БСП сезира Конституционния съд за топломерите

Депутатите от БСП днес оспориха пред Конституционния съд задължението всички граждани с централно парно отопление да си поставят топломери на радиаторите. Това задължение бе въведено с промени в закона за енергетиката още в края на 2001 г., като според текстовете крайният срок за монтиране на топломерите изтече в края на септември м.г. От ведомството на Милко Ковачев на практика удължиха срока до 31 декември 2002 г., като през последните 3 месеца на миналата година не се правеха проверки и не се налагаха глоби за радиатори без топломери.

Година и половина след въвеждането със закон на това задължение, депутатите от БСП го оспорват пред Конституционния съд. На въпрос защо чак сега левицата сезира Конституционния съд, при положение, че 90% от абонатите вече си сложиха топломерите, леви депутати отговориха, че нямало специални повод за това - просто мотивите и подписите на 48 червени народни представители за сезирането на КС станали едва сега готови.

Припомняйки, че според закона хората, които не изпълнят това задължение, ще бъдат глобявани между 100 и 500 лв., народните представители от левицата подчертават, че се изисква от хиляди граждани да направят ненужни и непосилни за тях разходи. В мотивите се посочва още, че като се въвежда една единствена система за продажба на топлинна енергия, се накърнява принципа на свободната стопанска инициатива. Според депутатите със закона за енергетиката сериозно са накърнени интересите на потребителите и се злоупотребява с монополното положение на съществуващите производители на топлинна енергия и топлопреносни предприятия.

Още от България