БСП сезира КС за следенето през телефоните

БСП сезира КС за следенето през телефоните

БСП ще сезира в Конституционния съд (КС) заради приетите със закона за извънредното положение текстовете, позволяващи на властите да проследяват трафичните данни от мобилните телефони и интернет контактите на българските граждани без съдебно разрешение.

Това се разбра от думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Проследяване на клетките на телефоните без съдебно решение нарушава Конституцията. В момента пишем мотивите и ще обжалваме в Конституционния съд този текст", каза тя пред Нова тв.

Мнозинството в парламента оправда решението да позволят достъп до трафичните данни е, че трябва да се контролират поставените под карантина, но няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи само до тях. Полицията ще може безконтролно да изисква справки от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде ходи, с кого и кога говори.

Според Нинова въвеждането на извънредното положение е било задължително и е било "знак на разум и отговорност". По думите ѝ обаче след обявяването на извънредното положение е настъпил хаос, взели са се неразумни решения, взаимоизключващи се, включително предложени от ГЕРБ. "Ние решихме, че не можем да бъдем част от това. Ето вече някои от тези решения дават отрицателен ефект", допълни Нинова.

По думите ѝ решението от четвъртък парламентът да прекрати редовните си заседания е отмяна на парламентарната република. При гласуването на това предложение единствено депутатите от БСП бяха против затварянето на Народното събрание.

"Това означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи и безконтролно харчене на пари. Това е едната страна на нашата позиция. Втората е, че дори в момента трябва да работим, защото се налагат спешни промени в закони, които касаят ежедневни проблеми", добави лидерът на социалистите по повод решението за спиране на работата на парламента.

"500 млн. за банката за развитие без актуализация на бюджета, също и 500 млн. за здравеопазването, МВР и отбраната, които са крайно необходими на хората от първа линия. Продължаващо преразпределение на средствата от европейски програми без дебат в парламента, за да знаем кое къде отива, какви са приоритетите на правителството в този момент. Нищо от това не се случва там, където му е мястото - в парламента. Става въпрос за парламентарна република. Премиерът Борисов 10 години гази тези принципи, че тези въпроси трябва да се решават в парламента, а не с постановления на Министерски съвет. Ние сме разумни хора и бихме подкрепили 500-те милиона за лекари и полицаи, но не така, не се прави така", каза още тя.

Нинова каза още, че членове на туристически и болнични организации са ѝ сигнализирали за спешни промени в закони, защото са пред фалит.

"Зпочнахме срещи с различни браншови организации заради проблемите, които възникват. Чуваме предложенията им и ще изготвим един цял пакет от необходими промени и ще го внесем като комплекс от мерки. Не просто на парче да свикваме заседание на парламента за една или друга поправка. Трябва да видим комплексно проблема. Ние сме сериозни хора и не смятаме сега да си играем на политиканство", заяви тя.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?