Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП с ултиматум за отпадане на плоския данък срещу подкрепа за бюджета

Патриотите настояват за 300 лв. минимална пенсия, АВБ пак поиска безплатни детски градини

21 коментара
Преди две седмици и Комисията по бюджет и финанси каза "да" на Бюджет 2017 на първо четене.

Бюджетът за 2017 г. може да се окаже първата жертва на политическата криза, настъпила с оставката на кабинета "Борисов 2" и раздорите в управляващото мнозинство. Практически партиите вече са в кампания за предсрочни парламентарни избори и в момента основната им цел изглежда е да трупат популистки дивиденти, а разпределянето на парите в държавата е благодатно поле за такава изява.

Във вторник БСП излезе с ултиматум към ГЕРБ – ще подкрепи Бюджет 2017, само ако плоският данък бъде заменен с прогресивно облагане. Подобна радикална промяна по принцип не би трябвало да се поставя на обсъждане в хода на бюджетната процедура, а на избори. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче явно се вижда като лидер на първата политическа сила в сегашния парламент, след като кандидат-президентът на партията Румен Радев спечели изборите.

На този етап левицата и ДПС са "против" проектобюджета, внесен от финансовия министър Владислав Горанов още преди изборите. ДПС все пак заявиха, че ще направят отстъпки, но не е ясно какво ще искат в замяна. Тяхната подкрепа може да се окаже решаваща, след като ГЕРБ вече не могат да разчитат на Патриотичния фронт, чийто съпредседател Красимир Каракачанов, набрал инерция от кандидат-президентската си кампания, продължава да вее байрака с искането за 300 лева минимална пенсия (почти двойно по-голяма от сегашните 161 лв.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че на първо четене партия ще гласува против бюджета, а на второ четене "ще подкрепим това, което е необходимо". "Имаме конкретни идеи за нов бюджет, сред които и безплатни детски градини”, обясни Първанов.

Според него натоварването на бюджета с много искания, каквито имат отделните групи, означава, че в един момент ще се наложи актуализация. По този начин може да се компрометира самият бюджет, мотивира негативния вот Георги Първанов и добави, че до конституирането на нов парламент, е най-добре да се работи по стария бюджет.

Въпреки отпора на БСП и ДПС, бюджетът бе одобрен на първо четене в повечето парламентарни комисии. Важното е обаче какво ще се случи в четвъртък и петък, когато са първите обсъждания в пленарна зала.

БСП: Искаме по-високо облагане за по-големите доходи

"В понеделник ние внесохме повторно нашето предложение от пролетта за въвеждане на прогресивно данъчно облагане. То ще се разглежда в комисия утре (сряда, б. р.). Ако управляващите гласуват против прогресивното облагане, ние няма да подкрепим новия бюджет", коментира пред Mediapool депутатът от левицата Румен Гечев.

Предложението на БСП е плоският данък от 10%, въведен преди десетина години от кабинета "Станишев", да бъде заменен от прогресивно облагане с нарастваща ставка. Идеята е да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, която сега е 420 лв. и се предвижда да достигне 460 лв. от 1 януари 2017 г.

Хората с брутен доход между минималната заплата и 1000 лв. трябва ще продължат да се облагат с 10% данък, предвижда левицата. Горницата между 1000 лева и 2000 лева ще се облага с налог от 15 на сто, тази между 2000 лева и 5000 лева – с данък от 20%. Облагането за възнагражденията от 5000 лева до 10 000 лева ще е 25 на сто, а над 10 000 лева – 27 на сто.

БСП е внесла и промени в закона за ДДС, с които ставката от 20% се намалява на 5% за храните за кърмачета, преходните храни, пелените за еднократна употреба, приспособленията за хора с увреждания, детските столчета за кола, доставката на услуги за домашни грижи като гледане на деца, възрастни хора и болни хора.

ГЕРБ брани плоския данък

В същото време ГЕРБ твърдо държи на запазването на плоския данък от 10%. Според председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова идеите на БСП не се предлагат за първи път, но "това са много сериозни промени, които променят цялостната политика на държавата".

По думите на Стоянова в момента Министерството на финансите прави анализ какъв би бил ефектът върху приходите на бюджета, но той при всички случаи ще е около 1 -1.2 млрд. лв.

"Ако се приемат тези техни предложения, бюджетът не може да се приеме в този вид", изтъкна Стоянова.

По-рано през деня финансовият министър изрично призова по "Нова телевизия" към въздържане от популизъм при приемането на бюджета.

Владислав Горанов: Популизмът е страшен

Според финансовия министър Владислав Горанов би било "страшно" ситуацията с бюджета да се удави в популистки теми в парламент, в който никой не носи отговорност за изпълнителната власт.

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво. Съществуването на бюджет може да допусне популистки искания – примерно – увеличението, което "патриотите" поискаха. Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред", посочи Горанов при Нова телевизия във вторник по повод колебанията му дали да оттегли Бюджет 2017.

Срещу настояванията на "Патриотичния фронт" за минимална пенсия от 300 лв. се обявиха и бизнесът, и синдикатите.

Според социалните партньори механичното увеличаване на пенсията, без да са приети други промени в пенсионния модел, крие рискове в настоящата политическа ситуация.

При разглеждането на бюджета в 17 комисии във вторник засега предвиденото от кабинета минава, но предстои да се види как ще се стекат обстоятелствата в пленарна зала и преди гласуването на второ четене, когато политическите сили в парламента предлагат поправки.
 
Парите за военните гласувани с много резерви

Военната комисия прие във вторник бюджета за отбрана, но депутатите от БСП и ДПС не го подкрепиха. ДПС поиска повече средства за сектора, а от левицата заподозряха, че има опасност планираното целево финансиране на модернизацията следващата година да не се случи.

Военното министерство има намерение да стартира два скъпи проекта – придобиването на нов тип изтребител за общо около 1.5 млрд. лева и покупката на два нови патрулни кораби за около 820 млн. лева. Средствата ще се плащат разсрочено през следващите няколко години.
Финансовото министерство вече одобри разходите и заложи целево финансиране в бюджетната рамка За следващата година са предвидени общо около 400 млн. лева.

За да бъдат усвоени те обаче, трябва да бъдат подписани съответните договори и да започнат плащанията. От БСП обаче допуснаха, че тези пари може и да не бъдат отпуснати, ако проектите не тръгнат. От АБВ също предупредиха, че ако не бъдат стартирани проектите до април, те могат да бъдат "компрометирани".

В същото време от ГЕРБ настояват за стартирането на третия голям проект – купуването на бронирани машини за Сухопътните войски, за който няма предвидено финансиране. В тази връзка депутати от ГЕРБ се усъмниха, че Министерството на отбраната е защитавало добре нуждата от пари пред Министерството на финансите.

Увеличението на бюджета за отбрана за догодина е около 78.08 милиона лева, но то ще отиде за социални плащания, а не за модернизация. Общо секторът ще получи допълнително 825 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г.

"Да" и на бюджета за здраве

Бюджетът на здравната каса (НЗОК) за следващата година беше приет от парламентарната здравна комисия с гласовете на ГЕРБ и "Реформаторския блок", от БСП и ДПС бяха против, а депутатите на "Атака" и АБВ се въздържаха. Представителите на Патриотичния фронт не присъстваха на заседанието.

Парите за здраве са с 247 млн. лв. повече от тази година. Заложени са обаче по-ниски разходи от тези, които реално ще бъдат извършени през тази година, за редица пера като болничната помощ, разходите за лекарства и др.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) призова колегите си разумът да не допуска вакханалия в бюджета на НЗОК и държавата.

Въпреки това от ГЕРБ също ще искат промени в бюджета между първото и второто четене, но не по числовите показатели, а в частта, която предвижда предварително изпълнение на наказателните актове на НЗОК, когато те се обжалват. Това може да остави цели болници без лиценз и финансиране, без вината им да е доказана в съда. Срещу тази мярка се обявиха почти всички политически сили, включително БСП, както и представителите на болниците.

ГЕРБ има и резерви към предложението 90% от резерва на НЗОК за догодина, който е 240 млн. лева, да отиде за болниците и за лекарства, които генерират най-съществени дефицити. Според Дариткова така разписания текст, поставя касата в невъзможност да финансира внезапно възникнали нужди по други пера.

Остава увеличението на учителските заплати с 8%

Заложеното увеличение на учителските заплати с 8% е един от основните приоритети в бюджета за образование през 2017 г. За тази цел ще отидат по-голямата част от допълнителните 230 млн. лв. за образование през 2017 г. в сравнение с 2016 г.

Главният секретар на Министерството на образованието и науката (МОН) Красимир Вълчев обясни, че предучилищното и училищното образование ще получат със 178 млн. лв., като общият им размер достига 2.47 млрд. лв.

За увеличение на възнагражденията на персонала в предучилищното и училищното образование са предвидени 138 млн. лв. От тях средствата за увеличение на възнагражденията на педагогическите специалисти са 100 милиона лева или се предвижда ръст на работните им заплати с 8%.

За обучението на децата и учениците в детските градини и училищата за 2017 г. са предвидени 1.76 млн. лв. За равен достъп и личностно развитие на децата и учениците за 2017 г. са отделени 298 млн. лв., от които най-много са средствата за целодневна организация в училище от първи до седми клас - 138 млн. лв.

Средствата за висше образование за 2017 г. нарастват с едва 15 млн. лв., като общият им размер е 734 млн. лв. За увеличение на възнагражденията в БАН са предвидени 5 милиона лева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони_deactivated_1480055728
  #21

  Ние пак сме добре и с прогресивния и с плоския! А в русия изработват закон за облагане с данък тези ...които нямат работа. Как сообщала ранее вице-премьер Ольга Голодец, разрабатывается законопроект, согласно которому неработающие россияне должны будут осуществлять платеж за фактическое использование социальной инфраструктуры. Информационное агентство России ТАСС

 2. alberto.melyov
  #20
 3. Nikola Nikolov
  #19
 4. Nikola Nikolov
  #18
 5. Мони_deactivated_1480055728
  #17

  А защо ли не поискат да се вдигненай-малкия данък ,на най-печелившия и много вреден бизнес -ХАЗАРТНИТЕ ИГРИ!?

 6. Cnupo
  #16
 7. анита хегерланд
  #15

  Всяка партия се възползва от паузата в управлението, за да постигне онова, което е обещала на електората си.

 8. alberto.melyov
  #14

  Значи премахване на плоския данък??? Хората, взимащи например заплата 2000 лв. плащат 200 лв. данък. Тези с 500 лв. заплата, респективно 50 лв. данък. Тоест те плащат 4 пъти повече, и да защото са учили повече, защото знаят по няколко езика, защото работят по 10 часа на ден и защото не спират да се развиват. И сега другарите комунисти искат да накажат тези хора, да ги дръпнат в блатото, защото при комунизма всички ТРЯБВА ДА СМЕ РАВНИ. Как бързо вдигнаха главите!!! Гадост.

 9. rinaa
  #13

  Веднага казвам, че от нашето семейство единият отива на официална заплата под 1000 - да го духат комунистите.

 10. ivancho ivanov
  #12

  От устата на БСП пак тече "сладострастна лига" - СТИГА!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.