да се определя според интересите на един или друг политически лидер, каза тогава президентът.

 

Той очаква КСНС да стигне до съгласие за дата на изборите, за процедурата, по която да бъде избран българският еврокомисар, за спрените еврофондове, за "Южен поток", а също така кой и кога ще прави бюджета за следващата година.

 

Според неофициална информация президентът е предложил на партиите да се обединят около декларация с национално отговорни реформи - пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, в енергетиката, в администрацията и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?