БСП сезира КС за неприетата оставка на Делян Добрев

БСП сезира КС за неприетата оставка на Делян Добрев

Искане до Конституционния съд да се произнесе дали решението на парламента да не приеме оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев е противоконституционно внесоха в сряда 62-ма депутати от БСП. Те настояват решението за оставането на Добрев в парламента да бъде отменено.

Делян Добрев внесе оставката си в парламента в началото на октомври след разразилия се скандал "Кумгейт" с назначения на негови близки и роднини в общината в родния му град Хасково без конкурси, както и множество негови приближени на постове в държавната енергетика. Скандалът се разгоря след като ГЕРБ оттегли доверието си от кмета на Хасково Добри Беливанов с мотива, че не оправдал очакванията на партията.

Добрев оправда назначенията в Хасково с аргумента, че градът е малък, а екипът му бе определен като "дрийм тийм". Той също така обвини БСП и по-специално депутатката на социалистите Елена Йончева в целенасочена атака.

Цялата партия ГЕРБ и парламентарната ѝ група застана на негова страна и след пламенна защита в пленарната зала оставката му бе отхвърлена, въпреки молбите му да се оттегли от политическия живот.

Според социалистите обаче неприемането на оставката на депутат нарушава конституцията.

Филип Попов от БСП за България изрази надежда, че конституционните съдии ще се произнесат в кратки срокове:.
 
"Обявяването на противоконституционност на този акт на Народното събрание има действие занапред, което ще рече, че Народното събрание отново следва да разгледа проекта за решение, касаещ оставката на господин Добрев и разбира се, да я приеме, защото това са единствените негови правомощия, защото оставката на господин Добрев е един личен акт. Така е записано и в Конституцията", коментира пред журналисти Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?