БСП се похвали със спечелени от раз 34 общини, запазва Горна Малина

Сн. БГНЕС

БСП се завръща в местната власт и затвърждава тенденцията от последните няколко години и избори на увеличаваща се подкрепа за партията. Освен това запазва "червени общини" като Гоце Делчев, Троян, Балчик, Горна Малина. Такъв извод направи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова от резултатите от местните избори. Същото обяви и веднага след изборите зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, който говори в неделя от името на левицата.

Нинова аргументира твърденията си за по-добрите позиции на БСП с това, че партията печели на първи тур кметската надпревара в 34 общини. В 56 общини и в 16 района на Пловдив, София и Варна ѝ предстоят балотажи.

"БСП увеличава гласовете за подкрепа на своите кандидати за кметове с около 100 хиляди гласа в сравнение с 2015 г. Увеличаваме подкрепата си за общински съветници с около 45-50 хиляди гласа", отчете Нинова.

В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му "безапелационно" е победила БСП, а резултатите от изборите са по-добри от очакваното.

В същото време Нинова също отчете затвърждаване на "тенденцията на увеличаваща се подкрепа за БСП". "ГЕРБ управляваха 21 области, ние - нито една, сега отиваме на балотаж в 12 области", отбеляза Нинова.

Според нея БСП има още ресурс за мобилизация за втория тур на местните избори и призова българите да се обединяват, за да променят статуквото. Нинова коментира, че БСП ще търси подкрепа на балотажите на принципа "с всички без ГЕРБ". "В Русе, в Разград сме първа политическа сила, продължаваме състезанието", коментира тя.

Относно думите на премиера Борисов, че е удържал безапелационна победа над БСП, Корнелия Нинова коментира, че победа се обявява с усмивка, а не с нерви, с жлъч и с омраза.

"Второ - колко да е безапелационна тази победа, в която от 21 области в момента печелиш девет - два пъти и отгоре си надолу", добави соцлидерът. Тя отбеляза, че в някои от областите бастиони на ГЕРБ като Ямбол например партията на Борисов е трета политическа сила, а в София отива на балотаж, което не се е случвало от 14 години.

Тя продължи анализа си с това, че дори и там, където ГЕРБ има категорични победи, като Бургас, губи места в общинския съвет. БСП пък увеличавала общинските си съветници.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че в София Йорданка Фандъкова води с 8 процента на Мая Манолова, като Фандъкова имала между 4-5 процента вот в ромските секции "от страх, вот купен, вот корпоративен". Той даде пример 70-та секция в Слатина, в която от 420 гласували - 383 човека са били "за" Фандъкова, а за листата общински съветници на ГЕРБ само 11 човека. Същият пример даваха в понеделник и от инициативния комитет на Манолова.

Самата Манолова даде кратко изявление във вторник, на което заяви, че подкрепя за балотажа районните кметове "на промяната". В това число би трябвало да влизат всички кандидати, различни от тези на ГЕРБ, включително и издигнатите от "Демократична България".

Манолова повтори, че е готова на дебат на неутрален терен с Йорданка Фандъкова, но без в него да участват хора от екипите им. Ден по-рано Фандъкова отправи покана за дебат към Манолова, но при участие на експерти от екипите им. Целта била да се види кой стои до кандидата за кмет. Манолова обаче иска дебатът да е само между тях двете, а от щаба на Фандъкова продължават да настояват за разширен формат.

В разговора през медиите се включиха и от "Спаси София", които предложиха те да организират дебат между Манолова и Фандъкова, който да бъде воден от останалия на четвърта позиция в кметската битка Борис Бонев.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?