БСП се жали от ЦИКМИ, че не я е упоменала като парламентарна партия

БСП е изпратила жалба до Върховния административен съд срещу решение №10 на ЦИКМИ, с което избирателната комисия указва кои са парламентарно представените партии и коалиции, които задължително трябва да имат представители в Общинските избирателни комисии и как трябва да бъдат разпределени квотите между тях. Това съобщи днес говорителят на комисията Александър Александров.

Никъде в решението на ЦИКМИ БСП не е спомената като парламентарно представена политическа сила, а това е необходимо да се направи - ние сме водещата партия в коалицията и от всички 48 депутати в нея, 31 членуват в БСП, посочи Катя Николова от Изпълнителното бюро на соцпартията, която отговаря за изборите и предизборната дейност. Проблемът е, че от Централната избирателна комисия са пресъздали само общото разпределение на квотите и са изброили като парламентарно представени ОДС, Коалиция за България, НДСВ, ПГ на НИЕ и ДПС. Никъде обаче не се изброяват субектите, представени в коалициите, както и съотношението между тях. Опасенията на БСП са, че при липса на изрично указание от страна на ЦИКМИ, по - близките до коалиционните им партньори кметове ще вземат решението за състава на Общинските избирателни комисии в ущърб на соцпартията и вместо нейни представители ще вкарат в комисията хора на "Социалдемократи" или ОБТ например.

Николова отрече жалбата им да почива на конкретни сигнали. Преговорите по сформирането на комисиите текат от ден - два, не е имало време, но това може да се получи. Не можем да чакаме да стане и след това да се жалим, е нейното мнение. Тя добави, че БСП се пази и от най-малкото нещо, което би могло да доведе до раздор с коалиционните им партньори.

Решението да обжалват е било подсказано от член на ЦИКМИ, каза още Николова. Идеята е дошла от Румяна Сидерова, която освен в тази комисия, е представлявала БСП и в предишни ЦИК. Според Катя Николова фактът, че Сидерова им е подсказала до обжалват, означава, че вероятно на предишни избори е имало прецедент изрично да се вписват и водещите сили в коалициите.

На въпрос дали ОДС няма подобни опасения и няма да последва примера на БСП, говорителят на СДС призна, че за първи път чува за жалбата. От ръководството на партията тепърва ще кажат дали също няма да обжалват.

Две земеделски партии - БЗНС на Георги Пинчев и земеделският съюз на Яне Янев, бяха сред първите партии, които се регистрираха за местните избори още през първия ден от приемането на документите. До този момент документи за регистрация са подали 11 партии.

След земеделците на Пинчев, които се записаха под №1 за участие, документи подадоха и представителите на съюз "Радикали" на Евгений Бакърджиев. Сред 11-те са и представители на две ВМРО- та - "ВМРО - Българско национално движение" на Красимир Каракачанов и "ВМРО - Българско демократично движение".

Дежурни екипи на Централната избирателна комисия за местните избори ще приемат заявления за регистрации всеки ден, включително в събота и неделя, от 10 до12 ч. преди обед и от 14 до 17 ч.. В последния ден за регистрация на партиите и коалициите - 15 септември, документи ще се приемат до 19 часа.

Решението за регистрации на подалите документи политическите партии и коалиции ще се вземат на заседанията на ЦИКМИ. Според говорителката на комисията Илияна Ризова, към 3-4 от формациите е имало забележки, които впоследствие са били поправени, други 1-2 партии пък нямали част от нужните документи - документ за актуалното състояние на партията или пълномощно, ако човекът, който е правил регистрацията, е бил само юрист. Пропуските в подадените документи могат да се поправят в 3-дневен срок след получаване на известие от централната избирателна комисия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?