БСП сезира ЕК заради "политическо овладяване“ на КРС

Заради опит за "политическо овладяване“ на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), БСП ще сезира Европейската комисия (ЕК). Това съобщи лидерът Сергей Станишев в понеделник на пресконференция във Варна след изнесено заседание на ръководството на партията. Станишев допълни, че промените в Закона за електронните съобщения, които бяха приети в края на миналата година и трябва да бъдат одобрени на второ четене от НС, са "ярък пример за политическия характер на управлението на ГЕРБ“.

Поправките по отношение на КРС, която е независим орган, предвиждат намаляване на броя на членовете ѝ от 9 на 5. Като мотив за редуцирането правителството посочи, че в повечето европейски държави членовете на подобни регулаторни комисии са 5. Тогава управляващите заявиха още, че промените "гарантират независимостта на КСР

Не се планира промяна в разпределението на различните квоти – парламентарна и президентска. Предвижда се да бъдат освободени комисарите с най-малко прослужено време на поста.

В понеделник обаче Станишев коментира, че поправките "вкарват политическото овладяване на този орган. Цели се съкращаване на мандата на членовете на КРС. По този начин 3-ма членове на комисията ще бъдат с преждевременно прекратен мандат. Така ще се вкарат приближени на ГЕРБ хора“.

Станишев смята още, че управляващите "искат да се сложи ръка на независимия орган“, което е се "разминава с принципите на ЕС”. Според него това е антиевропейско законодателно решение.

Малко преди края на мандата на правителството "Станишев“ след продължителни пазарлъци тройната коалиция подмени къде частично или почти изцяло състава на важни държавни органи, включително и на КРС. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че като дойде на власт ще ревизира решението им, тъй като повечето мандати в тези органи бяха изтекли отдавна, но БСП, НДСВ и ДПС решиха да ги подменят в "12 без 5“.

По отношение на други промени – тези в закона за генно-модифицираните организми, приети на първо четене миналата седмица, Станишев коментира, че с него управляващите "отстояват в много голяма степен лобистки интереси“.

Според него управляващите трябва да вземат "ясно“ решение дали България ще развива ГМО "с всички рискове, които произтичат от това за здравето на гражданите или ще се ориентира към селско стопанство, което се ориентира към екологично-чиста продукция“.
Станишев каза още, че и и към него като министър-председател в предишното правителство, "се оказваше натиск от външни фактори, външни интереси - и икономически, и политически да бъде променено законодателството в България по отношение на ГМО.“

Споделяне

Още от България