БСП сезира КС заради "неправомерното отстраняване" на Жаблянов

Валери Жаблянов беше отстранен от ръководството на парламента по искане на управляващите. Сн. БГНЕС

Депутатите от парламентарната група "БСП за лява България" сезираха Конституционния съд (КС) за неправомерното отстраняване на техния колега Валери Жаблянов от поста зам-председател на Народното събрание.

"Очакваме Конституционният съд да разгледа нашето искане и да определи, че свалянето му е било противоконституционно. Не искаме в парламента да цари безпринципност и да се смята, че там се взимат незаконни решения", каза депутатът Таско Ерменков, който внесе в петък подписите на 60 свои колеги в КС.

На въпрос дали Жаблянов ще съди България в Страсбург, Ерменков отговори, че този въпрос трябва да се зададе към колегата му.

Преди малко повече от седмица депутатът от БСП Валери Жаблянов бе отстранен от поста зам.-председател на 44-ия парламент след гласуване. Това решение бе подкрепено с гласовете на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Срещу решението се обявиха народните избраници от БСП. От ДПС дипломатично определиха гласуването като "фарс" и отказаха да участват.

Мотивът на управляващите да поискат и след това гласуват отстраняването на Жаблянов бе официална позиция на левицата, в която присъстваше констатация, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". Неин автор се оказа Жаблянов.

След скандал БСП изтри изречението от позицията си, а ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов.

Още при дебата в парламента социалистите се позоваха на правилника на Народното събрание, който не предвижда хипотеза отстраняване заради изказване. Тогава от БСП заявиха, че ще сезират КС.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?