БСП са спокойни, че законът на ДПС ще прикрие повечето агенти на ДС

Левицата ще подкрепи законопроекта на ДПС за досиетата, научи Mediapool в сряда, след като този въпрос е бил дискутиран в Изпълнителното бюро на БСП.

Междувременно парламентът реши на извънредно заседание идния вторник да бъдат разгледани на първо четене трите законопроекта за разсекретяване архивите на бившата Държавна сигурност – на ДСБ, на депутата от СДС Йордан Бакалов и на ДПС. Без съмнение, най-големи шансове има проектът на ДПС, които са коалиционен партньор в управлението.

Освен това проектът на зам.-председателя на ДПС Касим Дал е получил благословията на Съвета на коалицията, който на последното си събиране преди две седмици решил да бъдат внесени редица корекции за второ четене.

Макар БСП да бе възложила на своя депутат Младен Червеняков да пише отделен проектозакон за досиетата, политическата сила с най-много прононсирани бивши ченгета изпревари със собствено законотворчество по темата. Социалистите обаче нямат сериозни възражения към проекта на ДПС, тъй като той отговаря на желанието им да се прикрие по-голямата част от истината за Държавна сигурност и нейните сътрудници.

Законопроектът предвижда да се прави деветчленна държавна комисия за досиетата, която ще се избира с 2/3 мнозинство от парламента. Тази комисия ще проверява около 40 хиляди души, заемали или заемащи публични длъжности през последните 16 години. Документите от архива на ДС ще бъдат предадени на Държавния архив едва след като приключи работата на комисията, което може да отнеме години. Дотогава тези материали няма да са публични.

Както е известно, в момента МВР и останалите служби са задължени да  предават всички документи с изтекъл срок на класификация точно в Държавния архив. Голяма част от архива на бившата ДС отдавна трябва да е там, но МВР и останалите структури през последните години предприеха редица машинации, за да не изпълнят законовото задължение.

БСП са удовлетворени и от предвидената забрана за оповестяване на сътрудници на ДС, които са работили за “националната сигурност”, както и в научно-техническото разузнаване. “Имаме горчивия опит на други източноевропейски страни, които обявявайки подобни неща попаднаха в  поредица от дела със западни компании”, казаха депутати от БСП.

Идеята на левицата общо взето опира до това да се извадят досиетата на сътрудници на политическата полиция (бившия Шести отдел на Шесто управление на ДС), но не и на останалите управления.

Друго успокоително във връзка с националната сигурност е, че няма да бъдат обявявани имената на вербуваните чуждестранни граждани. В коментар депутати обясниха, че всеки, който е чел шпионски романи, знае колко е трудно вербуването на агенти в чужбина и че ако бъдат обявени тези имена това би значело край на всякакво разузнаване.

Социалистите искат ДПС да изяснят какво имат предвид с предвиденото в законопроекта разкриване не само на сътрудниците на ДС, но и на онези, които са се облагодетелствали или са ползвали образователни, професионални или социални привилегии от бившите тайни служби.

От левицата коментираха още, че в закона няма да залегнат предложения на опозицията да бъдат извадени досиетата на адвокатите в политическите процеси, водени по времето на комунизма. Няма да бъдат оповестявани и имената на вербочиците, защото “те са били хора, на които това им е било професията”, коментираха депутати от левицата.                                                                   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?