БСП се сети да лобира пред Европа и САЩ за медиците ни в Либия

Социалистите изненадващо излязоха с категорична позиция по делото в Либия, настоявайки българската държава да постави остро пред международните институции проблема с нарушаването на човешките права на шестимата медици, обвинени по СПИН-делото. Това стана седмица, след като ЕС защити с демарш пред Либия шестимата българи.

Депутатът от БСП Евгени Кирилов днес обяви, че ще внесе проекторезолюция в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която ще запознае европейските делегати с делото срещу медиците ни и ще настоява за съдействие по казуса. По време на съвместното заседание на външната и здравната комисия в парламента по СПИН-делото, Кирилов призова българските власти да спрат да повтарят колко независим е либийският съд и да поставят остро акцента върху грубото нарушаване на човешките права на шестимата медици, които са били измъчвани в либийския затвор. Според Кирилов от самото начало процесът е компрометиран заради малтретирането на българските обвиняеми.

Той дори обяви, цитиран от БНР, че лявата опозиция настоява и за по-пряко ангажиране на САЩ със случая, включително и за внасянето му за обсъждане в комисията по правата на човека в ООН, която в момента се председателства от Либия.

До момента БСП не е заявявала конкретна официална позиция по делото срещу българските медици, които повече от четири години са в либийските затвори, обвинени в умишлено заразяване на 426 деца с вируса на СПИН в Бенгази.

Само седмица преди днешния призив, посланиците на Холандия и Великобритания в Либия връчиха официален демарш от името на ЕС по делото срещу шестимата медици. В него се посочва, че ЕС, като отчита характера на отправените обвинения срещу българските медици, отсъствието на доказателства, както и неоправданото забавяне на процеса и третирането на обвиняемите, призовава либийските власти да обмислят дали действително съдът има достатъчно събрани доказателства да поддържа обвиненията, или е далеч по-подходящо да ги оттегли и да освободи обвиняемите.

Преди ден в интервю президентът Георги Първанов пък призова българските политици да внимават с публичните си изявления, акцентирайки, че СПИН-делото е в компетенциите на либийската правосъдна система. Основната работа на политиците е да подобряват междудържавните отношения между България и Либия, което може да окаже благоприятно въздействие, е мнението на Първанов.

Подобна позиция днес изрази и министърът на правосъдието Антон Станков, според когото от 17 февруари 2002 г., когато отпадна обвинението за заговор срещу либийската държава, все по-малко се говори за политически аспекти на делото и все повече - за неговата юридическа страна.

След съвместното заседание на външната и здравната парламентарни комисии Станков каза, че до следващото заседание по делото на 26 януари ще бъде готов докладът на защитата на медиците с участието на международно признати експерти. В отговор на въпрос министърът на правосъдието уточни, че сред тях няма да са Люк Монтание и Витори Колизи.

Двамата световни учени по СПИН вече представиха пред либийския съд своята експертиза, според която заразата в детската болница в Бенгази е започнала преди българските медици да отидат на работа там, а причина за масовото ѝ разпространение са лошите условия в лечебното заведение. Освен от либийските прокурори, изводите на Монтание и Колизи бяха оспорени и от петима либийски лекари, които по нареждане на съда направиха за 2 седмици нова експертиза, според която СПИН-епидемията се дължи на умишлено заразяване. Защитата на българите от своя страна оспори тези изводи и получи разрешението на съда да представи нова експертиза, която ще е готова до 26-ти.

В отговор на въпрос за демарша на ЕС правосъдният министър каза, че той не може да има пряко отражение върху делото, защото то се гледа от независима институция, каквато е либийският съд. В същото време Станков посочи, че на днешното съвместно заседание на двете парламентарни комисии е било изразено удовлетворение, че България получава такава категорична подкрепа от ЕС за съдбата на медиците.

Споделяне

Още от България