БСП се уповава на социални обещания и разкрития за "скелетите в гардероба"

Съдебната реформа не е приоритет, мораториумът върху застрояването на Черноморието се отлага

Сергей Станишев, Сн: БГНЕС

Управленските идеи на БСП изглеждат в пълен хаос, което очевидно ще се компенсира с продължаващи разкрития за "скелетите в гардероба", заварени от ГЕРБ, съчетани със заклинания да не се вдигат сметките за ток и обещания за социални мерки.

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев представи във вторник законодателните приоритети на левицата, насочени към временно закърпване на положението с младежката безработица.

Той изрази тревога и за сериозните забавяния и пропуски в усвояването на еврофондовете. Първото посещение на премиера Пламен Орешарски ще е в Брюксел, където ще дискутира спешните мерки, които трябва да вземе правителството във взаимодействие с ЕК за наваксването и за рисковете, които са се оформили заради некадърното управление на Борисов и компания, заяви лидерът на БСП.

Освен посещението на Орешарски в Брюксел, другата "мярка" за справяне със ситуацията е да се възстанови постът на вицепремиер, който да контролира работата на министерствата и да вземе спешни мерки за преодоляване на огромните дефицити, стана ясно от обясненията на Станишев.

Правителството на Орешарски закри позицията на министър по еврофондовете, чиито отговорности преминаха към ресорния вицепремиер Зинаида Златанова, която е министър на правосъдието. Предвиденият втори вицепремиер, който да отговаря за икономиката, все още е неизвестен.

Съдебната реформа не е приоритет

Както е известно, първият сектор, с който се захвана новото мнозинство на БСП и ДПС в съюз с "Атака", не беше нито един от изброените от Станишев като "рискови", а промени в МВР, които извадиха борбата с тежката организирана престъпност от вътрешното министерство и я прехвърлиха в ДАНС. В същото време БСП все още нямат идея кога, как и дали да се заемат със съдебната реформа.

На пресконференция във вторник, след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, Станишев изрази готовност да се предприемат действия, но след консенсус със “съд, прокуратура и неправителствени организации”. Той не спомена нито една конкретна идея, нито срок в който би могло да се изпълни нещо. “Неслучайно вицепремиерът е министърът на правосъдието”, заяви председателят на БСП.

“Трябват не само спешни законодателни промени, реформата трябва да бъде цялостна”, каза Станишев, който подчерта, че за да се направи каквото и да е, трябва да има съгласие “и на прокуратурата”. После добави, че трябва да се чуе мнението и на съда, и на ВСС.

Разформироването на ГДБОП и прехвърлянето ѝ в ДАНС стана светкавично след учредяването на новото Народно събрание, без да е консултирано с никого. По същия начин се тръгна на изваждане на дейностите по подслушване и следене от МВР.

След като обясни, че не може да се бърза с реформата в съдебната система, Станишев припомни спешните промени в МВР, но каза дали е правен с цялостен поглед за системата и ако да, защо не е станал публично достояние.

По неофициална информация от БСП, промени в законите, свързани със съдебната система, засега изобщо не се обмислят. “Изобщо не се говори по тази тема, а и ние не сме имали обещания в тази сфера – ДПС имат поети ангажименти в програмата си", коментираха социалисти пред Mediapool. Според тях, ако ВСС си върши работата и в този му вид, няма смисъл изобщо да се мисли за нов начин на избиране на членовете на съдебния съвет или да бъде разделен на две – прокурори и съдии.

Мораториумът върху застрояването на Черноморието засега се отлага

В първия законодателния пакет на БСП не намира място и посоченият за приоритетен от самия Станишев мораториум върху строежите по Черноморието и създаването на Национален парк “Българско Черноморие”. Докато бяха в опозиция, БСП внесоха в миналия парламент искане за спиране на строежите по част от плажната ивица.

След като стана ясно, че ще формират кабинет, лидерът на БСП припомни тази идея и обяви, че ще изпълни това свое обещание.

“Днес дискутирахме този въпрос на Изпълнително бюро, ще изпълним ангажимента си”, заяви Станишев във вторник, но не посочи срок, а го отдалечи в бъдещето, с поставянето на условие, че за да се свърши подобно нещо, трябва да бъде картографирано Черноморието.

В спешен порядък обаче се приема друг мораториум - върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи. Временната комисия по правни въпроси във вторник даде зелена светлина на проекта, внесен от Станишев и група народни представители от БСП.

Законодателният пакет на БСП

Станишев анонсира промени в Закона за насърчаване на заетостта, които да стимулират работодателите да наемат млади хора на първо работно място. В този случай се предвижда държавата да заплаща част от осигурителните вноски за 6 до 18 месеца със задължението работодателят да продължи трудовия договор на работника с още една година.

По думите на Станишев само за тази година тази мярка това може да доведе до допълнително включване на пазара на труда на 5000 млади хора.

БСП подготвя и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които да стимулират по-ранно обвързване на бизнеса с ученици и студенти под формата на стипендии. Предвижда се облекчаване на данъчното облагане за 24 месеца на фирмите, които следват този приоритет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес