БСП сезира прокуратурата за хвърлената от шефа на НЗОК "бомба" за лобизъм и източване

Частните болници отхвърлят обвиненията, че са облагодетелствани

БСП сезира прокуратурата за хвърлената от шефа на НЗОК "бомба" за лобизъм и източване

БСП ще сигнализира прокуратурата за изнесената от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев информация за лобистки закони и източване на институцията. Левицата настоява Министерството на здравеопазването да бъде проверено заради нападките на Дечев по адрес на политическото му ръководство. Същевременно от НЗОК отказват повече коментари както и да предоставят конкретна информация за болници и лекарства, с които институцията се източва.

Дечев обяви преди два дни в интервю за Дарик радио, че НЗОК плаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Като причина той посочи липсата на задължение частните болници да правят обществени поръчки за лекарства и медицински изделия, въпреки че за тях получават финансиране с публични средства от НЗОК. Преди години такова задължение съществуваше, но отпадна именно под натиска на частни болници.

Зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев заяви, че сигналът до прокуратурата ще бъде внесен още в понеделник.

Според БСП "е налице организирана, координирана, извършвана с административни протекции кражба от здравните вноски на българските пациенти". Той коментира, че интервюто на Дечев от събота е изключително важно, тъй като повдига завесата за това как се управлява здравната ни система.

"Всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ. Многократно сме казали, че пари в държавата има, стига да не се краде", каза Стойнев.

Той определи правителството на ГЕРБ като "правителство на източването" с източването на язовири и източването на НЗОК.

"От самото начало БСП поставя всички въпроси, засегнати в интервюто на управителя на НЗОК, и във връзка с тях беше и внесеният преди няколко месеца вот на недоверие. Реформите, които се обещаваха в сферата на здравеопазването, моделът на управление и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на медикаменти - нищо от това не е изпълнено вече три години и на практика ние стоим на едно място  с едни и същи проблеми, независимо, че се увеличават всяка година вноските и обществените средства за здравеопазване", коментира депутатът проф. Георги Михайлов.

Колегата му Десислав Тасков припомни и това, че правителството излъга медицинските сестри, което беше напомнено и в интервюто на Дечев.

"Балонът се пука, не можем да продължим повече така. Трябва да отменим този модел на финансиране. Не можем да говорим за влизане на търговски и застрахователни дружества, когато 5 милиарда лева излизат от джоба на всеки един от нас. Не може българинът да трябва да бърка по-дълбоко в джоба си, а да не могат да се остойностят здравните услуги за него. Болниците, държавните и общинските обществени заведения не трябва да бъдат търговски дружества.", допълни още той.

Частните болници отхвърлят обвиненията на шефа на НЗОК

Националното сдружение на частните болници излезе в понеделник с позиция по повод обвиненията на управителя на НЗОК, че лобистки поправки ги облагодетелстват.

"По повод на изявленията на Управителят на НЗОК - д-р Дечо Дечев, дадени в интервю за Дарик радио, изразяваме несъгласието си с някои от направените внушения, уронващи престижа на частните болници. Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на частните болници лекарства на цени различни от тези, които заплаща на държавните и общински болници. Ако това наистина е така, то означава, че НЗОК е нарушила нормативната уредба, защото тя не прави разлика между лечебните заведения, произтичаща от собствеността им", се казва в позицията на сдружението.

"Цените, на които НЗОК заплаща лекарствените продукти са регулирани с Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Наредбата забранява на НЗОК да заплаща цена над регистрираната. Цената на едно лекарство може да се регистрира само ако е по-ниска в сравнение с тази в десет Европейски държави и след договаряне на задължителна отстъпка. Ако действително има случай, в който едно лекарство е платено на цена 7 пъти по-ниско от регистрираната в Позитивния лекарствен списък, това говори за тежка инсуфициенция на Наредбата, регулираща цените и налага незабавната ѝ промяна, което именно Д-р Дечев би трябвало да инициира. Напомняме, че не болниците, още по-малко частните, пишат правилата, те ги изпълняват", посочват от сдружението.

"Ако Д-р Дечев смята, че някоя болница е нарушила нормативната уредба, то той има всички дадени му от закона права да я санкционира. Когато се изнася такава информация, то нека тя бъде конкретна. Д-р Дечев да посочи на кои болници, кога и за кой лекарствен продукт и на какви цени са били платени от НЗОК и как(и за какво) са били санкционирани. Некоректно е да се хвърля обвинение към всички частни болници, много от които изобщо не изпълняват дейности свързани с лекарствено лечение на злокачествени заболявания.

Във връзка с обвиненията, за лобистка поправка на закона, позволяваща на частните болници да не провеждат обществени поръчки, сме длъжни да припомним, че дефиницията на понятието публично-правна организация е дадена от Директива 2014/24/ЕС. С други думи, Д-р Дечев обвинява в лобизъм Европейската комисия, Европейския Парламент и Съвета на Европа, но и в този случай би трябвало да бъде конкретен, за да не звучи казаното като клевета.

В заключение искаме да заявим, че не бихме желали и няма да позволим частните болници да бъдат изкупителна жертва за конфликтите в изпълнителната власт. Ние се стремим всячески да повишаваме качеството на обслужването на нашите пациенти и въпреки, че напоследък сме повече възпрепятствани, отколкото подпомагани в тази ни мисия от здравните власти, отново заявяваме готовността си да обсъдим всички важни въпроси, да предоставим нашата експертиза и конкретни предложения за подобряване на нормативната уредба", се казва още в позицията.
  

Споделяне

Още по темата

Още от България