БСП сезира прокуратурата за изнасяне на СРС-та от Цветанов

БСП е подала сигнала срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради огласяване на специални разузнавателни средства (СРС) от парламентарната трибуна миналия петък по случая със смъртта на недоносено бебе в Горна Оряховица. Преди няколко дни от левицата заявиха, че ще сезират прокуратурата, и сега това е факт.

В съобщението до медиите от левицата се казва, че тя е уведомила шефа на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов "за деяние на министър, което евентуално представлява престъпление по Наказателния кодекс“. В информацията се посочва още, че на 3 декември по време на парламентарния контрол от пленарната трибуна на НС Цветанов е прочел информация - разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица, за която той твърди, че е събрана по реда на Закона за СРС.
От левицата посочват, че "съгласно закона резултатите, получени чрез СРС, не могат да бъдат използвани за друго, освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпление“. От БСП казват още, че онези, на които е станала известна подобна информация, са длъжни да не ги разгласяват.

Според БСП Цветанов е нарушил закона, като е използвал информация, придобита чрез СРС извън нейното предназначение и с политически цели.
Тя е изпратила заедно със съобщението и протокола от пленарното заседание. От партията се обръщат към Кокинов с молба да предприеме действия в кръга на неговите компетенции по предоставените факти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?