БСП се връща в парламента с искане за оставка на Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов. Сн. БГНЕС

Депутатите от БСП се връщат в парламента след тримесечен бойкот и първата им инициатива е да поискат оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради това, че на парламентарните партии са изплащани субсидии по 13 вместо по 11 лева за глас, колкото е записано в Закона за бюджета.

Връщането на червените депутати бе прието от партийния пленум във вторник, когато лидерът Корнелия Нинова подаде оставка заради загубата на евроизборите. Парламентарната група обсъди в сряда първите си действия след дългото отсъствие и реши да се иска оставката на Горанов.

Миналата седмица финансовият министър призна, че партиите са получавали по-големи субсидии отколкото трябва и оправда това с "несъвършенство в закона". Разкритието за шмекерията бе на шоумена Слави Трифонов. Впоследствие главният прокурор разпореди проверка на информацията, че ГЕРБ, БСП, "Обединени патироти", ДПС и другите формации, представени в парламента, взимат не по 11 лева за всеки подаден за тях глас, а по 13.23 лева. Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции са получили над 38 млн., или с 6 милиона лева повече. 

В понеделник Министерският съвет реши да поправи "несъвършенството" в закона, предлагайки партиите със задна дата да върнат "допълнителните" пари, които са получавали от 2016 година насам. 

"БСП има пълната готовност да върне тези средства, но за начина, по който са изхарчени, трябва да се носи политическа отговорност. Вината е изцяло на Министерство на финансите, на управляващите", каза пред журналисти Драгомир Стойнев от БСП.

В парламентарната група е имало спор дали депутатите да не се върнат на работа още в сряда следобед, когато бе първият бе работен ден след евроизборите и проведения пленум на БСП. С голямо мнозинство е надделяло решението социалистите да участват в заседанията на парламентарните комисии още този следобед, а в четвъртък да се върнат и в пленарната зала.

Социалистите напуснаха Народното събрание на 17 февруари заради несъгласие с приети от ГЕРБ и ДПС промени в изборния закон, но дори и след като ГЕРБ отмени поправките, червените не се върнаха. Твърдяха, че ще направят това след предсрочни парламентарни избори, които се надяваха да предизвикат при своя победа на евровота, който обаче загубиха и лидерът им Корнелия Нинова подаде оставка.

В БСП имаше брожения срещу настояването ѝ депутатите от партията да не ходят на работа – не само защото така загубиха ценна трибуна да отстояват позициите си, но и защото останаха без заплати.

Нинова, която предложи бойкота, в понеделник обяви, че ще предложи депутатите да се върнат в Народното събрание, макар че според нея отсъствието им не е било фактор за загубата на изборите.

По-рано тя каза, че първата им работа ще е да внесат отново предложенията им за поправки в антикорупционния закон. Социалистите настояват президентът да назначава шефа на КПКОНПИ, тъй като мнозинството в парламента никога няма да предпочете човек, който реално да ги проверява. БСП инициира и поправки за правомощията на главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България