Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП се опитва да компрометира VII блок в Козлодуй с частни инвестиции

Добрев: Стратегически инвеститор може да вземе два блока в ТЕЦ "Марица-изток 2"

104 коментара

Прокуратурата обеща да не се бави с анализа си на новите данни за нарушения при изграждането на АЕЦ "Белене", които министерството на икономиката публикува преди ден заедно с таблици на консултанта за икономическия модел на проекта, обявен от правителството за неизгоден. БСП организираха пресконференция във вторник, за да оспорят тези заключения и да се опитат да компрометират намеренията на управляващите за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" само с частни инвестиции без държавно участие.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МЕИТ) публикува на сайта си икономическия модел на консултанта HSBC за АЕЦ "Белене", в който обаче са извадени само таблици и графики и от него трудно може да се направи извод за цялостното съдържание на анализа.

От таблиците е ясно, че цената на АЕЦ "Белене" с оскъпяването на строежа, лихвите по заемите и съпътстващата инфраструктура би била близо10.353 млрд. евро. При това положение средната цена на произвежданата електроенергия за целия период на 60-годишна експлоатация на двата реактора по 1000 МВ би била 74.95 евро за мегаватчас.

По тази база лидерът на БСП Сергей Станишев изчисли, че за целия период за функциониране на атомната централа чистата печалба от дейността ѝ би била 200 млрд. евро и да се лиши страната от тези средства било нарушаване на българския интерес.

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров пък обвини правителството, че готви скритата приватизация на АЕЦ "Козлодуй" като се кани да строи VII блок на централата с реактора от спряната АЕЦ "Белене" и с чужд инвеститор. Сходна схема се обмисляла и за ТЕЦ "Марица Изток" 2, където да се строят два нови блока с чуждо участие. Така по думите на Димитров чужди компании ще определят цената на тока за българския пазар.

"Новият VII блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще бъде по-скъп отколкото остатъчната стойност на V и VI блок, давайки новата мощност на частен инвеститор. Ако той изцяло поеме разходите за блока, ще стане мажоритарен собственик на АЕЦ "Козлодуй" и ще продава електроенергията по пазарната цена", добави Димитров и изтъкна, че БСП е "за" паралелно изграждане на VII и VIII блокове на "Козлодуй", заедно с два блока на АЕЦ "Белене".

"Дребният" проблем, че България не успя да намери западен инвеститор за "Белене" и това бе една от основните причини за спиране на проекта, бе подмината.

Станишев обаче коментира, че според изводите в доклада на консултанта НSBC, които правителството е скрило, всички варианти и подварианти за "Белене" са икономически изгодни, а следователно и проектът като цяло.

"Общата печалба, която може да се получи от АЕЦ "Белене", е 200 млрд. евро за целия период на функциониране на атомната централа. Ето от какво Бойко Борисов и неговото правителство лишават българската държава като възможности. БСП ще отстоява докрай проект, от който българските граждани имат нужда", заяви Станишев, който в момента се съревновава за лидерския в БСП срещу бившия президент Георги Първанов и "кръстник" на т.нар. Голям шлем (трите големи руски енергийни проекта, подписани с Путин).

В неделя Първанов взе точка срещу Станишев, като оглави протестите срещу спирането на "Белене", докато бившият се провали в опита да внесе вот на недоверие срещу правителството на тази тема.

За доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ),според който има нарушения в обществената поръчка за АЕЦ "Белене" и затова е подаден сигнал до прокуратурата, Станишев коментира, че е поръчков и с него правителството се опитва да отвлече вниманието от същинските дебати.

"От АДФИ толкова са бързали под натиск отгоре, че дори са объркали редица факти и данни", отбеляза бившият премиер, но така и не посочи кое е сбърканото.

Енергийният министър Делян Добрев, който във вторник сутринта успя да обиколи две телевизии и да разяснява публикуваните доклади, свика извънредна пресконференция, за да опровергае БСП.

Той заяви, че цената на електроенергията от централата би трябвало да е около 10 пъти по-висока от средната в момента, за да се изпълни прогнозата на БСП за печалба от 200 млрд. евро.

"Цената на "Белене" според калкулацията на консултанта на проекта HSBC при трите разработени хипотези е 10.35 млрд. евро, а електроенергията, произведена от централата за целия експлоатационен период от 60 години, ще трябва да струва 150 лв. на мегаватчас, за да се възвърнат разходите - тоест проектът да излезе на нула", добави Добрев.

За да се излезе на печалба от 200 млрд. евро обаче енергията от АЕЦ "Белене" ще трябва да се продава на цена от 298.91 евро за мегаватчас, изчисли Делян Добрев.

В момента цената на електроенергията на свободния пазар е 72-75 лв./МВтч, допълни министърът и уточни, че НЕК продава на тези стойности независимо дали енергията е за износ.

На брифинга бе поканен и Владимир Каролев, чиято "Балканска консултантска компания" е подизпълнител на HSBC в изготвянето на анализите за "Белене" и който потвърди истинността на публикуваните таблици. Той обаче обясни, че това е презентацията на доклада, който бил далеч по-сериозен документ от сложения на сайта на икономическото ведомство.

Стратегически инвеститор може да вземе два блока в ТЕЦ "Марица-изток 2"

Министър Добрев отхвърли хипотезата на БСП, че се готви скрита приватизация на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 , но веднага сред това обясни, че сред обсъжданите варианти за построяване на два нови блока в държавната топлоцентрала е отделянето на 5 и 6 блок на ТЕЦ-а в самостоятелна компания, в която после да бъде вкаран стратегически инвеститор. Друга възможност е да се тегли кредит за построяването на новите мощности в комплекса "Марица Изток", но това било оценено от БЕХ като рисково.

Според Добрев цената от новите два блока ще бъде значително по-евтина  от 150 лв. за мегаватчас, колкото щеше да струва токът от АЕЦ "Белене" според доклада на HSBC. Toй коментира също, че цената на електроенергията от ТЕЦ-а може да струва толкова, само ако квотите за парникови газове, които въглищната централа ще купува от догодина, поскъпнат със 750%. "Докато цената на квотите не стане седем и половина пъти по-висока, енергията, произвеждана от ТЕЦ-а с платени квоти, ще е по-ниска от цената на тока от втората ядрена централа", коментира Добрев.

В същото време министърът призна, че българската енергетика е пред колапс, тъй като НЕК и "Булгаргаз" са пред фалит, а ТЕЦ "Марица изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" имат задължения.

Прокуратурата не смята да се бави с анализа на данните за "Белене"

Новите материали, предадени от правителството за проекта АЕЦ "Белене", са приобщени към старото дело и засега ново няма да се образува, каза градският прокурор на София Николай Кокинов пред Mediapool във вторник и уточни, че тази сутрин се е запознал с новите документи. Следващите часове и дни ще ги анализираме, каза Кокинов и увери, че скоро ще има развитие по делото.

Данните на финансовата инспекция показват редица нарушения още от "зачатието" на проекта - около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., при подписването на договора с избрания руски изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ), възлагането на дейности без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на "Националната електрическа компания" (НЕК) и пр.

НЕК е поела ангажименти към АСЕ за 1.5 млрд. лв. без да се знае крайната цена, без да е приключила процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка и без решение на съвета на директорите на НЕК, коментира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев във вторник пред ТВ7и Нова телевизия.

Той допълни, че всички материали са предадени на прокуратурата на 17 април тази година, а делото за нарушенията в проекта се води вече 2 години. Подписи под документите са на изпълнителните директори и главния счетоводител на НЕК - неполитически фигури, а дали тези решения са им били диктувани, трябва да бъдат попитани самите те, каза министърът. Според него "едва ли допълнителните споразумения са били сключвани на своя глава".

Неговата теза бе подкрепена от новия директор на НЕК Иво Лефтеров, който заяви пред БНР, че е имало политическа подкрепа за направените нарушения, "надали някой от шефовете на НЕК би подписал нещо на своя глава".

Нарушенията, констатирани при АЕЦ "Белене" не са донесли до финансови загуби за електрическата компания, но "проектът е хванат от краката за главата, сложена е каруцата пред коня, трябвало е да се създаде проектна компания и тя да търси стратегически инвеститор и да обяви конкурса за изпълнител на строежа", каза още Лефтеров.

Синята коалиция предлага анкетна комисия да разследва "Белене"

Междувременно от Синята коалиция започнаха събирането на подписа за създаването на анкетна комисия, която да изясни злоупотребите със средства по проекта АЕЦ "Белене" за периода април 2005 г. - март 2012 г. Предложението е комисията да се създаде на паритетен принцип за срок от два месеца и да представи доклад пред парламента.

В мотивите се казва, че след разрешението на правителството на тройната коалиция за изграждане на ядрена централа в Белене похарчените, средства надхвърлят 1.4 млрд. лева. Поради това депутатите искат Народното събрание да извърши своя проверка за законосъобразността на извършените разходи, евентуални нарушения и отговорните за тях лица.

Досега няма привлечени под отговорност за реализацията на втората атомна централа, а до неотдавна прокуратурата обясняваше, че е затрупана с тонове документи, които се нуждаят от експертиза. През лятото на миналата година прокуратурата възложи на Българския енергиен холдинг да направи вътрешен одит на предприятието АЕЦ "Белене", преди да реши дали има неправомерно изхарчени средства и виновник за това.

На 28 март т.г. правителството обяви, че спира изграждането на АЕЦ "Белене" и оттогава насам премиерът Бойко Борисов настойчиво пита защо няма обвиняеми и защо никой не е в затвора. "Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа", казва премиерът на правителствено заседание в началото на април.

Министър Добрев коментира във вторник, че с публикуването на двата документа правителството е искало обори твърденията на БСП, че проектът е ефективен, а на десните - че не се предприема нищо за разследване на злоупотребите.

Министърът обясни, че вижда най-голямото нарушение в липсата на обществена поръчка за разчистване на площадката през 2008 - 2009 година. Срещу този принцип на работа има възражения дори от компанията "Атомстройекспорт", която посочва в писмо до НЕК, че не е кандидатствала за извършител на строителните работи и това по-добре ще свършат български компании на конкурентен принцип.

Въпреки това работата е била възложена на руската компания, а за нея България е платила 200 млн. лв. ”Прагът за провеждане на обществена поръчка е 100 хил. лв. - 2000 пъти по-нисък”, каза Добрев.

Освен, че "Белене" е по-скъпа от това, което ни се показваше, ние нямахме никакъв план за нейното изграждане, допълни той.

Парите за АЕЦ "Белене" са похарчени отдавна, защото е поръчано оборудване за нея, без да има разрешение за строителство и сега си плащаме кредита за това, каза още министърът.

Добрев отхвърли като спекулация и твърдения, че монтирането на почти готовия реактор за АЕЦ "Белене" на площадката в Козлодуй ще е също толкова скъпо, колкото централата, от която кабинетът се отказа.

”Предстоят разходи за препроектиране, геоложки проучване и екооценка - няколко десетки милиона, а не милиарди, каквито бяха нужни за подстанции и довеждаща инфраструктура в Белене”, каза той.

Междувременно шефът на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко коментира в Москва, че "решението за преместване на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" носи повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер". Според него поръчаното от България оборудване за "Белене" е 1 млрд. евро и тези пари трябва да се платят.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

104 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #104

  Единствения водил самостоятелна политика е Иван Костов и вие го знаете отлично, червени бандити!
  Продължаващото очерняне на Иван Костов, вече повече от 11 години след като не е на власт, се дължи само на това, че той беше единствения първи български държавник, който се опита да извади България от КГБ-йските мрежи оплели страната ни. Успя да постигне много, вкючително да направи такъв завой, че след още няколко години инерцията ни вкара в НАТО и ЕС. За съжаление това не беше достатъчно. А за повече

 2. Анонимен
  #103

  До 99: Единственият след 1989 г , който наивно се опита да води самостоятелна политика беше Жан Виденов за което неговите другари и хиените на Сорос му скроиха кюляф. От там нататък всичко се решава в посолството на наовия Голям Бял Брат. Бившия щеше да ни вкарва в комунизма с грандиозни утопични програми , а настоящият с програмата Ран-Ът ще ни вкара директно в небитието.

 3. Анонимен
  #102

  NORAD:
  Водещ: А АЕЦ „Белене”, според вас, би произвеждал по-скъп ток?
  Иван Костов: Не според мен, а според Ейч Ес Би Си.
  Водещ: Пак казвам, зависи кой чете Ейч Ес Би Си. Г-н Овчаров чете по друг начин.
  Иван Костов: Вижте, абсолютно невъзможно е това, което той твърди. Това е толкова безпочвено. В момента печалбата на АЕЦ „Козлодуй” при 4,5 стотинки, да повторим, е 50 млн. евро. За 60 години това са 3 млрд. Това е. Даже не знам дали я смятам точно. За това става въпрос. 50 млн. евро два хилядника,

 4. Анонимен
  #101

  Ерата Москвич приключи! Мощно ура, другари!

 5. Анонимен
  #100

  Всичко руско вън от България! Веднага!

 6. Анонимен
  #99

  България винаги е била управлявана пряко от Съветската империя, СССР ( вечна му памят). От 1947 до 2010 следните лица граждани на СССР са били премиери на губернията/бананката България: 1.Г.Димитров -Тарабата, СССР 2.В.Коларов -СССР 3.В.Червенков-СССР 4.Гриша Филипов -СССР 5.Ан. Луканов - СССР 6. Хамстера- СССР, Украйна Първият президент на Р България Петър Младенов беше гражданин на СССР също... Другари продажни кумунета, такъв резил няма и в банановите републики-ПОЗОР !

 7. Анонимен
  #98

  Време е за голямо пролетно почистване от червения боклук появил се след руската окупация на България! Ако ние не го направим - няма кой! Подписахте ли двете петициите, които ще ни приближат към завета на Левски за свята и чиста република ___ http://www.change.org/petitions/-26 ___ и ___ http://www.peticiq.com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici

 8. Анонимен
  #97

  Козлодуй работи с фалшиви елементи и несартифицирано гориво - трябва и той да бъде затворен а не дострояван! МОШЕННИЦИ! Това е бомба със закъснител! Пощадете поне нашите деца! ПРОДЖНИ БЕЗРОДНИЦИ!!!

 9. Анонимен
  #96

  Не лъжете хората, ще гниете в затвора дълго: "През миналата година руските власти се опитаха безуспешно да прикрият факта за рухването на огромна 14-метрова стена при строежа на нова ядрена мощност близо Санкт Петербург. Аварията като по чудо се е разминала без жертви, а информация за инцидента изтече в руски информационни сайтове. Въпреки всичко руската ядрена индустрия, с подкрепата на държавата, прави неистови усилия да стъпи на пазара на Европейския съюз със своите технологии, които според някой наблюдатели, очевидно са компрометирани"

 10. Анонимен
  #95

  Гоце си не струва, морално остарял е, какво го обсъждаме , каква точка е взел?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.