Георги Първанов:

БСП се нуждае от ново ръководство

Правителството може и да изкара пълен мандат, но на висока политическа цена

БСП се нуждае от ново ръководство

БСП се нуждае от ново ръководство и дълбоки идейни промени, заяви в събота президентът Георги Първанов (2002-2012), отричайки да има амбиции да оглави отново левицата.

”Необходими са организационни промени. Аз предлагах пряк избор на председателя, предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигаме до един момент, в който всички легитимни механизми в БСП се подменят и решенията се концентрират в един много тесен кръг. Необходимо е едно отваряне на БСП към други граждански политически формации”, каза Първанов пред БНР.

”Смятам, че на ръководството му е много по-изгодно да посочи във всеки критичен глас врага с партиен билет или външния враг, да капсулира, да обединява около себе си това тясно ядро, което е останало, което обаче не е достатъчно с оглед на перспективата на едни амбициозни задачи, които БСП и левицата като цяло трябва да си поставят”, коментира той.

Според него управляващите и опозицията трябва да установят нормален климат на диалог. Той заяви, че това трябва да стане въпреки невъзможността за коалиция между ГЕРБ и БСП в рамките на настоящия парламент.

Първанов допуска, че е възможно правителството да изкара и пълния си мандат, но, по думите му, политическата цена за това ще бъде много висока.

”Не може всеки ден да мислиш за кворуми и да управляваш успешно и убедително. Те треперят всеки ден да не би някой да се успи и да гръмне кворума. Това правителство трябва да прави сериозни реформи. В един момент ще трябва да се вземат и непопулярни решения, а аз мисля, че ”Атака” трудно би гласувала за нещо такова. Меко казано ”Атака” е непредсказуем, несолиден партньор. Аз мисля,че това е формула, която ще ни създава допълнително беди и проблеми”, допълни той.

По повод кризата в Сирия, Първанов определи позицията на министъра на външните работи Кристиан Вигенин като "балансирана и работеща".

”Аз мисля, че към момента България в лицето на външния министър, който най-ясно изрази тази позиция и последвалият Съвет по сигурността беше ясна за една много въздържана, уморен и балансирана позиция и към този момент работеща. Не бива да забравяме, че ние сме твърде близо до огнището на напрежението и съвсем естествено е да се концентрираме върху заплахите за нашата сигурност преди всичко по линия на очакваната нова и вероятно доста голяма бежанска вълна”, каза той.

На въпрос дали одобрява мнението на настоящия президент Росен Плевневлиев на този етап да не свиква Консултативния съвет по национална сигурност, Първанов отговори, че би приел това, ако има съгласие в диалог в кабинета.

”Но ако няма такова разбирателство, аз мисля, че най-естественото е да се свика заседание на Консултативния съвет при президента, за да може да се чуят и политическите позиции, защото при премиера експертите са тези, които формират позицията. Тук трябва да прозвучат и политическите мотиви, заяви Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?