БСП: Рисковете за нашите в Ирак се увеличават

Рисковете за българските бойци в Ирак се увеличават, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев след като днес бяха изслушани докладите за инцидента в Кербала на военния министър Николай Свинаров, началника на Генералния щаб ген. Никола Колев и шефа на военното разузнаване ген. Пламен Студенков пред парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

Министър Свинаров напусна заседанието час след началото му, като обяви, че е представил писмено доклада си и ще участва в дискусията в четвъртък. Според депутата от ОДС Асен Агов, днешният доклад на шефа на Генщаба ген. Никола Колев е бил "перфектен".

Дейността на терористите срещу коалиционните сили става все по-жестока, по-добре подготвена и координирана, атаките им са по-трудно предсказуеми, посочи Станишев.

Левицата е внесла днес в деловодството на парламента проект за решение на Народното събрание за осъществяване на контрол по изпълнението на мисията на българския батальон в Ирак.

Депутатите от левицата, членове на външната комисия предлагат в рамките на две седмици да бъде изготвен доклад в няколко пункта. Техният проект за решение на парламента предвижда:

- анализ на причините и последиците от терористичните атаки на 27 декември, на базата на военно-техническите експертизи и разследването.

- проверка на готовността на втория български батальон за Ирак -екипировката, оборудването и мотивацията на войниците.

- ежемесечни отчети на правителството пред Народното събрание по хода на операцията на съюзниците в Ирак, българското участие и дипломатическите усилия за разширяване на международната подкрепа за действията на коалицията за демократизацията на Ирак.

Според левицата външната комисия трябва да се ангажира периодично с оценка за военните ни мисии зад граница.

Четвъртото, за което настоява БСП, е България е да предприеме всички дипломатически и политически усилия за увеличаване на ролята на ООН за следвоенното възстановяване и политическо развитие на Ирак.

Според БСП това ще намали политическия риск за нашите бойци в Ирак.

Ако предложението на левицата бъде прието, след две седмици докладът на външната парламентарна комисия ще бъде обсъден в пленарна зала. Тогава ще е ясно има ли нужда и кой да носи отговорност за действията и подготовката на българската мисия в Ирак.

Станишев възропта срещу отказа на мнозинството в парламента да задължи премиера Сакскобургготски да се отчете за инцидента в Кербала. По думите на лидера на БСП това е доказателство за "неадекватността" на парламента.

Споделяне

Още от България