БСП се отдалечава все повече от намерението да променя Изборния кодекс

"Едно е да имаш искания в опозиция, друго е - в управление", признават от левицата

БСП се отдалечава все повече от намерението да променя Изборния кодекс

БСП не възнамерява да се занимава с промени в Изборния кодекс, въпреки че партията няколко пъти вече обяви такива намерения. Промяната в позицията бе обяснена така от управляващата партия: "Едно е да имаш искания в опозиция, друго е - в управление”.

Още преди съставянето на кабинета на БСП и ДПС, който се ползва от подкрепата на “Атака” при публичните преговори между социалистите и движението, а по-късно и при разговорите с партията на Меглена Кунева, Сергей Станишев няколко пъти заяви, че е необходима промяна на изборното законодателство. Аргументът му бе, че “не може в България да се гласува като в 19 век”. Тогава от партията уточниха пред Mediapool, че експерти са им предоставили разчет, според който въвеждането на машинно гласуване у нас ще струва около 40 млн. лв. и партията възнамерява да го въведе.

“Машинното гласуване наистина би ни улеснило много и е важно, имаме и анализ, но отворим ли Изборния кодекс за него ще се сблъскаме с ДПС, които ще искат едни неща, гражданските организации - които ще искат други, и в крайна сметка ние ще излезем лошите. Защо да си причиняваме това”, оправдават се от левицата.

Според социалистите започнат ли да променят кодекса, неминуемо ще се сблъскат с искането да се свали летвата за влизане в парламента от независими кандидати. “Ще искат преференция, а ние ще трябва да си удържаме партията единна – как да им кажем да са единни, като няма да имат стимул да работят, за да са в челата на листите”, казват още от левицата. Според тях ДПС ще им наложи много спирачки по текстовете за кодекса. “Като започнем от преференцията, с която и ние сме все по-малко съгласни, и като се стигне до избирателните списъци – все ще се ударим в стена”, твърдят още от БСП.

Обяснението защо левицата вече не е толкова настоятелна в битката си за Изборния кодекс, каквото впечатление създаваше в предишния парламент, е просто - едно е да си опозиция, друго е да си управляващ. “Още по-неприятно е да си управляващ и да не зависиш от себе си, а от много други интереси”, казват социалистите.

Според тях е напълно неизпълнимо и другото намерение, което декларира лидерът им при публичните преговори с партиите при съставяне на кабинета – изчистването на избирателните списъци. Първо, това е непосилна работа, казват от БСП, и второ, коалиционният им партньор ДПС няма да е във възторг от идеята.

От левицата изтъкват и още един аргумент корекцията по Изборния кодекс изобщо да не започне. Защото по-важни са социалните и икономическите закони.

На заден план обаче стои страхът да не се подложи на ерозия мнозинството.

“Би било доста лош знак, ако в гласуването на най-политическия закон – Изборния кодекс- се раздроби и без друго крехкото мнозинство”, казват от левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България