БСП с партийна организация в Китай в чест на визитата на Орешарски

Премиерът търси подкрепа за втори мандат на Ирина Бокова и за кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Пламен Орешарски с колегата си Ли Къцян.Българската социалистическа партия (БСП) е открила "свой клон" – партийна организация в Китай. За това постижение се похвали във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев. Партийната структура се намира в град Ухан, провинция Хубей в Китай. В нея влизат петима членове - българи, учещи там.

Станишев посочи, че създаването на основни партийни организации в чужбина става с решение на Изпълнителното бюро и днес, докато премиерът Пламен Орешарски е на посещение в Китай, ръководството на БСП е регистрирало партийната структура в Ухан.

След като съобщи за нарастващата с петима души мощ на социалистите, Станишев припомни, че левицата има вече три организации в Германия, както и в Австрия, в Русия, в Лондон.

Не припомни обаче, че младежката организация на БСП в Берлин беше първата, която часове след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, обяви, че напуска.

Междувременно Пламен Орешарски стана първият български премиер, чието първо задгранично посещение (след традиционното в столицата на ЕС Брюксел ) стана Китай. Не става дума обаче за държавно посещение, а за участие на българска делегация в рамките на годишната среща на "Новите шампиони", известна като "Летния Давос".

Орешарски е провел среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Далиен, след което е заявил, че инфраструктурата, туризмът и технологичните партньорства са потенциалните области на сътрудничество между България и Китай, съобщи правителствената информационна служба във вторник.

От пространната информация става ясно, че двамата са обсъждали всякакви теми, но не и най-актуалната – за кризата в Сирия. Русия и Китай са двете страни в Съвета за сигурност на ООН, които блокираха решение за военни удари срещу режима на Башар Асад в отговор на химическа атака срещу цивилни, а България настоява за решение на конфликта в рамките на ООН.

Обсъдено е партньорството между България и Китай както в двустранен план, така и в рамките на взаимоотношенията Европейски съюз - Китай и в частност на инициативата на Пекин за по-тясно сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, научаваме от съобщението на МС.

Българският премиер е предложил следващият форум между Китай и страните от Централна и Източна Европа да се проведе у нас, а Ли Къцян е отбелязал, че ще се работи в тази посока.

В последните години сътрудничеството между България и Китай бележи по-високи темпове, но съвсем не е задоволително, е отбелязал Орешарски. По думите му "важно е в прагматичен план да продължим двустранното сътрудничество както като стокообмен, така най-вече и като китайски инвестиции".

От страна на Китай е била изразена надежда за равнопоставеност на китайските фирми. "България като държава членка на ЕС осигурява равни условия за всички фирми, в това число и за китайските", е отговорил Орешарски.

По думите му в различни сектори китайските инвестиции са добре дошли и много биха спомогнали за оживяване на българската икономика. "Коментирахме пристанищната, пътната и железопътната инфраструктура, туризма, както и потенциални партньорства в технологичните сектори", посочил Орешарски.

В края на септември у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите за инвестиции в България.

Още по времето на управлението на ГЕРБ, което бе белязано от визити на различни министри в Китай и на правителствени делегации, бе обявено, че Китай има интерес да бъде изграден скоростен влак от Пекин през Истанбул до София, както и да вземе на концесия пристанища и летища. Дори бе обяснявано как България ще стане вход за китайските стоки в Европейския съюз, но нищо от това не се случи.

При сегашното си домакинство китайският премиер казал, че България е страна на розите, което подсказвало, че и в този сектор може да има партньорство, изтъкнал българският премиер.

Орешарски впечатлен от Китай

Тема на разговора е бил и пътят на развитие на Китай. Орешарски изразил "възхищение от успехите, които Китай постигна в последните няколко десетилетия".

По думите на българския премиер най-впечатляващо от китайския модел е, че по един своеобразен начин съчетава централизирана координация на икономиката и самоинициативата и свободата на предприемачеството на микро равнище. "Добре работят държавните им компании – нещо, от което може да се учим много", подчертал Орешарски.
Той е поканил китайския си колега да посети България. "Другата година е особено удобна заради 65-годишнината от признаването на Китай от страна на България", посочил българският премиер. По думите му "България винаги е подкрепяла един Китай".

България иска подкрепа за втори мандат на Ирина Бокова

Премиерът Орешарски е помолил китайския си колега за подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат на поста генерален директор на ЮНЕСКО, както и да бъде подкрепена кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г.

Китайският премиер отбелязал, че внимателно ще разгледа двете инициативи и добавил, че страната ни трябва да постигне единодушието на останалите страни, пише в правителственото съобщение.

"Възхитени сме, че България активно работи за запазването на мира и безопасността на международната общност", подчертал Ли Къциян.

Между България и Китай няма неразрешени въпроси и има традиционно приятелски отношения, заявил китайският премиер. Според него е важно да се ползва натрупания чужд опит за развитието на икономиката и той да се адаптира към местните условия.

В тази връзка Ли Къцян изразил готовност китайската държавна комисия за реформи и развитие да сподели опита си с българските научни и изследователски среди. "Досега предимно се е говорило, вече повече ще се действа", казал китайският премиер.

Той е обърнал специално внимание на българските култура и традиции. В края на срещата той благодарил за поканата да посети страната ни и се обърнал към Пламен Орешарски с думите: "Ще се видим в България", предаде правителствената информационна служба.

Привличаме китайски туристи

България ще има специална стратегия за привличане на китайски туристи, е съобщила вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева. Тя е информирала, че до края на месеца трима наши представители ще представят условията за туризъм у нас пред китайския бизнес.

По време на краткия престой на премиера в Казахстан в понеделник и срещата му на летището с директора на дирекция "Европа" в Министерството на външните работи на Казахстан е било договорено също да се свика смесената комисия, която не е заседавала от 2003 г., за да се набележат мерки за разширяване на търговията.

Обсъдени са били също така възможностите за сътрудничество в областта на образованието и насърчаването на казахстански студенти да се обучават в България.

"Във връзка с домакинството на Казахстан на международното изложение Експо през 2017 г. поставих въпроса за евентуално участие на български фирми в изграждането на съоръженията за форума", е казала Даниела Бобева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?