Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП се развихри: По-високи пенсии и заплати, безплатно лечение и данъчни стимули

Нито един българин на прага на бедността е предизборното мото на левицата

20 коментара
Снимка: БГНЕС

Повишаване на по-отдавна отпуснатите пенсии с 20 процента, повече пари за отглеждане на деца, вдигане на стартовите заплати на лекарите и на работещите в БАН и Селскостопанската академия, безплатно здравеопазване и повече центрове за спешна помощ, задължителни квоти за продажба на български хранителни продукти в хипермаркетите, редовни полицейски патрули в селата, данъчни стимули за млади предприемачи и млади семейства, както и поредна реформа в образованието.

Това са основните акценти в проекта на предизборната платформа на Българската социалистическа партия, с която левицата смята да се яви на предсрочния вот на 26 март с намерението да го спечели и да състави самостоятелен кабинет.

Документът, с който Mediapool разполага, обаче не е окончателен и търпи редакции в движение, а окончателният му вариант трябва да бъде гласуван на конгреса на БСП в събота и неделя.

Основното му мото е "8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност", но как амбициозната програма на левицата ще бъде финансово обезпечена въобще не е ясно. В платформата засега няма разчети коя мярка колко ще струва на държавния бюджет, откъде ще се осигурят средствата и какъв ще е икономическият ефект от нея.

Запазване на болници и още спешни центрове

Сред обещаваните на електората благини е напълно безплатно, достъпно и навременно медицинско обслужване на здравно осигурените лица. Левицата смята да премахне въведената от бившия здравен министър Петър Москов система за влизане в болница с пръстов отпечатък, която трябва да ограничи източването на бюджета Здравната каса с фиктивно лекувани пациенти. БСП обещава да запази държавните и общинските лечебни заведения в отдалечените и труднодостъпни райони на страната, но не посочва как ще се финансират те.

Предвижда се и промяна на разпределението на бюджета на НЗОК и въвеждане на минимален праг от 12 процента от порите за здраве за първичната извънболнична помощ, както и пренасочване на средства към профилактика, майчино и детско здравеопазване. Социалистите обещават и разширяване и разкриване на нови звена за спешна помощ в градовете с голяма концентрация на население, които да гарантират безплатно здравеопазване. Отново не е ясно колко ще струва това.

Увеличаване на заплатите на медицинските специалисти и за бакалаврите тя да е минимум 920 лв., а за магистрите – 1380 лв., предвижда още БСП. Завършващите държавна поръчка лекари, медицински сестри, акушерки и стоматолози обаче ще са длъжни да подписват предварителни договори за работа в България за половината период от времето, платено за обучението им.

Насочвайки се към традиционните си гласоподаватели – по-възрастните хора, БСП ще агитира с преизчисляване на пенсиите и намаляване на разликите между старите и ново отпуснатите пенсии. Планираното увеличение на по-старите пенсии е с около 20%. Разчети за необходимите за целта средства няма.

Приспадане до 100 хил. лв. лихви за първо жилище на млади семейства

На прицел обаче са взети и по-младите хора. На тях се обещава приспадане на лихвите по кредити за първо и единствено жилище до 100 000 лв. от дължимия данък общ доход. Обвързване размера на минималната работна заплата с увеличението на средното трудово възнаграждение, обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да е колкото минималната работна заплата, приспадане на 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на родителите с деца до 18 години, и помощи за учениците от социално слаби семейства не само в първи клас, а до четвърти включително, са част от другите социалистически инициативи.

Левицата ще обещава стартова заплата за млад учен от поне две минимални работни заплати, което при сегашния им размер прави 920 лв. Стипендии и програми за докторанти и постдокторанти, базови минимални заплати за заетите в науката по основен трудов договор в БАН и Селскостопанската академия.

Според плановете в платформата средствата за образование в държавния бюджет до 2020 г. трябва да достигнат 5% от БВП при 3.5% за 2017 г. а за научно-изследователска дейност – 1% от БВП, докато за тази година е 0.19 процента.

Социалистите смятат също така да премахнат предвижданото да влезе в сила от 2018 г. предоставяне на държавна субсидия и за честните училища, чиято цел беше всички деца да получават пари от бюджета за образованието си и до получат по-голям достъп до частни училища. БСП обаче предвижда да има публично финансиране само на държавните и на общинските училища, да въведе само по един учебник по предмет и да се актуализират учебните програми от I до XII клас.

Квоти за български хранителни стоки

Предизборната платформа на БСП предвижда още да се въведат задължителни квоти за български продукти в търговските вериги с оборот над 2 млн. лв. годишно. Така хипермаркетите ще трябва да продават минимум 51% български плодове и зеленчуци в сезона на производството им и 30% – извън него, 70% мляко и млечни продукти, 25% месо и месните продукти (без пилешко), 50% пилешко месо, 75% вино и спиртни напитки.

Сумите, събрани от санкции за неизпълнение на това изискване, ще влизат в Държавен фонд "Земеделие" и ще се използват за подпомагане на български земеделски производители, планира левицата.

След като не успя в рамките на този парламент да прокара законодателство за предприятия с над 50% държавно или общинско участие, БСП предизборно обещава въвеждане на професионално мениджърско тяхно управление на конкурсно начало, отчетност за постигане на пазарни цели, прозрачност в управлението. Управление на пазарен принцип, пресичане на зависимостта на държавния и общинския сектор от политическите промени и гарантиране на приходи в държавния и общинските бюджети, са сред целите на социалистите.

Те предвиждат още създаване на отделен сегмент за малките и средните предприятия на Българската фондова борса, чрез който малки, бързоразвиващи се фирми, без дълга финансова история, да могат да набират капитал чрез опростена процедура, без проспект за публично предлагане и без да имат статут на публични дружества.

Финансов холдинг за стимулиране на износа

Създаване на Национален финансов холдинг, който да обединява Националния гаранционен фонд, Българската агенция за експортно застраховане, чиито средства се предвижда да се увеличат до 2 млрд. лв., обещания от БСП нов фонд "Индустрия" с бюджет от 500 млн. лв., сегашния фонд "Иновации", чийто ресурс да се увеличи до 150 млн. лв., както и Фонда мениджър на финансови инструменти в България, планира още БСП. Според партията този холдинг ще се управлява от държавната Българска банка за развитие (ББР) и целта е стимулиране на експорта на българските предприятия в чужбина. Крайната цел е българските компании да получават на едно място и с минимални бюрократични спънки дялово или кредитно финансиране за своя бизнес, дългови инструменти и застраховка на реализирания износ, обяснява левицата.

Отноов обаче не се посочва откъде ще дойдат средствата за създаването на новите фондове и подсилването на сегашните.

Нулева ставка на данък "печалба" при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 г., които в рамките на 24 месеца да открият минимум пет работни места, е друго обещание на БСП.

Левицата планира и създаване на ново Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура, което да провежда единна политика за балансирано развитие на всички видове инфраструктура и транспорт. Ако вземе властта, социалистическата партия смята да предостави двегодишна държавна гаранция на БДЖ за изплащане на задълженията на железницата към кредиторите и последващи действия за рефинансиране на дълга.

Потвърдена е и заявката за отмяна на процедурата по концесия на летище София, обявена от правителството на ГЕРБ, с първоначалните приходи от която се предвиждаше БДЖ да изплати дълговете си и да закупи малко нови локомотиви и пътнически вагони.

Работа за отпадане на санкциите срещу Русия и развитие на отношенията с Китай и Индия

Левицата потвърждава евроатлантическата ориентация на България, но залага на развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия и други държави с цел разширяване на пазарите и привличане на инвестиции.

Външната политика ще е ориентирана за подобряване и развитие на отношенията с Русия, в това число предприемане на конкретни инициативи и стъпки, в сътрудничество с другите страни-членки, за преразглеждане на политиката на санкции на ЕС спрямо Русия и тяхното отпадане, пише с проектоплатформата на БСП за предсрочните избори. .

Предвижда се създаване на полицейски постовне с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника, които да патрулират в поне по три села и да реагират незабавно при кражби и други престъпления.

Сред плановете на левицата са и изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да ограничат силно възможностите за връщане на делата от съда на Прокуратурата, както и да въведат стриктни срокове и "жалба за бавност" в наказателния процес като средство за реакция и защита на правата при необосновани забавяния от страна на Прокуратурата и съда. БСП иска да има работещо "бързо съдебно производство" при грабежи и причиняване на телесни повреди.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #20

  Поне обещавайте в Евро , че както сте тръгнали 100 000 лева може да е един хляб... Помним управлението на БСП 95-97 -ма ! После се налагаше лошия Костов да ни оправя!

 2. Доналд Дък
  #19

  Веселбата е голяма в БСП, защото искат оново да хапнат и пийнат от кръчмар без тефтер.

 3. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #18

  На 1-и февруари 1945-а в София слугите на Москва, извършват най-масовата екзекуция на военен и политически елит на един народ в световната история. В тази вечер са разстреляни и хвърлени в общ безименен гроб трима регенти, 22 министри, 67 депутати, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници и един княз. Редица представители на старите възрожденски родове са убити или репресирани от под.огите на Москва. Една от най-тежко пострадалите фамилии е Вазови. На 1-и февруари под.огите на Москва разстрелват племенника на Иван Вазов - д-р Иван Вазов (виж за него тук https://goo.gl/mI7Cn7), майор, герой от няколко войни. Тежко пострадва и фамилията на Владимир Вазов, героят от Дойран.

 4. Bлaдo
  #17

  ... все изобилна сиромахомоилска демагогия от тезисите на 11-ия конгрес на бКп: "за все по-пълно задоволяванена постоянно растящите материални нужди на трудещите се...", които (тезиси) още тогава си бяха въпиющо кухи и лишени от логика и разум сами по себе си.

 5. Борис Б
  #16

  Забравили са да кажат, че ще поръчат, от небето вместо дъжд, да вали мед и масло....

 6. Знайко
  #15

  Защо ли веднага си спомних за Жан Виденов и неговата СПолука.

 7. кибрит
  #14

  Преди избори, след лов и риболов се лъже най-много, но разказаното няма почти нищо общо с реалността.

 8. П. Стоянов
  #13

  Указания на Решетников, преведени от Кърнелия на български.

 9. A.Aleksiev
  #12

  Другарке,(на снимката) в окончателния вариант на платформата да не забравите да добавите и: Петилетката за две години! Таз година- полупроводници, догодина- цели! И най- вече: От всекиго- според способностите, всекиму- според потребностите! Пък може и Народна Република Царство България да установите(по Бареков)!

 10. Чавдар Николов
  #11

  Не сте прочели докрая всичко другари. Там пише, че пари за осъществяване на горната програма има. Те ще се вземат доброволно от червените олигарси. Те имат толкоз много, че за такава сума все едно бълха ги е ухапала...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.