БСП със заместник-министър в строителното министерство

Новият заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се нарича Георги Георгиев и е член на БКП от 1973 г., а след това на БСП. Той ще се занимава с европейските инвестиционни проекти, държавното участие и раздържавяването на предприятията и концесиите. Георгиев е юрист, бил е кмет на Студентски град през 1986-88 г. и е бивш главен секретар в Министерство на образованието от 1990-92 г.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев представи днес екипа си пред журналисти. Членовете на политическия кабинет са заместник -министрите Георги Георгиев, Белин Моллов и Иван Саев. Още един заместник министър от ДПС предстои да бъде назначен след края на преговорите между НДСВ и ДПС. Самият Паскалев влезе в 39-то Народно събрание с листата на Коалиция за България и си подаде оставката като депутат. Паскалев е кмет на Благоевград, подкрепен от БСП.

Той запази двама от зам.министрите на предшественика си от СДС Евгени Чачев - Белин Моллов и Иван Саев.

Белин Моллов ще отговаря за държавната собственост и жилищната политика, териториалното и селищното устройство, агенцията по кадастъра. Моллов е безпартиен. В областта на държавната собственост ще координира взаимоотношенията с областните управители. Белин Моллов бе заместник - министър по държавната собственост и жилищното устройство.

Хидроинженерът Иван Саев ще отговаря за водоснабдяването и канализацията, както и за агенция "Пътища". Саев също е безпартиен. Той ще координира и трансграничното сътрудничество и инфраструктурните проекти по програмата ИСПА. В кабинета на Иван Костов бе заместник министър по благоустройството в същото министерство.

Не е обсъждана идеята за преминаване на агенция "Пътища" към Министерство на транспорта и съобщенията, каза министър Паскалев. Още в първите дни на новия кабинет транспортният министър Пламен Петров е поискал агенция "Пътища" да мине на подчинение на неговото ведомство. Въпросът ще се решава след разговори с всички министри в правителството, но засега не се мисли за прехвърлянето на агенцията, посочи Паскалев.

Министър Паскалев представи и главния си секретар Йордан Татарски, който е икономист и ще отговаря за общата административно-регионална програма и за строителния контрол. Началникът на политическия кабинет е адвокатът Данаил Кирилов. Парламентарният секретар Илиан Насков ще се занимава със стопанските структури и ще осъществява връзката между министерството и парламента. Архитект Иван Радев ще ръководи "Връзки с обществеността".

Заместниците Иван Саев и Белин Моллов участват в бордове на търговски дружества. Георги Георгиев отрече да участва в бордове, но посочи, че е бил член на 2 търговски дружества - "Болкан холидейз интернешънъл" преди да бъде приватизирано, и "Тем" АД, което е ликвидирано. Иван Саев е контрольор /равносилно на изпълнителен директор/ в дружеството "ВиК" Бургас. Белин Моллов каза, че участва в УС на "Комплексно заваръчни устройства" /КЗУ/.

Йордан Татарски обяви, че отговоря на изискванията по закона за държавния служител и не е управител на търговско дружество. Илиан Насков е в УС на финансова къща, но вече е подал оставка. Данаил Кирилов досега не е участвал в бордове на дружества, тъй като е бил адвокат.

Костадин Паскалев смята, че ангажиментите по проекта "Горна Арда" ще се решават заедно с министъра на икономиката Николай Василев, защото този проект е свързан както с пътното строителство, така и с реализацията на проекти в областта на енергетиката.

На среща между представителя на Световната банка за България Томас О'Брайън и Костадин Паскалев са обсъдени реализацията на заема за кадастъра и имотния регистър, заедно с проекта "Дисни" на министерство на финансите и реализацията на водния заем. Първият проект започва да действа през януари 2002 г. Обсъдени са конкретни мерки от страна на министерството, за да се използват оптимално финансовите ресурси.

Световната банка вече оценява като "задоволителна" работата по водния заем за ВиК, която преди била "незадоволителна", но вицепремиерът Паскалев направи игра с думите, като каза, че такава оценка не може да задоволява работата на едно правителство. Според Иван Саев част от нереализираните пари са прехвърлени с разрешение на финансовото министерство към "Топлофикация".

Споделяне

Още от България