Прокуратурата няма да се бави с анализа на новите данни за АЕЦ "Белене"

БСП се опитва да компрометира VII блок в Козлодуй с частни инвестиции

Добрев: Стратегически инвеститор може да вземе два блока в ТЕЦ "Марица-изток 2"

Прокуратурата обеща да не се бави с анализа си на новите данни за нарушения при изграждането на АЕЦ "Белене", които министерството на икономиката публикува преди ден заедно с таблици на консултанта за икономическия модел на проекта, обявен от правителството за неизгоден. БСП организираха пресконференция във вторник, за да оспорят тези заключения и да се опитат да компрометират намеренията на управляващите за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" само с частни инвестиции без държавно участие.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МЕИТ) публикува на сайта си икономическия модел на консултанта HSBC за АЕЦ "Белене", в който обаче са извадени само таблици и графики и от него трудно може да се направи извод за цялостното съдържание на анализа.

От таблиците е ясно, че цената на АЕЦ "Белене" с оскъпяването на строежа, лихвите по заемите и съпътстващата инфраструктура би била близо10.353 млрд. евро. При това положение средната цена на произвежданата електроенергия за целия период на 60-годишна експлоатация на двата реактора по 1000 МВ би била 74.95 евро за мегаватчас.

По тази база лидерът на БСП Сергей Станишев изчисли, че за целия период за функциониране на атомната централа чистата печалба от дейността ѝ би била 200 млрд. евро и да се лиши страната от тези средства било нарушаване на българския интерес.

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров пък обвини правителството, че готви скритата приватизация на АЕЦ "Козлодуй" като се кани да строи VII блок на централата с реактора от спряната АЕЦ "Белене" и с чужд инвеститор. Сходна схема се обмисляла и за ТЕЦ "Марица Изток" 2, където да се строят два нови блока с чуждо участие. Така по думите на Димитров чужди компании ще определят цената на тока за българския пазар.

"Новият VII блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще бъде по-скъп отколкото остатъчната стойност на V и VI блок, давайки новата мощност на частен инвеститор. Ако той изцяло поеме разходите за блока, ще стане мажоритарен собственик на АЕЦ "Козлодуй" и ще продава електроенергията по пазарната цена", добави Димитров и изтъкна, че БСП е "за" паралелно изграждане на VII и VIII блокове на "Козлодуй", заедно с два блока на АЕЦ "Белене".

"Дребният" проблем, че България не успя да намери западен инвеститор за "Белене" и това бе една от основните причини за спиране на проекта, бе подмината.

Станишев обаче коментира, че според изводите в доклада на консултанта НSBC, които правителството е скрило, всички варианти и подварианти за "Белене" са икономически изгодни, а следователно и проектът като цяло.

"Общата печалба, която може да се получи от АЕЦ "Белене", е 200 млрд. евро за целия период на функциониране на атомната централа. Ето от какво Бойко Борисов и неговото правителство лишават българската държава като възможности. БСП ще отстоява докрай проект, от който българските граждани имат нужда", заяви Станишев, който в момента се съревновава за лидерския в БСП срещу бившия президент Георги Първанов и "кръстник" на т.нар. Голям шлем (трите големи руски енергийни проекта, подписани с Путин).

В неделя Първанов взе точка срещу Станишев, като оглави протестите срещу спирането на "Белене", докато бившият се провали в опита да внесе вот на недоверие срещу правителството на тази тема.

За доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ),според който има нарушения в обществената поръчка за АЕЦ "Белене" и затова е подаден сигнал до прокуратурата, Станишев коментира, че е поръчков и с него правителството се опитва да отвлече вниманието от същинските дебати.

"От АДФИ толкова са бързали под натиск отгоре, че дори са объркали редица факти и данни", отбеляза бившият премиер, но така и не посочи кое е сбърканото.

Енергийният министър Делян Добрев, който във вторник сутринта успя да обиколи две телевизии и да разяснява публикуваните доклади, свика извънредна пресконференция, за да опровергае БСП.

Той заяви, че цената на електроенергията от централата би трябвало да е около 10 пъти по-висока от средната в момента, за да се изпълни прогнозата на БСП за печалба от 200 млрд. евро.

"Цената на "Белене" според калкулацията на консултанта на проекта HSBC при трите разработени хипотези е 10.35 млрд. евро, а електроенергията, произведена от централата за целия експлоатационен период от 60 години, ще трябва да струва 150 лв. на мегаватчас, за да се възвърнат разходите - тоест проектът да излезе на нула", добави Добрев.

За да се излезе на печалба от 200 млрд. евро обаче енергията от АЕЦ "Белене" ще трябва да се продава на цена от 298.91 евро за мегаватчас, изчисли Делян Добрев.

В момента цената на електроенергията на свободния пазар е 72-75 лв./МВтч, допълни министърът и уточни, че НЕК продава на тези стойности независимо дали енергията е за износ.

На брифинга бе поканен и Владимир Каролев, чиято "Балканска консултантска компания" е подизпълнител на HSBC в изготвянето на анализите за "Белене" и който потвърди истинността на публикуваните таблици. Той обаче обясни, че това е презентацията на доклада, който бил далеч по-сериозен документ от сложения на сайта на икономическото ведомство.

Стратегически инвеститор може да вземе два блока в ТЕЦ "Марица-изток 2"

Министър Добрев отхвърли хипотезата на БСП, че се готви скрита приватизация на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 , но веднага сред това обясни, че сред обсъжданите варианти за построяване на два нови блока в държавната топлоцентрала е отделянето на 5 и 6 блок на ТЕЦ-а в самостоятелна компания, в която после да бъде вкаран стратегически инвеститор. Друга възможност е да се тегли кредит за построяването на новите мощности в комплекса "Марица Изток", но това било оценено от БЕХ като рисково.

Според Добрев цената от новите два блока ще бъде значително по-евтина  от 150 лв. за мегаватчас, колкото щеше да струва токът от АЕЦ "Белене" според доклада на HSBC. Toй коментира също, че цената на електроенергията от ТЕЦ-а може да струва толкова, само ако квотите за парникови газове, които въглищната централа ще купува от догодина, поскъпнат със 750%. "Докато цената на квотите не стане седем и половина пъти по-висока, енергията, произвеждана от ТЕЦ-а с платени квоти, ще е по-ниска от цената на тока от втората ядрена централа", коментира Добрев.

В същото време министърът призна, че българската енергетика е пред колапс, тъй като НЕК и "Булгаргаз" са пред фалит, а ТЕЦ "Марица изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" имат задължения.

Прокуратурата не смята да се бави с анализа на данните за "Белене"

Новите материали, предадени от правителството за проекта АЕЦ "Белене", са приобщени към старото дело и засега ново няма да се образува, каза градският прокурор на София Николай Кокинов пред Mediapool във вторник и уточни, че тази сутрин се е запознал с новите документи. Следващите часове и дни ще ги анализираме, каза Кокинов и увери, че скоро ще има развитие по делото.

Данните на финансовата инспекция показват редица нарушения още от "зачатието" на проекта - около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., при подписването на договора с избрания руски изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ), възлагането на дейности без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на "Националната електрическа компания" (НЕК) и пр.

НЕК е поела ангажименти към АСЕ за 1.5 млрд. лв. без да се знае крайната цена, без да е приключила процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка и без решение на съвета на директорите на НЕК, коментира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев във вторник пред ТВ7и Нова телевизия.

Той допълни, че всички материали са предадени на прокуратурата на 17 април тази година, а делото за нарушенията в проекта се води вече 2 години. Подписи под документите са на изпълнителните директори и главния счетоводител на НЕК - неполитически фигури, а дали тези решения са им били диктувани, трябва да бъдат попитани самите те, каза министърът. Според него "едва ли допълнителните споразумения са били сключвани на своя глава".

Неговата теза бе подкрепена от новия директор на НЕК Иво Лефтеров, който заяви пред БНР, че е имало политическа подкрепа за направените нарушения, "надали някой от шефовете на НЕК би подписал нещо на своя глава".

Нарушенията, констатирани при АЕЦ "Белене" не са донесли до финансови загуби за електрическата компания, но "проектът е хванат от краката за главата, сложена е каруцата пред коня, трябвало е да се създаде проектна компания и тя да търси стратегически инвеститор и да обяви конкурса за изпълнител на строежа", каза още Лефтеров.

Синята коалиция предлага анкетна комисия да разследва "Белене"

Междувременно от Синята коалиция започнаха събирането на подписа за създаването на анкетна комисия, която да изясни злоупотребите със средства по проекта АЕЦ "Белене" за периода април 2005 г. - март 2012 г. Предложението е комисията да се създаде на паритетен принцип за срок от два месеца и да представи доклад пред парламента.

В мотивите се казва, че след разрешението на правителството на тройната коалиция за изграждане на ядрена централа в Белене похарчените, средства надхвърлят 1.4 млрд. лева. Поради това депутатите искат Народното събрание да извърши своя проверка за законосъобразността на извършените разходи, евентуални нарушения и отговорните за тях лица.

Досега няма привлечени под отговорност за реализацията на втората атомна централа, а до неотдавна прокуратурата обясняваше, че е затрупана с тонове документи, които се нуждаят от експертиза. През лятото на миналата година прокуратурата възложи на Българския енергиен холдинг да направи вътрешен одит на предприятието АЕЦ "Белене", преди да реши дали има неправомерно изхарчени средства и виновник за това.

На 28 март т.г. правителството обяви, че спира изграждането на АЕЦ "Белене" и оттогава насам премиерът Бойко Борисов настойчиво пита защо няма обвиняеми и защо никой не е в затвора. "Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа", казва премиерът на правителствено заседание в началото на април.

Министър Добрев коментира във вторник, че с публикуването на двата документа правителството е искало обори твърденията на БСП, че проектът е ефективен, а на десните - че не се предприема нищо за разследване на злоупотребите.

Министърът обясни, че вижда най-голямото нарушение в липсата на обществена поръчка за разчистване на площадката през 2008 - 2009 година. Срещу този принцип на работа има възражения дори от компанията "Атомстройекспорт", която посочва в писмо до НЕК, че не е кандидатствала за извършител на строителните работи и това по-добре ще свършат български компании на конкурентен принцип.

Въпреки това работата е била възложена на руската компания, а за нея България е платила 200 млн. лв. ”Прагът за провеждане на обществена поръчка е 100 хил. лв. - 2000 пъти по-нисък”, каза Добрев.

Освен, че "Белене" е по-скъпа от това, което ни се показваше, ние нямахме никакъв план за нейното изграждане, допълни той.

Парите за АЕЦ "Белене" са похарчени отдавна, защото е поръчано оборудване за нея, без да има разрешение за строителство и сега си плащаме кредита за това, каза още министърът.

Добрев отхвърли като спекулация и твърдения, че монтирането на почти готовия реактор за АЕЦ "Белене" на площадката в Козлодуй ще е също толкова скъпо, колкото централата, от която кабинетът се отказа.

”Предстоят разходи за препроектиране, геоложки проучване и екооценка - няколко десетки милиона, а не милиарди, каквито бяха нужни за подстанции и довеждаща инфраструктура в Белене”, каза той.

Междувременно шефът на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко коментира в Москва, че "решението за преместване на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" носи повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер". Според него поръчаното от България оборудване за "Белене" е 1 млрд. евро и тези пари трябва да се платят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?