БСП се похвали със "сведен до нула бежански поток“

Левицата отчете важността на евроизборите и предколедно намали членския си внос

Ден преди да излязат в традиционната Коледна почивка членовете на Висшия съвет на БСП се похвалиха със „сведен до нула бежански поток“, свалиха членския внос за бедните другари и отбелязаха от какво голямо национално значение ще са европейските избори през месец май година.

В събота, на последното заседание на разширеното партийно ръководство за тази година, социалистите отчетоха, че бежанският поток е сведен до нула. „Към днешна дата ние имаме практически нулево преминаване на българо-турската граница там“, заяви председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Мерджанов след закрито заседание на Националния съвет.

България се оказа категорично неподготвена за справянето с бежанската вълна и криза, въпреки че имаше и национални документи, решение на правителството, постановление за осигуряване на средства, но нито Държавната агенция за бежанците беше оборудвана с достатъчно добри ресурсни обезпечения по отношение на кадрите, а също така и по отношение на убежищата, където трябваше да бъдат приемани бежанците, заяви той.

Според БСП в резултат на приетия нарочен план и извънредни мерки на правителството, към днешна дата, този въпрос е овладян за България, а същевременно държавата е в абсолютна готовност да приема и следващи бежански вълни.

Бежанците, които са в България, не трябва да бъдат приемани като даденост, на която държавата непременно е задължена да осигури социални придобивки. Те трябва да бъдат третирани наравно като българските граждани и да бъдат предоставени условия за самоиздръжка и за труд, коментира още Мерджанов.

По думите му бежанската криза е не само национален, а и европейски проблем. Той призова за общоевропейски усилия по решаването на този въпрос, а също така и активна външна политика на нашата дипломация за решаване на горещите конфликти както в Сирия, така и в съседни държави.

Освен Мерджанов на пресконференцията на левицата присъства и евродепутата Илияна Йотова. "От 2010 г. е ясно, че Европейският съюз ще има проблем с бежанци. Имало е лутане и от страна на европейските институции за реакция в ситуацията“, каза тя тя.

Йотова допълни, че все още вървят номинации за кандидати за евродепутатите на БСП и се очаква листата да е ясна до края на януари. Искаме първо да спечелим изборите - ако през тези години се борихме да запазим всяка една социална придобивка, сега ние искаме да правим отново, искаме общ минимален доход за всички държави от ЕС, искаме да има пари за инвестиране в икономиката, искаме друг тип политици, посочи тя.

Изборите за Европейски парламент догодина ще са важни, ще имат национално значение, защото от тях до голяма степен ще зависи как ще се развие политиката у нас, коментира още Йотова. По думите ѝ едно от посланията на БСП в следващата кампания ще бъде борбата с бедността, работни места и икономическия растеж.

По време на заседанието като коледен подарък за членовете на партията, разширеното ръководство на БСП взе решение и за намаляване на членския внос за бедните партийци.

С промяната левицата ще се опита да спре изключването на членове по финансови причини. В момента в БСП членуват около 160 000 души, но от партийната централа признават, че не всички успяват да плащат вноските. Въпреки това прекратяването на членството им често се отлага.

Решението от събота на Националния съвет е членският внос на безработните да бъде намален от 50 на 10 стотинки на месец. Социалистите, чиито доходи са равни на минималната работна заплата (б.а. - от 1 януари тя става 340 лева), вече ще плащат по 50 стотинки на месец, а не - 1 лев.

Членовете на БСП, които получават над две минимални работни заплати ще плащат на партията по 5 лева месечно, а депутатите, областните управители и други овластени длъжности ще продължат да отделят 10% от месечния си доход за левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?