БСП с цел единни минимални заплати и пенсии в Европа

БСП с цел единни минимални заплати и пенсии в Европа

Кандидатите за европейски депутати на левицата ще се борят в Европарламента за налагането на единни минимални заплати и пенсии за целия Европейския съюз, които да прокриват твърд процент от необходимата издръжка на човек,. Според тях това е начинът България да стане по-добро място за живеене. Това обявиха претендентите за евродепутати на БСП по време на предизборната си обиколка в неделя. в страната, цитирани от пресцентъра на социалистите.

Извън изявлението за единни минимални заплати и пенсии за целия ЕС, които реално няма как да станат предвид разликите в стандарта на различните държави и съответно различното издръжка, останалите послания в предизборната кампания за евровота са като за парламентарни избори и се отнасят за вътрешните проблеми на страната.

"В страната ни бяха налети над 30 млрд. евро. Въпреки това, ние сме най-бедните и онеправдани в ЕС4, заяви водачът на червената евролиста Елена Йончева във Варна. "Можем да преборим демографската криза с конкретни мерки, които само БСП предлага, защото имаме  "Визия за България” и "Визия за Европа”, които обсъдихме с хиляди българи”, каза Йончева.

След това тя засегна чисто вътрешни проблеми и коментира, че всяко работещо семейство трябва да получава 6400 лв. еднократна помощ за второ и трето дете, данъчни облекчения за всяко дете, а детските градини да бъдат безплатни. Йончева се обяви за еднаква материална база за всички училища, един учебник по всеки предмет и премахване на системата "парите следват ученика”.  По думите ѝ това е постижимо с помощта на ЕС за пресичане на корупцията в страната и използване на еврофондовете за съживяване на икономиката и инвестиции в българите.

"Управлението у нас разглежда ЕС като нищо повече от една касичка. Тях не ги интересува политиката по доходите, те не успяха да ни вкарат в Шенген и Еврозоната, защото управлението им се превърна в символ на корупция. За 10 години ГЕРБ лишиха България от перспектива, изгониха моите връстници и вашите деца, затова трябва да започнем промяната", заяви Петър Витанов.

Лидерът на ПЕС и кандидат за евродепутат на БСП Сергей Станишев посочи, че в момента десницата в цяла Европа разрушавала идеята за Европа, която е мир, солидарност, равенство, добруване и просперитет за всеки човек., и на това трябвало да се сложи край.

Досегашният евродепутат на БСП и кандидат за нов мандат Момчил Неков коментира пред БНТ, че управляващите в момента замитат с европейски средства националните проблеми.

"Убит е предприемаческият дух, защото на едни, приближените до властта, се дава, а на останалите - се взимат средства. Не остава за малките земеделци, които искат да развиват такъв бизнес“, заяви още Неков. По думите му къщите за гости за пример за корупция и начина, по който се усвояват евросредствата в България. Според него проблемът с раздаването на европари на калпак може да се реши с дългосрочна визия за развитие.

Друг кандидат на БСП за евродепутат – бившият съветник на президента Иво Христов, разясни в Пирдоп виждането на левицата за единна заплата и пенсия в ЕС. Според него това означава да се обвържат минималните заплати и пенсии във всички страни членки с твърд процент от необходимата сума за издръжка на един човек.

"Това ще гарантира социална стабилност на целия континент. Трудовата миграция е резултат от лошите трудови условия в България и други страни от Източна Европа. Това е проблем както за нас, така и за Западна Европа“, обоснова се Христов.

По думите му когато хора от Източна Европа отидат на запад, за да работят, например във Великобритания, там националистите се сърдят, че им отнемат работни места. "В същото време, ако някой инвеститор дойде в България, той трудно намира работна ръка, особено в някои райони на страната. Имаме интерес да има приблизително изравнени социални условия във всички страни членки“, каза още той, цитиран от "Позитано" 20.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019