БСП "самоизключва" Първанов и Петков в събота

АБВ и левицата ще се надцакват с подписки, декларации и контрадекларации

Димитър Дъбов, Дора Янкова и Илияна Йотова. Сн. БГНЕС

Бившият президент Георги Първанов и ексвътрешният министър Румен Петков както и техните близки "другари", с които заедно рестартираха проекта АБВ, ще бъдат изключени от БСП в събота на заседание на Националния съвет на партията.

Формалният повод за това ще бъде, че "те самите са се поставили извън устава на партията". Това стана ясно от думите на заместник-председателя на БСП Димитър Дъбов във вторник след заседание на Изпълнително бюро на БСП.

По неофициална информация на Mediapool в решението на Националния съвет на социалистите ще бъдат приведени доказателства, че Първанов и Петков със своите действия сами напуснат партията. Странното е, че те хем сами са се поставили извън устава и на практика са се самоизключили, хем Националният съвет ще гласува такова решение.

Националният съвет на БСП ще очаква да дойдат за изслушване лидерите на АБВ на заседанието на 1 февруари, защото "формално дотогава те все още са членове на партията". Партийното ръководство ще очаква от тях да обяснят мотивите за своите действия и да кажат с какво по-различни са вижданията им за националната и европейската политика на БСП, че се налага да напускат партията, каза евродепутатът Илияна Йотова.

Близки до Първанов членове на партията обаче твърдят, че в много структури в страната социалистите събирали подписи в тяхна защита от "линчуване". От ръководството на БСП смятат, че подобна инициатива едва ли ще бъде успешна.

Според устава на БСП прекратяването на членството в партията може да се случи само от първичната организация, а не от Националния съвет. Към момента Първанов членува в организацията на БСП в Ковачевци, а Румен Петков – в Белене. Именно по тази причина ръководството на социалистите е измислило варианта Националният съвет да констатира, че двамата, както и още няколко близки до тях членове на левицата са се самоизключили.

За Първанов и Петков обаче би било по-изгодно да бъдат изключени, за да обвинят Сергей Станишев, че разцепва партията. Затова и техни другари започнали събирането на подписка в тяхна защита.

Подобен ход обаче са предприели и от ръководството на формацията. Пред Mediapool депутати обясниха, че на всяка конференция за номинации на евродепутати, местните лидери изпълняват поръчение от "Позитано" 20 – да приемат декларация, с която осъждат действията на предишния президент.

 

Евродепутатът Илияна Йотова заяви, че се надява след заседанието на Националния съвет на 1 февруари БСП "да затвори страницата АБВ". Според нея с последните стъпки на Изпълнителното бюро на БСП е бил направен опит да се протегне ръка, защото смятали, че има вариант, в който могат да се изчистят определени противоречия с АБВ.

 

"Очевидно тази протегната ръка беше възприета като ултиматум. Очевидно е, че не става дума за разширяване на левицата, а за битка за БСП – за самата партия, и оттук нататък на листата на АБВ ще се гледа не като на конкурентна листа, а като на опоненти", коментира тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?