Заради обвинения в лобизъм за водата:

БСП-съветниците в София напуснаха отново сесия на общинския съвет

Сн. БГНЕС

Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) напусна за втори път заседание на съвета. Първия път беше заради недаване на информация за дейността на Общинска банка, в четвъртък повод стана обвиненията в лобизъм за концесията на столичната ВиК-мрежа, чийто оператор е "Софийска вода". БСП иска договорът с концесионера да бъде прекратен. Социалистите искат въпросът да бъде решен с референдум, който да се проведе заедно с този за АЕЦ "Белене" на 27 януари догодина.

 

През лятото, по искане на Ангел Джамбазки от ВМРО, СОС реши работна комисия да излезе с решение за бъдещото на водната концесия до 30 ноември.

 

Вместо това обаче председателят на работната група и зам.-председател на СОС Николай Стойнев предложи да се удължи срока за действие до 1 март 2013 г. Мотивите му са, че са изискани допълнителни справки от “Софийска вода” за сключените договори за външни услуги.

 

До този момент работната група е установила, че “Софийска вода” не изпълнява утвърдената инвестиционна програма за периода 2009 – 2011 г. Причината е, че над 32.7 млн. лв. са пренасочени от услугата “отвеждане на отпадни води” към услугите “доставяне на вода на потребителите” и “пречистване на отпадните води”

 

Освен това не е постигнато обещаното намаляване на загубите на вода и на авариите по водопроводите, констатира работната група.

 

“Софийска вода” не е спазвала в отделни случаи изискването да уведоми Столична община, когато възлага поръчки за над 500 000 лв., посочи Николай Стойнев. Според него прекратяването на концесията означава плащането на неустойки на концесионера, което допълнително ще натовари бюджета на Столична община. Стойнев обвини социалистите, че очевидно лобират за някого щом искат прекратяване на концесията.

 

В знак на протест БСП напусна залата. Социалистите настояват за разваляне на водната концесия, защото е неизгодна и столичани са ограбвани. Според БСП концесионерът не изпълнява поетите задължения и източва дружеството  чрез външни услуги, ремонти и липсата на печалба. Само за външни услуги през последните години са отишли 12 млн. лв. Ремонтните дейности на авариралите водопроводи пък се отчитали като направени инвестиции. В същото време не влагали пари в изграждането на нова и подмяна на остарялата ВиК-мрежа. Освен това всяка година “Софийска вода” приключва годината на нула и по този начин за общината не оставя дивидент.

 

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова, ако се върви към прекратяване на концесионния договор, това не трябва да е в ущърб на софиянци. Противното би означавало, че някой иска да даде на "Софийска вода" много пари, смята Фандъкова. По думите ѝ ако концесията се прекрати просто така, това може да струва на софиянци близо един милиард лева.

По думите на Фандъкова договорът трябва да се изпълнява според правилата. Необходим е строг контрол върху разходите на "Софийска вода", за което настоявам непрекъснато, включително и по отношение на обществените поръчки, които провежда дружеството, каза Фандъкова. Тя е на мнение, че дружеството трябва да изпълнява концесията качествено, както и да инвестира освен в подмяна на водопроводите и в изграждане на канализация.

Споделяне

Още от България