БСП се отказва от най-левите си мерки, включително незабавната отмяна на плоския данък

Идеите за данък "богатство" остават, обещанието за връщане на пенсионната възраст е под въпрос

Сергей Станишев, Сн: БГНЕС

БСП дава на заден от "най-левите" обещания в предизборната си програма, като се отказва от незабавна отмяна на плоския данък и пълна ревизия на пенсионните промени, въведени от ГЕРБ. Отмяната на плоския данък ще бъде "посока" при едно бъдещо ляво управление, което ще цели въвеждане на семейно подоходно облагане до края на мандата, обяви във вторник Янаки Стоилов след закритото заседание на Националния съвет, което утвърди предизборната програма на БСП.

"Програма за нова социална България", с която социалистите обявиха, че ще ревизират не само политиката на ГЕРБ, но и на собственото си правителство, бе приета на конгреса им през февруари.

В очевиден опит за съобразяване с реалностите и вероятно под диктовката на бившия финансов министър на тройната коалиция Пламен Орешарски, лансиран от Станишев за бъдещ приемр, сега програмата претърпя корекции в ключови точки.

"Нашата основна цел е до края на мнадата БСП да въведе семейно подоходно облагане. Запазваме облагането на масовите доходи с ниската 10-процентна ставка. Нашата цел е от 2014 г. да въведем по-висока ставка за най-високите доходи, които надхвърлят десеткратния размер на минималната заплата, а най-ниските да бъдат увеличени с 10%. Отмяната на плоския данък остава като посока", заяви ръководителят на лявото кприло в БСП Янаки Стоилов след многочасовото заседание на Националния съвет във вторник.

Стоилов уточни, че в близките дни ще се конкретизира прагът на доходите, над който данъкът ще е по-висок. Ставката за най-високите доходи ще се определи като се види какви ще са резултатите от освобождаването на ниските доходи от облагане, добави той.

Нашата основна цел е да извършим реформа в данъците на физическите лица, като в края на мандата се стигне до семейно подоходно облагане, заяви заместник-председателят на БСП. Той посочи, че корпоративният данък остава 10 процента.

В предизборната си програма БСП поема ангажимент минималната работна заплата да достигне 450 лева до края на мандата, а минималната пенсия да се доближи до прага на бедността, както и да се създадат 250 хиляди работни места.

Работна група, в която участват Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Румен Овчаров, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев и Росен Карадимов ще обсъжда как конкретните дъночни мерки, предлагани от БСП, да бъдат приложени във времето и дали доходите над 5000 лева да бъдат облагани със ставка 20%.

Според данни на социалистите около 100 000 човека в страната получават заплати над 3100 лева, които БСП счита за високи. Обсъждано е те да се облагат с 15 % данък, а с 20 % - тези над 5000 лева. Освен това - от 2015 г. въвеждане на семейно подоходно облагане и освобождаване на най-ниските доходи от облагане с определена сума.

Участници в заседанието заявиха неофициално пред Mediapool, че подобна мярка е неприложима и това изобщо няма да бъде разглеждано от работната група.

Ако вдигнем ставките и въведем необлагаем минимум, това автоматично ще намали приходите, е заявил пред колегите си Пламен Орешарски, цитиран от участници в заседанието.

БСП отстъпва и от ангажимента за "връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите". Сега вече обещават само, че пенсионнната възраст няма да се увилачава от нивата, до които е достигнала в момента.

Едва ли ще пристъпим към замразяване на пенсионната възраст, това ще доведе до блокиране на системата и "свръхпоризводство" на пенсионери, коментираха пред Mediapool социалисти, запознати с дебата по темата. "Най-вероятно ще решим да въведем по-гъвкав вариант за пенсиониране на тези, които не могат да достигнат необходимата възраст, но тази най-лява мярка – конкретен ангажимент, че няма да вдигаме възрастта за пенсиониране, не може да се случи, защото ще обещаем нещо, което не можем да изпълним", допълниха представителите на БСП.

ГЕРБ представи преди няколко дни акцентите от предизборната си програма, в която е залегнало запазване на плоския данък, независимо, че Симеон Дянков, финансовият министър в кабинета "Борисов", настояваше за неговото преразглеждане.

Пряк избор на районни кметове и членове на ВСС; фонд за обществените медии

Освен данъчните и пенсионните промени, които БСП тепърва ще уточнява, в предизлорната платформа са включени и други ангажименти.

Единият е за пряк избор на районни кметове и районни съвети в най-големите градове, който бе отменен от ГЕРБ.

Обещава се пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет от съдебната квота с участието на всички магистрати, за какъвто настояваше Европейската комисия още при избора на настоящия ВСС, но управляващите отказаха.

БСП предлага и създаване на обществен фонд за финансиране на медиите, когато изпълняват обществени и културни функции.

Освен това БСП се ангажира със следните мерки:

- Приемане на 10-годишна програма за създаване на индустриални предпрития, осигурена чрез национален инвестиционен фонд, формиран със средства от европейски фондове, държавен бюджет и търговски банки;

- Спиране на приватизацията на БДЖ и "Български пощи";

- Здравните вноски само за здравеопазване;

- Увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст до размера на минималната работна заплата;

- Стимулиране на отглеждането на три деца чрез увеличаване на размера на еднократната помощ за раждане;

- Повишаване на събираемостта на данъците с рязко ограничаване на контрабандата и свиване на сивата икономика;

- Защита на кредитополучателите от едностранна промяна на условията по договорите от банките;

- Хората да не плащат банкови такси, когато правят преводи към бюджета;

- Държавата да предпази изпадналите в "дългово робство" и да предотврати отнемане на единственото жилище, което кредитополучателите изплащат;

- Повишаване на събираемостта на държавните вземания с 1-1.5 милиарда лева годишно;

- От оползотворяване на средствата по европейските програми и от европейско финансиране за новия програмен период – 4-4.5 милиарда лева годишно;

- Създаване на не по-малко от нови 250 000 работни места;

- Всеки млад човек да започва работа или обучение за заетост не по-късно от 4 месеца от завършване на образование;

- Създаване на фонд за стимулиране на работодатели, които наемат хора с увреждания;

- Увеличаване на минималната работна заплата до края на мандата 450 лева и на минималната пенсия за трудов стаж;

- Увеличаване на детските добавки, на помощите за първокласници, на стимулите за отглеждане на деца с увреждания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес