БСП се обяви против европейските санкции срещу Кремъл

Янаки Стоилов, сн. БГНЕС

Не е достатъчно да бъдем резервирани към налагането на икономически санкции, трябва да поддържаме позицията такива санкции да не се налагат, тъй като те ще доведат до икономически последствия за страните на ЕС и ще засегнат реализацията на важни енергийни проекти. Това е позицията на БСП по повод Кримската криза. Тя бе изчетена в сряда от парламентарната трибуна от заместник-председателят на БСП и шеф на външната комисия в НС Янаки Стоилов.

Само преди ден премиерът Пламен Орешарски обяви, че България няма да налага вето на икономически санкции на ЕС срещу Русия.

”Отдаваме приоритетно значение на постигането на трайна стабилизация в Украйна и недопускането на нови прояви на насилие, като се урегулират всички въпроси. Не приемаме подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна при смяната на властта. Обявяваме се срещу засилването на крайни националистически, крайно десни и неофашистки групи в Украйна", каза още Стоилов.

В декларацията се казва, че последствията в България от влошаване на ситуацията в Украйна ще са по-тежки от тези за други страни в ЕС.

”Настояваме за намиране на политическо решение на кризата, постигнато по мирен път. Очакваме политика по приобщаване и настояваме за гаранции на правата на малцинствените групи в Украйна. Българската политика не бива да бъде едностранчива и затворена”, каза Янаки Стоилов.

Българският парламент беше в състояние да изработи по-силна и по-балансирана позиция за Украйна от тази, която се формира след Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България. По думите му за такава позиция е имало непосредствени предпоставки, но явно различни обстоятелства са повлияли този процес да бъде преустановен.

Преди това "Атака" за пореден път поиска парламентът да обсъди тази седмица два проекта за решение - за признаване на референдума в Крим и резултатите от него и против налагането на санкции срещу Руската федерация от ЕС и за неучастие на България в прилагането им. Предложението на националистите обаче беше отхвърлено от мнозинството.

Според него дали темата за икономически санкции срещу Русия отново активно ще бъде подновена в рамките на ЕС преди всичко зависи от отговорното поведение на Русия, което да не води до дестабилизация в Украйна и до опасности от нейното разделение, но и от далновидността на европейските политици дали са способни да формират европейска политика, която изразява интересите на различните страни-членки на ЕС.

Днес най-важно е да извлечем поуките от такива случаи, те ще са ни необходими и за развитието на ситуацията в Украйна и за бъдещи случаи, смята Янаки Стоилов. Докато КСНС се занимаваше с юридическия казус по отделянето на Крим, председателят на Европейския парламент вече констатира, че присъединяването на Крим към Русия е свършен факт, отбеляза Стоилов. Въпреки това, България последователно отстоява принципа за запазване на суверенитета и единството и териториалната част на всяка страна, особено в Европа, добави той.

Не бива да тласкаме правителството нито към крайни солови действия, които да противопоставят България в рамките на ЕС, нито пък да изчакваме това, което ще стане, коментира още Янаки Стоилов.

Споделяне

Още от България