БСП се разграничи от думите на Станишев, че Борисов действа като държавник

Премиерът: С лидера на ПЕС сме запазили нормално европейско поведение (Видео)

Сн.: БГНЕС

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик.

Тази оценка е крайно неадекватна, заявяват социалистите.

"България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", пише в съобщението.

Преди ден Станишев благодари на Борисов за това, че подкрепи номинацията му за председател на Европейския парламент и обяви, че евродепутатите от ГЕРБ ще гласуват за него, тъй като "българин на такава висока позиция е само чест и гордост, независимо че неговите хора в България не го харесват".

Подкрепата обаче не можа да се материализира, тъй като Станишев така и не се кандидатира за поста, тъй като нямаше достатъчно подкрепа в собствената си група на социалистите, които издигнаха за поста италианеца Давид Сасоли, който оглави ЕП.

Станишев подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов", каза той.

Според него големият дефицит в момента в БСП е липсата на диалог. "Критиката не е деструкция, критиката невинаги е знак за война".

Борисов за нас е провален политик и води България към дъното, обяви в петък Стоян Мирчев, депутат и член на ИБ на БСП.

"Бяхме длъжни да излезем с тази позиция, тъй като мнението на БСП по този въпрос се различава от позицията на г-н Станишев", уточни той.

Мирчев аргументира необходимостта от позиция като заяви, че в последните три години БСП се опитва да покаже истинското лице на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Като негови недостатъци Мирчев визира 111-то място на страната ни по свобода на медиите, демографската криза, социалните неравенства и бедност.

Мирчев коментира, че не са се чували по телефона със Сергей Станишев, а и това било негово лично мнение (на Станишев - бел.ред.), изразено в качеството му на гражданин.

Лошото в случая било, че в общественото пространство мнението на Станишев се обвързвало с БСП. Затова именно била необходима и позиция на Изпълнителното бюро по темата.

Партиите бяха прехвърлени на олигарсите

Мирчев каза още, че с вчерашното решение за намаляване на партийната субсидия на един лев за действително получен глас, реално е унищожено държавното финансиране на политическите партии. "По този начин политическите партии бяха прехвърлени в ръцете на така наречените олигарси в България, станаха зависими от тях. Реално това е поредна крачка към създаване на диктатура в България и на унищожаване на опозицията. БСП не можем да се съгласим с позицията на г-н Станишев, че Борисов е държавник", каза той.

Борисов: Със Станишев сме запазили нормално европейско поведение

По-късно Бойко Борисов се възмути от позицията на БСП, но заобикаляйки отправените по същество аргументи.

"Не съм гласувал за Станишев, побеждавал съм го на избори, но сме запазили нормално европейско поведение. Подкрепих Станишев така, както премиерът на Холандия Марк Рюте подкрепи Франс Тимерманс, въпреки че са от различни партии", коментира премиерът.

Той отбеляза, че Сергей Станишев е лидерът на ПЕС и е избран от социалистите в цяла Европа.

По адрес на БСП той каза: "Така и аз подкрепих Станишев. Къде е драмата? Той ми казал едно: "Благодаря". Ти разбираш ли за какви хора става въпрос? Тези, които претендират, че искат да ходят в Европа".

"Виждате тук как се отнасяме един към друг - с приятелство, с уважение. Знаем, че има проблеми, много проблеми, но по' ли е добре тези хора да са извън Европейския съюз или да са извън НАТО, или да са там при нас? Затова им помагаме. Виждате, Европа го оценява - дава ни председателство една година. България, преди аз да стана премиер, не е била въобще член...", каза още министър -председателят, чието изявление бе публикувано на Фейсбук страницата му.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?