БСП се закани на мастодонтите и брокерите в строителството

Осем фирми прибират две трети от публичните пари в бранша

Снимка: БГНЕС

БСП се закани с промени в законите да ликвидира мастодонтите и брокерите в строителството. Причината е, че в момента парите на държавата и общините отиват в няколко фирми. Виновни за това са управляващите от ГЕРБ, които са насочвали обществените поръчки към много малък брой фирми.

Осем компании са взели две трети от строителните поръчки през първата половина на годината. Те са спечелили 122 договора за 1.35 милиарда лева, съобщи Димчо Михалевски, зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България" и председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление на пресконференция в централата на БСП.

Михалевски обаче не посочи имената на фирмите, определени от него като мастодонти.

Според класацията на "Капитал 100" през 2012 г. с най-големи обороти са били "Трейс груп холд", "Главболгарстрой", "Маркан", турската "Доуш", "Хидрострой", "СК-13 Пътстрой", "Планекс", "Енемона", "Щрабаг", "Аргогруп Екзат", "Балканстрой" и "Микс Констракшън". Приходите на "Маркан" и "Планкес" обаче са основно от поръчки на частни инвеститори, като "Планекс" рядко играе на държавни и общински търгове.

За сравнение пак според "Капитал 100" през 2008 г., когато на власт беше тройната коалиция, с най-големи обороти са били "Геотехмин", "Главболгарстрой", "Балканстрой", "Планекс", "Сиенит", "АТ Инженеринг 2000", "Енемона", "Енергоремонт Холдинг", "Минстрой холдинг" и "Холдинг пътища".

За първите шест месеца на 2013 г. чрез обществени поръчки в строителството са възложени 801 договора за над 2.41 млрд. лв. Малките фирми, с персонал под 50 души, са спечелили 230 договора за 63 млн. лв., което е 3.1%. Средните компании, с персонал от 50 до 250 човека, са спечелили договори за около 27% от общата стойност на поръчките. Всичко останало са взели осемте големи в бранша, посочи Михалевски.

За да промени това, БСП ще направи промени в няколко закона. Целта е да няма фирми "мастодонти" и фирми "брокери", които нерядко забравят за платят на подизпълнителите, коментираха от БСП пред БТА.

БСП ще работи заедно с Камарата на строителите за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за Камарата на строителите, каза Михалевски.

В ЗУТ ще се прецизират някои от категориите строежи и ще се отразят специфичните изисквания към обектите на геозащита и тунелно строителство.

С промени в Закона за обществените поръчки ще се създаде национална електронна онлайн платформа, в която ще има достъпна информация за договорите, стойността и обема им, както и за строителните компании.

В отговор на обвинението на БСП, че ГЕРБ са насочвали парите за поръчки от строителство в конкретни фирми депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че въпросните мастодонти не са на ГЕРБ, нито са били създадени по времето на ГЕРБ. Той обясни, че тези компании са работили дълго време, успели са да генерират необходимия финансов и организационен ресурс. В същото време Ненков каза, че не разбира как е възможно точно БСП да критикува ГЕРБ за обществените поръчки.

"Не мога да приема критика от БСП, защото хората не са забравили, че преди да дойде ГЕРБ на власт, пет от седемте оперативни програми бяха спрени именно заради това, за което Димчо Михалевски обвинява ГЕРБ. Добре си спомняме как се раздаваха поръчки, като пример за това е една афера – "Батко и братко”. Не им прави чест точно на този хора да обвиняват ГЕРБ за това и едва ли не крадецът вика: "Дръжте крадеца”, каза депутатът от ГЕРБ.

Той допусна, че партията би подкрепила промени в Закона за обществените поръчки, които са насочени към създаването на повече прозрачност.

След като взеха властта, лидерът на българските и европейски социалисти Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски се заканиха да сложат край на достъпа на офшорни компании до обществените поръчки с държавни и европейски средства. Такива промени обаче липсват в представения проект за изменение на ЗОП от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Споделяне

Още от Бизнес