БСП ревнува Москва от Борисов, само имитирал смяна на курса към Русия

Социалистите продължават натиска за размразяването на АЕЦ "Белене", ГЕРБ ги обвини в опит да потушат вътрешните си проблеми

Премиерът Бойко Борисов се е изказал за възобновяване на руските енергийни проекти в България, понеже е започнал предизборната си кампания за президент и, за да спечели доверието им, иска да убеди хората, че е ориентиран към Русия. Но това е само имитация, която бе разобличена от Путин. Такава теза разви в сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като внесе от името на ПГ на "БСП лява България" искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание от председателя на парламента Цецка Цачева.

От левицата предлагат три точки в дневния ред на извънредното заседание - отмяна на забраната за строителството на АЕЦ "Белене", отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия и отмяна на забранителния списък за пътуване на руски граждани.

Какви преговори водиш с руската страна, когато имаш решение на правителство и парламент не само за спиране на проекта (за АЕЦ "Белене"), но и за изграждане на парогазова централа (на площадката). Сега е моментът да се види дали наистина управляващите имат намерения да възстановят диалога и взаимоотношенията с Русия и да дадат тези правни гаранции, които са необходими за възстановяване на разговора, или просто имитират нещата заради президентската кампания и печеленето на доверието на българите, коментира Нинова в очевиден изблик на ревност на тема кой е по-предан на Москва.

По думите на Нинова Бойко Борисов е направил голям политически гаф, но е бил разобличен от руска страна за това. Тя посочи, че след разговора с руския президент Владимир Путин премиерът е обявил, че започва работа по възстановяване на енергийните проекти. Нинова добави, че вчера президентът на Руската федерация е заявил, че вижда желанието на българската страна да се върне към "Южен поток", но намеренията не стигат, трябват железобетонни гаранции с правен характер, а такива няма. По думите на Нинова руската страна дипломатично е препратила въпроса към работни групи и междуправителствена комисия, която ще се състои догодина, но в същото време има голяма възможност "Турски поток" да тръгне и отново да заобиколи България.

"Защо му трябваше на г-н Борисов това изхвърляне след разговора с руския президент? Защото започна президентската си кампания в България и защото иска да убеди българите, че сменя курса във външната политика в посока Русия, за да спечели доверието им, но този ход беше разобличен от руската страна", каза лидерът на БСП.

Делян Добрев: Вадят картата "Белене" заради вътрешните си проблеми

В отговор депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира, че социалистите са извадили темата за АЕЦ "Белене”, за да заглушат вътрешнопартийните си проблеми.

"Това, което наблюдаваме, е, че в БСП се тресат от скандали и партията се цепи така, както никога досега в своята над 100-годишна история. Това е единствената причина, поради която в средата на август месец, те проявяват активност по темата "Белене”. Тя винаги се извежда, когато от страна на опозицията искат да заглушат друга тема, която не е удобна”, каза пред журналисти във Варна Делян Добрев. Като неудобна тема за заглушаване той определи невъзможността БСП да определи свой кандидат за президент в последните десетина дни.

"Останаха няколко дни от срока, който те сами си поставиха. Вижда се, че не могат да достигнат до единна кандидатура и за да заглушат вътрешнопартийните си проблеми, те вадят други теми, а най-шумната винаги е била за "Белене”, каза представителят на ГЕРБ.

Натискът за размразяване на АЕЦ "Белене"

Размяната на реплики между опозиционната и управляващата партии идва, след като БСП продължи натиска върху управляващото мнозинство да се свика извънредно заседание на парламента, на което да се разгледа внесеният от социалистите преди ваканцията проект на решение за отмяна на решението на Народното събрание от март 2012 г. за прекратяване на проекта за строеж на АЕЦ "Белене". То последва взето преди това решение на първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, което на практика е по-важното и за да може въобще да се говори за възобновяване на ядрения строеж, именно то трябва да бъде отменено.

Опозиционната партия, която от край време подкрепя АЕЦ "Белене", внесе в деловодството на парламента писмо от лидера си Корнелия Нинова до председателя на Народното събрание Цецка Цачева да свика заседанието за ядрения проект по своя преценка, след като предишния ден от ГЕРБ контрираха призива им пред медиите с аргумента, че няма внесено искане в парламента.

Цачева обаче може и да не се съобрази с писмото на Нинова, което ще наложи търсенето на подписите на 48 депутати за внасяне на ново искане за извънредно събиране на народните представители, каквато е втората хипотеза по правилник за насрочването на такова. "Ако Цачева не се съобрази с писмото на Нинова, ще започнем да търсим подкрепата на колеги в парламента", обясни пред Mediapool Явор Куюмджиев, член на НС на БСП, който е бивш депутат.

Парламентарната група на "БСП лява България" е от 38 членове, тоест на социалистите трябва допълнителна подкрепа за свикване на заседание в средата на парламентарната ваканция.

"Според Конституцията ни, решенията на Народното събрание са задължителни. Към момента има действащо решение на НС, което възлага на Министерски съвет, и в частност на министъра на енергетиката, да предприеме действия относно прекратяване строителството на централата”, заяви Жельо Бойчев, говорител на парламентарната група на БСП. Той припомни за внесеното в началото на юли решение за отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене". "В пленарна зала народните ни представители ще гласуват за отмяна на този мораториум”, заяви Бойчев.

"Настояваме председателят на НС Цецка Цачева да свика извънредно заседание, за да се покаже искреност в намеренията и загрижеността, която декларират, че искат да реализират проекта, защитавайки националните интереси”, каза още той.

Петкова нарушавала конституцията, преговаряйки с "Росатом"

Депутатът от БСП обвини също така министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че нарушава конституцията като кани руската корпорация "Росатом" на преговори за АЕЦ "Белене", което според него противоречало на решението на парламента за спиране на ядрения проект.

Тази нападка обаче не е съвсем състоятелна, тъй като в поканата, отправена преди ден от Петкова към представители на "Росатом" за участие в работна група за преглед на ядрения проект, не се посочва изрично, че ще се преговаря за възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене". Въпреки това разговорите в тази посока са очаквани предвид изявленията на премиера Бойко Борисов за търсене на варианти за реализация на проекта като държавен с частно участие, каквато бе и предишната концепция преди прекратяването му.

Няма нужда да се пита ЕК дали може да се строи АЕЦ "Белене”, коментира Явор Куюмджиев. Проектът има разрешение от организацията Евратом и решението да се строи или не АЕЦ "Белене”, е изцяло в ръцете на българското правителство, каза още той. "По решение на предишния кабинет на Борисов, проектът бе замразен, а нашето желание е да развържем ръцете на правителството”, допълни представителят на БСП.

"Никога не сме имали проблеми с ЕС по отношение проекта Белене”, заяви народният представител от левицата Таско Ерменков. Той обясни, че проблемите около проекта са били вътрешнополитически. "Поради това считам, че Борисов в момента тупка топката, за да може да каже после, че е опитал всичко, вместо да си признае вината за спирането на проекта от неговото правителство”, каза Ерменков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес