БСП се чудят кога най-малко ще им навредят дебатите по вота

 БСП се чудят кога най-малко ще им навредят дебатите по вота

Изпълнителното бюро на БСП не успя да реши на заседанието си във вторник за кой ден е най-безопасно да се насрочи дебатът по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета заради кризата в образованието и учителската стачка.

Според шефа на парламентарната група на левицата Михаил Миков най-ранната възможност разискване е в петък, а по парламентарния правилник гласуването трябва да се 24 часа след това, т.е. в събота.

По думите му може да се наложи и извънредно заседание на Народното събрание, но “събота и неделя не са добри за парламентарни процедури”, което означава, че дебатът може и да е в понеделник. Това обаче пак няма да е в полза на управляващите, тъй като разискванията ще станат само седмица преди местните избори на 28 октомври.

Окончателното решение ще бъде взето в сряда на председателски съвет на парламента. Отсега обаче е ясно, че ако не се постигне договореност между учителите и правителството до сряда вечерта, в четвъртък столичният център и по-специално площадът около парламента отново ще се изпълни с учители от цялата страна, събрани за националния протест. Този критичен ден е най-неподходящ за дебат по вота, смятат БСП, НДСВ и ДПС.

Костов: “Уникална ситуация” за консенсус по образованието

Внесохме този вот на недоверие към кабинета заради децата и настояваме да се постигне национално съгласие за образованието, заяви във вторник лидерът на ДСБ Иван Костов.

”Ние не искаме този вот, както и съпровождащия го дебат, да се проведат заради учителите, а заради децата. Те не могат да чакат предсрочните избори. Ние не го искаме и заради синдикатите, които вече влязоха в договорки с Бойко Борисов. Това  видяхме като действия в лицето на ръководството на КТ ”Подкрепа”. Държим да се разграничим от това”, добави Костов.

Според него внесеният преди ден от опозицията вот на недоверие е последният възможен механизъм за решаването на кризата в образованието, която се превърна в управленска креза.

Поради “некомпетентност и безразличие” правителството не е преценило добре силата на протестите и така е предизвикало криза, която засяга поне 600 000 семейства, заявиха от ДСБ.

В същото време кабинетът може да се опре на ”уникалната ситуация” в обществото - убедеността, че образованието трябва да е приоритетна сфера и за него да се отделят повече усилия и средства.

Според Костов именно това различава този вот на недоверие от предните два, поискани от опозицията срещу кабинета ”Станишев”.

“В България има криза на образоваността. Образованието е единственият начин за реализация в един силно конкурентен свят. По тази тема трябва да се постигне на националното съгласие за приоритетността на образованието и неговата модернизация. Ние сме готови да участваме в този консенсус”, каза лидерът на ДСБ. Той настоя в следващите два бюджета да бъдат заложени достатъчно средства за реформа в образованието и отговорността за нея да е на МС, а да не се разсейва между парламента и синдикатите.

Миков: Мотивите за вота са противоречиви 

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков коментира, че вотът  е “необоснован политически, експертно и икономически”, както и че в мотивите му са “вътрешно- противоречиви” и десните търсят извличане на “политически дивиденти”.

Запитан кой политизира учителския протест и дали има “сценарий” за сваляне на правителството, Миков каза, че няма “информация кои са тези среди”. Скорошното приключване на преговорите зависи и от двете страни, правителството засега има воля за конкретен диалог, допълни той.

На въпрос на Mediapool за включването и на транспортни работници в стачката, Миков коментира, че тези заявки му звучат малко странно. “По-скоро вече излизаме извън синдикалните протести и навлизаме в сферата на политически действия, на каквито сме били свидетели. Това е лош атестат за България и за зрялост на обществото” каза той.

По повод информации за евентуално изостряне на напрежението в изборния ден Миков коментира, че “не са хвърляли боб за изборния ден”. Допълни: “Надявам се, че след 18 години демокрация България може да направи  спокойни и свободни избори. Всякакви други неща са лош стил”.

Междувременно шефът на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Крум Крумов заяви преди поредния кръг от преговорите с министъра на образованието във вторник, че не отстъпват от искането средната брутна заплата в сектора да е 650 лв. от средата на 2008 г.

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че очаква премиерът Сергей Станишев да се включи в преговорите, както обеща снощи в Плевен. Синдикатите очакват Станишев да даде мандат на министрите на финансите и на образованието да направят предложение към протестиращите учители.

Последната оферта на правителството е да се дадат три пъти по 10% на заетите в сферата на образованието – от 1 октомври т.г,. от 1 май и 1 октомври догодина, докато синдикатите настояват за три пъти по 20 на сто през октомври т.г., 1 януари и 1 юли следващата година.

От Единния стачен комитет съобщиха, че в протестите участват 130 000 от работещите в системата на средното образование. Следващият национален протест е насрочен за четвъртък на площад “Александър Батенберг”.Такева предупреди, че ако стачката “прескочи” 24 октомври, първият учебен срок е застрашен.

Станишев: Оптимист съм за решаване на проблема с учителите

Аз съм оптимист за решаване на проблема с учителската стачка, защото вече виждам добра воля и, разбира се, ще наблюдавам и ще участвам в разговорите. Това заяви пред журналисти премиерът Сергей Станишев преди да влезе на предизборната среща на столичния партиен актив на БСП. Според премиера самите учители и синдикатите са заявили необходимостта от реформи в системата на образованието. “Това е общото становище и оттам трябва да се изхожда. Във всяка ситуация има възможности. Сегашното положение не е приятно нито на учители, нито на родители, нито на синдикати, нито на правителството”, каза още той. 

Станишев обясни, че в последните дни са водени конкретни разговори с идеи за развитието на българското образование така, че то да бъде качествено, модерно и с достойно заплащане. “Има много несъвършенства в системата на българското образование”, заяви Станишев. По думите му създалата се ситуация дава възможност за дългосрочно решаване на проблемите в системата.

"Има сближаване на позициите и това е факт", заключи премиерът. 

Споделяне

Още от България