БСП се извъртя за чистотата и “благослови” смяна на Вълка с “Икуест”

БСП се извъртя за чистотата и “благослови” смяна на Вълка с “Икуест”

Политическата група на БСП в Столичния общински съвет (СОС) се обърна на 180 градуса и се отказа от досегашната си позиция за разваляне на концесионните договори за почистването на София. Това стана след среща в четвъртък с изпълнителния директор на инвестиционния фонд “Икуест” Георги Крумов, който изкупува концесията от досегашния ѝ собственик Румен Гайтански (Вълка).

Миналия месец Крумов се оплака лично на премиера Станишев от поведението на червените общински съветници, които обаче и след това  продължиха да настояват за разваляне на концесията, а не за прехвърлянето ѝ на нов собственик.

БСП твърдеше, че договорите са неизгодни, сключени в разрез със закона. Който и да поеме тази дейност, тя пак ще се върши във вреда на столичани, обясняваха червените, които имаха план дейностите по чистотата да се раздадат на 10-15 фирми и да се премахне сегашният монопол.

“Икуест” вече се смята като фактически собственик на фирмите “ДИТЦ”, “Волф” и “Чистота”. Очаква се сделката да бъде финализирана до няколко дни. Като обяснение за срещата си с червените Крумов каза, че БСП е най-голяма политическа сила в момента и е нормално да се съобразяват с нея.

“Искаме за партньори общината и политически групи в нея”, добави шефът на “Икуест”.

Визитата му стана по средата на сесията на СОС и заради отсъствието на червените общинари заседанието бе прекратено за около половин час. След края на срещата Крумов обяви, че приема всички условия на социалистите за промяна в договорите. БСП му дадоха шестмесечен срок да изпълни обещанията си, в противен случай отново ще поискат разваляне на концесията.

Те дадоха срок от шест месеца на “Икуест” да изпълни своите обещания. в противен случай заявиха, че ще отново ще поставят въпроса за разваляне на концесията.

Сделката за прехвърлянето на концесията бе уредена от столичния кмет Бойко Борисов, който също до неотдавна говореше за разваляне на договорите.

Червените отрекоха да има политическа връзка между тях и фонда на Крумов. Общинският съветник от БСП Росен Малинов каза, че премиерът не е оказвал никакъв натиск върху ръководството на група да се среща или да приема условията на “Икуест”. От своя страна Георги Крумов заяви, че и досега са го обвинявали в политическа обвързаност.

“Преди ме обвиняваха, че имам връзка с Бойко Борисов, сега сигурно ще ме обвиняват в такава с БСП. Ние трябва да имаме връзка с всички, защото проблемът с чистотата на София засяга всички”, добави Крумов и заяви, че ще проведе срещи и с останалите групи в СОС.

Фондът смята да възложи чистенето на София на две австрийски фирми и една германска.

Куп обещания

Социалистите представиха на Георги Крумов един лист с искания, който бе оформен по-скоро като политическа декларация. Във въведението на документа се повтарят тезите за неизгодността и незаконосъобразността на договорите, които “Икуест” ще купи. Прави се и политически коментар, че дясното мнозинство е направило невъзможно прекратяването на концесията.

Едва след това се искат прецизно лятно и зимно почистване, пазарни стандарти при отчитане на почистването, измерване на изнесения боклук в тон/км, веднъж годишно миене на вътрешно квартални улици, въвеждане на GPS – система за сметка на концесионерите, опрощаване на 3 милиона лева лихви дължими на трите фирми и вмествано на разходите за почистването в рамките на сегашните 50 милиона лева, поне на този етап. От “Икуест” бе поискано да съдейства за пролетно и есенното хигиенизиране на вътрешноблоковите пространства.

“Исканията са съвсем естествени и са в интерес на града. Те ще бъдат изпълнени, а някои от тях дори са наши желания. Някои ще ги доразвием повече”, каза Крумов. От БСП заявиха, че са доволни от срещата и демонстрираната “прозрачност” и “откровенност”.

За да е пълна палитрата от събития около Георги Крумов, СОС му даде и парцел от 400 кв. м в “Панчарево” срещу 40 евро за кв/м. Това стана с две гласувания като при първото градският парламент отхвърли предложението, а при второто след призив на Пламен Илиев (“Демократи за София”) продажбата мина.

“Ще видим какво кроят”

Кметът Борисов обвини общинските съветници от БСП в предизборни машинации заради срещата с Крумов

“Фактът, че съветниците от БСП променят позицията си в предизборна ситуация, означава, че са намислили нещо. Ще научим в близките дни какво точно кроят. Ако аз бях направил тази среща, щеше да се вдигне страшен шум”, добави Борисов. Според него БСП си прави предизборен PR.

По думите му заявеното намерение на “Икуест” да опрости лихвите от 3 млн. лева по съдебния спор на общината със сегашния концесионер означава, че фондът се проявява като добронамерена компания.

Борисов посочи, че шестте условия, поставени от БСП, са удовлетворителни, защото те са желание и на столичани.

Споделяне

Още от България