БСП се обяви против мажоритарния избирателен вот

Социалистическата партия се обяви против проекта за Избирателен кодекс, който въвежда мажоритарни елементи в изборната система. Това съобщи лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на изпълнителното бюро на БСП и преди началото на консултациите по проекта в парламента, инициирани от социалистическата партия.

Председателят на парламента проф. Огнян Герджиков днес също призова да не се прибързва с приемането на Избирателния кодекс, защото той предвижда твърде радикална промяна в избирателната система.

Проектът за Избирателен кодекс бе внесен от членове на клуба "Новото време" и депутати от СДС и левицата. След близо едногодишно отлежаване в парламента след внасянето му, кодексът бе приет на първо четене с внушително мнозинство от 160 депутати, основно от мнозинството и дясната опозиция.

Текстът, който в момента се подготвя за окончателно приемане на второ четене, създаде разногласия сред политиците във всички парламентарно представени сили, заради което мнозинството прие идеята на БСП за консултации. Само СДС и вътрешнопозиционният клуб в НДСВ "Новото време" се обявиха ясно в подкрепа на кодекса, докато юристите в мнозинството по-скоро са против.

Проектът за избирателен кодекс предвижда въвеждането на мажоритарни елементи и в парламентарните, и в местните избори.

На местния вот избирателят ще отбелязва кои четирима от десетте души в партийната листа да влязат в общинския съвет. В общините ще има по няколко 4-мандатни района - според големината на населеното място, за да могат хората да се запознаят по-добре с кандидатите.

За парламентарните избори пък ще се гласува с две бюлетини - за партия и за кандидат. Половината депутати ще се избират мажоритарно, останалите 120 места ще се разпределят според пропорцията, която партиите спечелят на национално ниво.

Социалистите се опасяват от "купуване" на гласовете

Основното опасение на БСП е, че проектокодексът позволява обслужването на тесни икономически интереси и отваря широко вратите за икономическо лобиране в местен и национален мащаб. Според левицата, това ще създаде групи депутати, които ще се пазарят за своите позиции в следващия парламент.

При сегашната избирателна система пак лобитата, но на партийните ръководства, определя кандидат-депутатите, опонира индиректно зам.председателят на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски от "Новото време".

Готвеният избирателен кодекс, според БСП, ще възпрепятства пропорционалното представяне на вота на българския избирател и справедливото представяне на политическите сили в следващия парламент. При силно заложената мажоритарна система в проекта има вероятност голяма част от гласовете на избирателите изобщо да не бъдат представени в следващия парламент, каза Станишев.

Партийните централи губят властта си върху листите

Янаки Стоилов от БСП, който е сред поддръжниците на проекта, обясни преди дни пред БНР, че основните притеснения на политиците са свързани с факта, че при една мажоритарна система решаващият глас няма да е на партийната централа. С този кодекс партийните централи губят власт върху подреждането на листите и върху това кои хора влизат във властта, обясняват поддръжниците на промяната.

Друг основен аргумент в подкрепа на избирателната промяна е, че мажоритарният елемент и състезанието между личности ще стимулира участието на гражданите в изборите, на фона на сегашната тенденция на все по-намаляваща избирателна активност.

Идеята на мажориталния елемент е народните представители да обръщат повече внимание на избирателните си райони, да знаят, че влизането им в парламента или повторното им избиране зависи от отношението на хората от тези райони към тях, а не от това дали депутатите са близки до един или друг партиен лидер, каза Мирослав Севлиевски пред БНТ.

От БСП обявиха, че ще предложат свои промени в Избирателния кодекс, които ще бъдат подготвени от политико-експертна група. Като акценти, на които левицата ще заложи, Станишев посочи стимулирането на гражданите за участие в изборите, но без да обясни как. Според него цел на избирателната промяна трябва да бъде създаване на основа за стабилна партийна система в България по модела на тази в ЕС, която да даде възможност на качествени хора, номинирани от политическите сили, да бъдат представени в следващия парламент.

Герджиков призова да не се избързва с новата избирателна система

Избирателният кодекс е изключително важен законопроект, той предвижда твърде радикална промяна в избирателната система и най-голямата грешка ще е да се прибързва с приемането му, коментира и председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Герджиков посочи, че в страните с утвърдена демокрация и с богат законодателен опит се работи много години, дори десетки по такъв проект. Не можем да си позволим 10 години да правим един закон, но да искаме за два или пет месеца да стане качествен продукт по толкова важен въпрос, който може да доведе до срив, е много рисковано, допълни той.

Според него, по Избирателният кодекс трябва да има политическо съгласие от всички парламентарно представени сили, всички да са убедени, че промяната е качествена и няма да доведе до катаклизми в следващите избори. Нека да намерим възможно най-доброто решение в рамките на мандата на парламента, добави проф. Герджиков.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: