БСП се стреми към "лесни дивиденти" с послания за мир и против войната в Ирак

Заявлението на българските социалисти за мир, отправено от връх Бузлуджа, си е "откровено предизборно послание, което, от една страна, е насочено към електората на БСП и по-широко към българската общественост, а от другата страна е насочено към ключови външнополитически партньори на България като Франция и Германия, които, както знаем, се противопоставиха на нашествието в Ирак".

Такъв е коментарът на преподавателя по европейска политика в университета "Кийл" в Англия Кирил Дрезов пред българската редакция на Би Би Си във връзка с изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев и председателя на Социалистическия интернационал Антониу Гутериш.

Ние в Социалистическия интернационал разчитаме много на българските социалисти, защото знаем, че БСП винаги е била в първите редици в борбата за защита на мира, сигурността и справедливостта, заяви в неделя Гутериш, който нарече войната в Ирак "авантюра".

"Едно такова послание за мир, така и въобще за промяна на българската политика спрямо Ирак звучи малко странно от страна на БСП, ако се има предвид, че мисията в Ирак бе изпратена миналата година със съгласието на президента Първанов и, разбира се, на БСП", заяви Кирил Дрезов.

Според него обаче подобни послания са нещо напълно нормално преди изборите, особено като се има предвид, че БСП е в опозиция и че други опозиционни парии в Източна Европа излизат с подобни платформи.

"С външнополитически изявления от типа на иракското се печелят много по-лесно дивиденти, отколкото да се правят конкретни обещания за подобряване на икономическо положение или за някакви радикално различни от сегашните икономически мерки, тъй като все пак не бива да забравяме, че в много случаи БСП подкрепяше определени мерки на сегашното правителство. Много лица, свързани с БСП, и сега участват в правителството", коментира още Кирил Дрезов.

Още от България