БСП са наши приятели, но договорите са факт

Г-н Карим, абсолютно ли сте сигурни в списъка с имената на лица и организации, които са получавали петрол от Саддам Хюсеин и който списък беше публикуван във вашия вестник?

100-процента съм сигурен, че са верни. Държим го в ръцете си, разполагаме с оригиналните документи и една част от тях вече публикувахме.

Може ли да ни кажете как изглеждат тези документи, чии подписи стоят под тях? Това договори са или само споразумения?

Нека ви обясня. Тези документи са подписани от братовчеда на Саддам Хюсеин, който е изпълнителен директор на държавната агенция за продажба на петрол.

Може ли да ни кажете кой е страна по договора с България?

Всички договори са сключени с чужди компании, така че вие трябва да видите кои са подписите под тези договори и да питате компаниите. Според мен е много лесно да се види и да се разбере кой е бенефициента на тази сделка, защото много от тези компании потвърдиха пред медиите, че сделките са факт и че това са били търговски отношения. Или пък твърдят, че са получавали такова предложение, но са отказали, защото произхода на петрола не е бил ясен. Но когато се получат копия от документите и се види коя е страната, всичко ще бъде много ясно. Разбира се, може някой да е използвал нечие чуждо име, но това също може да се разбере.

Но БСП отрича да е имало подобна сделка?

Г-н Станишев ми се обади. Искам да е ясно, че ние сме приятели и аз не искам да направя нищо лошо. Но това е факт. Може би г-н Станишев и ръководството на партията нямат информация и не знаят. Може член на ръководството или компания, с която имат отношения, да са използвали името на партията, за да сключи този договор. Те трябва да издирят този човек.

Не може ли да ни кажете чие е името под договора с бенефициент БСП?

Пак ви обяснявам, че в договора фигурира само бенефициента на сделката. Този бенефициент може да продава петрола в своя полза. Те трябва да направят тази проверка. Аз съм обещал да им съдействам и да проверя кой точно е подписал договора от тяхно име.

А може ли да ни кажете това име в момента?

Има хиляди документи и договори, като ние избрахме само част от тях да ги публикуваме. Но скоро ще ги публикуваме един по един.

Значи сте обещали на г-т Станишев да му изпратите копия от тези документи, за да може да се проведе разследване тук в България?

Очакваме разследване, което според мен не е трудно, а е много лесно да се разбере кой стои зад тази сделка и да се установи кои са били лицата и компаниите, осъществили контакт. Ние ще им помогнем, защото те (БСП) са наши приятели и не искаме в никакъв случай да им навредим. Искам да кажа, че аз вярвам на г-н Станишев и на ръководството на партията, но той просто може би няма информация за случилото се.

Очаквате разследване в България или в Ирак?

В Ирак точно в момента се сформира междуведомствена комисия с представители на министерство на петрола и на правосъдието и други, които разследват всички тези договори - да се свържат с въпросните организации и компании, да поискат сведения от тях и да поискат парите за петрола.

Тоест, сега иракската страна се надява да си получи обратно парите и компенсации за този петрол, който преди години Саддам Хюсеин е дарил на 200 лица и организации?

Да, защото тук има един много съществен политически елемент. Тези дарения са били направени, за да помогнат на иракчаните в борбата им срещу войната, но бенефициентите на тези сделки са ги използвали за лични цели.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: