БСП с критики към СЕМ и Местан в защита на Волгин и Доган

Партията се тревожи за субсидиите на селските фурни, заплатите на селските учители, демографската криза

Снимка: БГНЕС

През тази година БСП ще продължи да стеснява политическия си периметър до най-твърдия си електорат – в малките селища и сред по-бедните групи от населението, стана ясно от заявката на партийното ръководство. На пресконференция във вторник лидерът на БСП Михаил Миков маркира и други важни за партията теми, като разкритикува СЕМ по казуса "Волгин" и приветства речта на Ахмед Доган, с която той отстрани лидера на ДПС Лютви Местан.

Най-обширни бяха коментарите по социални теми.

"Абсурдно е една модерна, европейска, социална държава да изисква майките да си плащат като на хотел, когато са заедно с децата си в болница. Ще търсим решение, с което държавата, здравните заведения да поемат решаването на този елементарен въпрос”, каза Миков.

Той предупреди за кризисни процеси в няколко сфери, като образованието. Миков каза, че в малките селски училища трудно може да се реализира увеличението на учителските заплати, защото няма средства за това при условията на делегирани бюджети.

"Следим с особена тревога снабдяването с хляб в онези 1600 малки населени места, които практически ще останат без доставка на насъщния, поради премахната субсидия за кооперативните съюзи, за селските фурни, която покриваше загубите при доставка на хляб в малките населени места”, каза още председателят на БСП.

Все по тревожни са и данните за раждаемостта през изминалата година, продължи той:
"Демографската криза - първите дни на новата година показаха, че тя все повече се превръща в демографска катастрофа. Отговорът на правителството беше, прокарване на бюджет, в който социалните плащания са свързани с отглеждането на дете, бяха замразени. Смятам, че това е безотговорно поведение."

"През тази година ще бъдем още по-настойчиви в отстояване на едно по-справедливо данъчно законодателство, включително и като част от мерки, насочени срещу борбата с бедността”, заяви още Миков.

В следващите седмици БСП ще внесе проект за промени в изборното законодателство, съобщи още Миков, без да коментира в детайли предложенията. "Бих си представил една консолидация на политическото представителство", каза той. Допълни, че предложенията са свързани с повече политическо представителство в местната и национална власт.

По думите му последните местни избори са показали, че фрагментацията на национално ниво води до още по-голяма фрагментация на местно ниво, на неполититческа основа – "въз основа на това кой бизнесмен чака да бъде обслужен."

Анализът на г-н Доган е добър

По повод новогодишното слово на основателя на ДПС, в което той се обяви против прекомерното сближаване на партията с Турция, в какъвто уклон пък обвини досегашния лидер Лютви Местан, лидерът на БСП коментира: "Анализът на г-н Доган е добър. Но част от тези констатации ние също многократно сме ги повтаряли."

"С интерес ще следим по-ясното изчистване на профила на тази партия (ДПС – бел. ред.) като опозиционна политическа сила, която представлява интересите на нейните избиратели – това за нас е все още отворен въпрос", каза Миков без да изясни какво има предвид.

Въпросът е къде са нашите служби за сигурност

"Тепърва ще трябва да видим позиционирането на отделните народни представители, по-скоро на тези, които бяха изключени и напуснаха ДПС", каза Миков. По думите му по-големият въпрос бил къде се позиционира България в момента - "малко в сянката на един много мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските и евроатлантически ценности."

"Въпросът е къде са нашите служби за сигурност", попита още Миков. Той допълни, че досега не е имало случай политици от БСП да са се крили в чуждо посолство, говорейки за отиването на Лютви Местан в турското посолство, след като е разбрал, че ще го махат от лидерския пост.

БСП подкрепя реализацията на газов проект през България

БСП ще подкрепи реализацията на газов проект през България, увери лидерът на социалистите и допълни, че България трябва да запази стратегическата си позиция в газоразпределителния пазар: "България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад. Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя."

С оглед на ситуацията в Близкия изток, усложнените руско-турски отношения и особено от гледна точка на българските интереси, Миков коментира и спирането на доставките на природен газ от руското дружество "Газпорм" за "Овергаз".

"Мисля, че случаят беше изкуствено драматизиран, за да се покаже титанични усилия в новогодишната, предновогодишната нощ за отоплението на българските граждани", каза той.

По думите му няма по-нормално нещо от това при спиране на доставките, природен газ да бъде подаден от българското предприятие. "В края на краищата нали затова съществуват "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Иначе те за какво съществуват - да имат добри кабинети и да получават хубави заплати?", запита лидерът на социалистите.

"Държавата няма място в тези отношения като власт. Но държавата като търговец, нека участва – тя печели от това", допълни той.

За пореден път от БСП се възпротивиха на действията от страна на ръководството на БНР и на СЕМ със спирането на предаването "Деконструкция" на Петър Волгин.

Миков каза, че е писал на шефа на СЕМ Георги Лозанов и дори е получил отговор на писмото си. Той не разкри какво пише в отговора, но коментира, че предаването на Волгин "очевидно дразни дясната душа на Лозанов".

"Опитът на десницата навсякъде е да затвори свободата на словото. Очевидно Европа навлиза в друг период, в който ценността свобода на словото е подменена от върховенство на корпорациите", обобщи Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?