БСП съзряха "пладнешка измама" и лобизъм около гафа с ДВ

Случаят с мистериозното публикуване в "Държавен вестник“(ДВ) на поправки в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите взе нов обрат, след като от БСП уличиха председателя на парламента Цецка Цачева в "лъжа“. Социалистите заявиха във вторник, че в ДВ е обнародван текст, който изобщо не е минал на гласуване в ресорната здравна комисия, а "инкогнито“ е бил изчетен от зам.-шефа на комисията Пламен Цеков (ГЕРБ) и гласуван окончателно в пленарна зала.

"Това е грубо нарушение както на конституцията, така и на парламентарния правилник, поставя се под въпрос цялата парламентарна дейност“, коментира на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Затова и депутатите от левицата внасят предложение за анкетна комисия на паритетен принцип, която да проучи целия случай по публикуваните на два пъти в "Държавен вестник“ текстове от закона.

Темата бе отворена от президента Георги Първанов, който заяви, че в ДВ са публикувани промени, които той не е подписвал. Преди ден Цецка Цачева му отговори с писмо, в което призна за гафа и дори посочи, че през последните 10 години са направени 11 подобни "технически грешки“.

От левицата обаче заявиха, че публикуването в ДВ и то на два пъти на законови промени е "по-малкото зло.“

"Това, което се е случило в пленарна зала – да ни представят за окончателно гласуване текст, който изобщо не е бил гледан в комисия, е обикновена пладнешка измама“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Михаил Миков. По думите му такъв "прецедент“ не се е случвал в парламентарната история на България.

"Очевидно е, че г-жа Цачева е предложила да се публикува текст, който изобщо не е минал през комисия, а преди това и на първо четене в пленарна зала", подчерта Миков.

Според социалистите скандалните поправки целят да "обслужат частни интереси“, тъй като става въпрос за скрита реклама на наркотични вещества. С публикувания текст режимът на такава реклама се либерализира и най-вероятно това е било и целта, допуснаха още представителите на БСП.

На въпроси защо не са забелязали и алармирали още в пленарната зала, когато е станало ясно, че им се предлага съвършено друг текст, Мая Манолова, която е и член на здравната комисия, отговори, че "не е имало случай председател или зам.-председател на комисия да си съчинява в зала текстове.“

"Съвсем нормално е да не забележим, какво, детективска агенция ли да наемем, за да следим всеки един закон как се приема и как се публикува?!“, допълни тя.

“Може би на г-н Цеков му е бил даден този текст, не знам“, каза още Манолова.

По думите ѝ именно анкетната комисия ще изясни въпроса защо Пламен Цеков е предложил за гласуване текста, има ли и други замесени лица, от кого да се търси отговорност и пр.

Според Манолова в понеделник, след като Цачева е изпратила писмото на президента Първанов, стенограмата от пленарното заседание е била променяна на два пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?