БСП съзря "саботаж" на референдума заради непочистените от снега пътища

Лиляна Павлова определи съмненията като "халюцинации"

БСП съзря "саботаж" на референдума заради непочистените от снега пътища

Опит за саботаж на ядрения референдум съзря инициаторът на допитването БСП зад затрудненото движение по непочистените от снега пътища, което в неделя сутринта възпрепятства отварянето на някои от избирателните секции за провеждането на ядрения референдум и явяването на част от членовете на комисиите на работа.

 

Депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков заподозря, че пътищата нарочно са оставени непочистени. По думите му, ако това е било в друг ден става дума за неспособност на министъра на регионалното развитие да създаде организация за почистване на пътищата, но в случая става дума и за саботаж на референдума.

 

"От София до Белене няма един автомобил. Това е третокласна пътна мрежа, междуобщински пътища, пътища между малки населени места – и това е пълен блокаж на Централна Северна България, която е най-заинтересована от участие в референдума. Досега поне имаше автомобили с вдигнати гребла, сега няма и такива. Там, където е имало по-интензивно движение, може да се пътува, там където не е имало интензивно движение, особено между по-малките населени места в Северна България, е много зле”, каза Румен Петков.

 

"Толкова възмутително поведение, такава неспособност, такива саботьорски действия не са нормални за една демокрация в ХХІ век, каквато очевидно не сме”, каза той.

 

Отговорът от страна на регионалния министър Павлова не закъсня. В стил, наложен от премиера Борисов, шефът на строителното ведомство заяви, че "Петков има халюцинации". "По друг начин просто аз не мога да си обясня коментарите и заключенията, които прави", коментира тя. Според нея, много е тъжно Петков да се опитва да оправдае липсата на активност на референдума с непочистени пътища. "Още малко ще каже, че правим магии, за да вали сняг. Не съм станала магьосница, сняг не съм поръчвала", заяви Павлова.

 

По-късно министър Павлова съобщи, че от информацията, която има - доклад, снимки, информация от GPS-те на машините, в цяла Плевенска област всичките пътища са обработени и почистени. По думите ѝ по направлението София - Плевен и Плевен - Белене - Никопол - Българене работят 35 машини.

 

Заради снега десетки секции започнаха по-късно работа

Заради метеорологичните условия не успяха да отворят навреме избирателни секции в Айтоска община, в село Булаир, община Долни Чифлик, Варненско, в село Бозьова, община Велинград, Пазарджишко, Бургаско в село Дрипчево в Хасковска област, съобщиха от Централната избирателна комисия. Това наложи вземане на допълнителни мерки по разчистване, но към 10 часа всички избирателни секции в страната работеха.

 

Там, където се е забавило отварянето на секции, при наличието на хора, искащи да пуснат бюлетината си в момента на приключването на изборния ден в 19 часа, работата ще бъде у длъжена до 20 часа, както е по закон.

 

Масова подмяна на членовете на комисии в избирателните секции имаше в Пловдивско, където в Районната избирателна комисия са постъпили в последния момент над 200 молби за смяна.

 

Над 11 600 са избирателните секции в България, зад граница са общо 44.

 

Ядреният референдум бе организиран по инициатива на БСП, която събра над 770 хил. подписа с въпроса "за” или "против” строежа на АЕЦ "Белене”. Формулировката му обаче бе променана от ГЕРБ и отпада посочването на площадката в Белене.

За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха 4 345 450 души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО - 1 389 824, според закона, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите.

 

Според предварителните проучвания на редица социологически агенции пред урните в неделя ще се явят около 2 млн. души. Над 13 хил. полицаи ще охраняват допитването.

За ядреното гласуване като чуждестранни наблюдатели е регистрирана само една международна организация за пряка демокрация с централен офис в Кьолн "Democracy International". Петима нейни представители ще следят дали се спазват стандартите на Съвета на Европа.

 

Девет организации наблюдават допитването

 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) не изпратиха свои представители за изборния процес на референдума.

 

Девет български неправителствени организации са регистрирани от ЦИК като вътрешни наблюдатели. За нарушаване на правилата на допитването щ еследят над 7200 представители на "Европейско общество за защита на човешките права - България", "Его  политико", "Национална асоциация на студентите и младежите", "Институт за развитие на публичната среда", "Екологично сдружение за Земята", сдружение "Корективи", "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" (ГИСДИ), "Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива" и "Галъп интернешънъл институт".

 

Четири социологически агенции са регистрирани да правят екзит пол в изборния ден - "Алфа Рисърч", "Сова - 5", "Галъп" и "Афис". Първите прогнозни резултати се очакват след 19 часа.

В деня на изборите традционно е забранена продажбата за алкохол, а денят след вота ще е неучебен, той като избирателните секции се разполагат основно в сгради на училищата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?