БСП се ориентира към Сталев за София и Гергов за Пловдив

БСП се ориентира към Сталев за София и Гергов за Пловдив

Към този момент най-вероятната кандидатура на БСП за столичен кмет е дългогодишният посланик Стоян Сталев, който сега оглавява Българската агенция за инвестиции. За Пловдив се водят разговори да бъде подкрепен бизнесменът Георги Гергов, известен като близък приятел на президента Георги Първанов и вътрешния министър Румен Петков.

Това стана ясно във вторник след заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП, но окончателно решение няма и официалният кандидат ще бъде одобрен на пленум в петък.

Председателят на БСП –София Румен Овчаров е представил пред бюрото кандидатурата на Сталев, както и една “чисто партийна” номинация, съобщи Антон Кутев, секретар на БСП. По думите му е “малко вероятно” тройната управляваща коалиция да излезе с обща кандидатура в София.

Стоян Сталев бе посланик в Турция, а преди това в Германия, изпратен от президентите на СДС Желю Желев и Петър Стоянов, а също така бе външен министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. Името му се спрягаше за външен министър и в кабинета на Сакскобургготски, но бе отхвърлен от коалиционния партньор ДПС. Според социалисти Сталев се ползва с доверието на Румен Овчаров и двамата са в близки отношения, заради което и бе назначен за шеф на агенцията за инвестиции след завръщането си от Анкара преди година и половина. Кметската му кандидатура била приемлива, защото не е “тяснопартийна” и може да обедини по-широк кръг гласоподаватели.

Потърсен за коментар, Сталев заяви пред Mediapool, че не “му е удобно в момента да говори, защото е в провинцията” и “може да бъде потърсен след 2-3 дни”. Всъщност след три дни левицата трябва окончателно да реши кого ще издига в София. Това ще стане в петък на пленум на столичната партийна организация, като преди това името ще бъде одобрено и от Висшия съвет на БСП. В събота социзбраникът за столицата, както и останалите кандидати, ще бъдат представени на традиционния партиен събор на Бузлуджа.

Според социалисти все още не е изключено при липса на подходящ кандидат, в битката да бъде пуснат самият Овчаров. “До последно ще умуваме, чисто партийно Овчаров е най-малко проблемният ни кандидат”, обясни пред Mediapool източник от ръководството на БСП-София. Овчаров обаче е проблематичен заради корупционния скандал, в който той бе замесен като министър на икономиката и енергетиката.

Доста добри позиции за евентуално “пускане” имал и външният министър и вицепремиер Ивайло Калфин, който не е член на БСП, но бил харесван от членовете ѝ. Не била отпаднала окончателно и номинацията на  депутата и бизнесмен Петър Кънев.

БСП смята да се съобрази с решението на местната си структура в Пловдив за тамошния кандидат-кмет. Засега с най-голяма подкрепа се ползва лидерът на БСП-Пловдив Захари Георгиев, който вече е губил кметски избори. На въпрос дали партията може да застане зад бизнесмена Георги Гергов, който миналата седмица обяви намерението си да се включи в надпреварата като независим, Антон Кутев каза, че окончателното решение на градската организация в Пловдив се очаква в сряда, а “Позитано” 20 ще се съобрази с него.

По информация на Mediapool Гергов е имал разговори с представители на соцръководството, като ги е уведомил, че ще се кандидатира за кмет и е поискал подкрепата им. Гергов може да се окаже и кандидат на цялата тройна коалиция, тъй като готовност да го подкрепят са изразили и НДСВ и ДПС.

Относно позицията на БСП за Кърджали, където местната организация настоява да се подкрепи единна гражданска кандидатура, представител на левицата коментира, че най-вероятно ще “участват в предварителните избори”, за да се види кой от четиримата кандидати събира най-голяма подкрепа.

На заседанието на ИБ са били изслушани и двамата зам.-министри на образованието от квотата на БСП, които да докладвали за свършеното и предстоящото в образователния сектор.

Двамата са представили и разработена програма за публично-частно партньорство в сферата образованието. На въпрос какво може да е това партньорство, Кутев даде пример със строителството на физкултурни салони или други спортни съоръжения, които в момента били малко.

“Доста неща са направени за бизнеса, от тук нататък БСП има два приоритета – образованието и пенсионерите”, обясни Кутев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?