БСП се разцепи на три за държавните бензиностанции

Според Румен Гечев имало опасност те да отидат в "един кръг от едри крокодили"

Петър Кънев от БСП подкрепи законопроекта, представен от министър Емил Караниколов. Снимка: БГНЕС

Създаването на държавна петролна компания бе одобрено на първо четене и от икономическата комисия в парламента в сряда с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и част от БСП. Оказа се, че левицата се е разцепила на три по законопроекта, предложен от финансовия министър Владислав Горанов и колегата му Емил Караниколов.

Председателят на комисията Петър Кънев от БСП каза, че подкрепя проекта заради създаването на държавни данъчни складове, които ще облекчат вноса на горива. Той обаче не вярва компанията да свали цените на дребно, защото със 100 бензиностанции не може да се повлияе върху пазар с 3500 обекта. "Да не би Марешки, който продава с 30-40 ст. по-евтино, да свали цените", отбеляза Кънев.

Колегата му Румен Гечев обяви, че е категорично против законопроекта, макар на пръв поглед идеята да изглеждала добра.

"Категорично съм против, защото в мотивите няма никакви разчети, нито едно число. Това са просто мечти на вносителите кое как ще стане. Да не се окаже, че държавните бензиностанции ще отидат в този "кръг от едри крокодили, които кръжат около финансовите ресурси", посочи Гечев.

"Въздържал се" по законопроекта гласува Христо Проданов от левицата. Според него предложението може да се окаже "добро като идея, но престъпно като реализация". Той даде примери със скандални практики на държавни и общински компании, създадени само с цел да разпределят непрозрачно държавен ресурс. По думите на Проданов държавното дружество "Автомагистрали", в което непрекъснато се наливат по милиарди от бюджета за строежа на автомагистрала "Хемус", служи единствено за непрозрачно разпределяне на ресурса към частни фирми – подизпълнители без конкурс.

Подобна била схемата и в общинското дружество в София "Чистота", което наемало камиони от известен бизнесмен по 400 лв. на ден на превозно средство.

В защита на законопроекта на ГЕРБ се включи депутатът Валери Симеонов, който обясни колко нелепи били исканията на Гечев за разчети.

"Не знам какви разчети очаквате. Вие, като създавате нова фирма, откъде да знаете какви ще са ѝ разходите и оборотите", започна да разсъждава Симеонов и предизвика смях в залата.

"Г-н Симеонов, ако вие отваряте нова фирма и отидете за кредит от 1 млн. лв. в Българската банка за развитие, чието ръководство е тук в момента, и им кажете "Имах хубав сън да произвеждам обувки. Нямам разчети, но сънят беше розов", дали ще ви дадат кредит", отговори Гечев.

След като прие законопроекта, икономическата комисия възложи на министър Емил Караниколов да отчете до 4 месеца докъде е стигнало изпълнението на нормативния акт. Министърът изрично обеща, че след като бъде сформирано бъдещото търговско дружество, то ще бъде вписано в забранителния списък за приватизация. Законопроектът предвижда още компанията да не може да фалира.

Преди ден промените в закона бяха одобрени от енергийната парламентарна комисия, в четвъртък предстои разглеждането им и от бюджетната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес