БСП: Русия не може да бъде заплаха за България

Президентът за пореден път поиска европейските санкции срещу Москва да бъдат вдигнати

Депутатите от БСП Драгомир Стойнев, Иво Христов и Таско Ерменков, сн. БГНЕС

Парламентът прие доклада за националната сигурност през миналата година с известни резерви и дежурната разправия по отношение на Русия. В доклада тя е посочена като една от основните заплахи за сигурността на България, което предизвика традиционното несъгласие на БСП.

Въпреки че в доклада няма нищо повече от общата политика и предупреждения на НАТО след незаконната анексия на Крим, депутатите на БСП използваха момента, за да свидетелстват още веднъж привързаността си към Москва.

В същото време президентът Румен Радев използва посещението си в Полша, за да призове за пореден път към вдигане на европейските санкции срещу Русия.

"В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай", каза Радев.

Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът.

"Превръщаме се в славейче...."

"Русия няма как да бъде заплаха за националната сигурност на България. С този доклад се превръщаме в славейче, което припява на най-големите ястреби“, посочи Таско Ерменков от БСП, вероятно вдъхновен от новата музикална терминология, лансирана от държавния глава Румен Радев с коментарите му за "беквокалите" на премиера Бойко Борисов.

Иван Иванов от БСП добави, че това е един от най-слабите доклади за национална сигурност, които е чел, като в него липсвали основните проблеми на страната. Според него посочването на Русия като заплаха е "меко казано смехотворно".

Според него в доклада липсват редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност.

"Очевидно авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава“, каза Иван Иванов.

"Новата посока – към Изток или някъде другаде"

Зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна обвини БСП, че с подобни коментари се разграничава от ЕС и отговори с лека закачка към държавният глава.

"Ако БСП се разграничават от президента Радев, от думите му за евроатлантическата ориентация на страната и се изолирате от ЕС, кажете поне в каква посока трябва да се движим - към Изток или някъде другаде", каза Цветанов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи от своя страна, че този доклад е страшно закъснял и това е първата заплаха на националната сигурност.

Той отбеляза, че в него липсват аналитичност в дълбочина.

"Докладът трябва да бъде по-близо до отделния човек и неговите проблеми, но за това е нужно държавническо мислене при подреждане на приоритетите“, каза Карадайъ.

В доклада за националната сигурност се посочва, че ”действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа”.

Освен това авторите му са обезпокоени и от "опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.".

Като други опасности за България от външнополитически характер са посочени продължаващите бойни действия в Сирия и мигрантските потоци.

Основните разузнавателни рискове продължават да са свързани с опитите на чужди специални служби за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?