БСП се тревожи, че няма пари в бюджета за новите анти-Covid мерки

Компенсациите ще струват 400 млн. лв., които тепърва ще се търсят

Снимка: БГНЕС

Държавата ще извади допълнителни 400 млн. лв., за да финансира компенсациите по новите анти-Covid мерки, обявени от здравните власти в сряда. Това стана ясно от изказване на социалния министър Деница Сачева. В същото време средствата не са заложени нито в Бюджет 2020, нито в Бюджет 2021, което разтревожи лидера на левицата Корнелия Нинова при гласуването на финансовия план на държавата на второ четене в парламента.

На този етап не се очаква допълнително завишаване на дефицита в бюджета нито за 2020 г. (5.2 млрд. лв.), нито за 2021 г. (4.9 млрд. лв.). Управляващите разчитат на заложените буфери и в двата бюджета.

Държавата обещава да намери пари за мерките

Държавата смята да подпомогне частично работещите и собствениците на затворените за три седмици бизнеси – ресторанти, кафенета, молове, частни школи и др., както и родителите на деца до 14 години, останали вкъщи заради затварянето на училищата и детските градини.

Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните. Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, ще могат да получат целева помощ. Тя ще е достъпна за домакинства с доход на всеки от членовете им до 915 лв. Семействата с едно дете ще имат право на 610 лв. месечна помощ, а с две и повече – на 915 лв. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева, но не е ясна предвидената сума за 2020 г.

Работниците, осигурени на 8-часов работен ден в затворените бизнеси, ще разчитат на 24 лева на ден помощ от държавата, докато са в неплатен отпуск. "Отделеното за мярката е 50 млн. лв. за 50 000 души. Мерките, приети днес, засягат общо 356 000 души. Най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона лева", посочи Деница Сачева. По думите ѝ постановлението, прието от правителството днес за помощта от 24 лв., е за първите 50 000 души, но държавата има готовност при необходимост да увеличи бюджета на мярката.

Икономическият министър ще пренасочи пари по европрограма

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък съобщи, че се работи върху възможността в полза на затворените бизнеси да бъдат освободени 156 млн. лева наличен ресурс от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", предвиден за други две мерки, които ще бъдат отложени.

Парите ще бъдат насочени към схема за ликвидна подкрепа на бизнеса по най-облекчени индикатори, като един от тях са фиксираните разходи. На този етап се смята това да бъде процент от оборота, който компаниите са загубили, докато няма да работят през трите седмици.

Министърът съобщи, че по информация от Българската банка за развитие вече е получена нотификация от Европейската комисия и от днес се анексират договорите с банките-партньори. Така ще се разшири дейността на ББР за получаване на облекчени кредити чрез търговските банки за всички малки и средни предприятия - до 1 млн. лева кредит, а големите - до 2 млн. лева при по-облекчени от сегашните условия.

Същевременно Асоциацията на ритейл парковете, обединяваща моловете, настоя за директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне. Поиска и данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

А също така и временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г. И не на последно място,  подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките.

"Както е известно, ние имаме задължение да издаваме фактури (и да начисляваме и плащаме дължимото ДДС) съгласно подписаните договори за наем. Считаме, че е ясно, че една голяма част от наемателите ни няма да заплатят тези фактури в периода, в който не работят с клиенти, което обаче не се отразява на нашето задължение да заплатим дължимия ДДС. Това създава явна непропорционалност в бизнес модела на опрериране на търговските центрове. Считаме, че е редно държавата да се намеси в тези отношения, за да гарантира баланс на интересите и справедливост", добавят от там.

Според Корнелия Нинова става дума за "голи обещания"

При приемането на държавния бюджет в парламента на второ четене обаче опозицията остана недоволна от недостатъчните икономически и социални мерки и несигурното им финансово обезпечаване.

"Това затваряне трябваше да бъде съпътствано от икономически и социален план. Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ за икономиката, за домакинствата и семействата", алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

По думите ѝ при първата вълна помощта за фирмите е била осигурена твърде късно - след 3 месеца. Освен това по данни на работодателски организации от мярката 60/40 са се възползвали едва 8% от фирмите.

"Днес Борисов говори гръмко и обещава помощ на родители в неплатен отпуск - по една минимална заплата. Но, уважаеми народни представители и български граждани, тези обещания са голи думи. Защо? Няма ги в бюджета на изтичащата 2020 г. А в бюджета, който днес гласувате за 2021 г. не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес обещавате щедро. Тоест, обещаните мерки на правителството не са осигурени в бюджета на правителството. Значи заблуждавате хората. Това е още хаос в хаоса досега", заяви Нинова.

БСП призова за спиране на гласуването на бюджета до включването в него на допълнителните икономически и социални мерки заради затварянето на институции и бизнеси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?