БСП сезира прокуратурата за изнесените от Цветанов СРС-та

Главният прокурор Борис Велчев ще бъде сезиран от парламентарната група на Коалиция за България за изнесените от вътрешния министър данни от специалните разузнавателни средства (СРС) по случая със смъртта на недоносеното бебе в Горна Оряховица. Това съобщи във вторник бившия премиер и председател на БСП Сергей Станишев.

Според него Цветанов си е позволил да използва данните от подслушаните телефонни разговори на лекарите с политическа цел. Главният прокурор най-вероятно ще бъде сезиран още в сряда.

Уникалната по рода си акция по изнасянето на записани телефонни разговори от службите, вътрешният министър предприе в петък по време на парламентарния контрол. С изнасянето на данните министърът отговори на критиките за полицейщина при ареста на четиримата лекари от Горна Оряховица, заподозрени в умишлено умъртвяване на новороденото.

Предшественикът на Цветанов в МВР - Михаил Миков - коментира, че действията на вицепремиера са прецедент в българския парламент.

"Няма друг министър, който да си е позволил да изнася информация от СРС-та", възмути се Миков.

Той посочи, че в закона за СРС е записано, че който използва информация, събрана с такива средства, се наказва с лишаване от свобода. Бившият вътрешен министър изтъкна, че законът предвижда 3 години лишаване от свобода за разгласяване на данни от СРС-та и от 1 до 5 за длъжностно престъпление.

"В подслушваната държава, вече всякаква информация може да бъде изнесена по преценка на един човек. Абсурдно е да се позовават на декласификацията", посочи Миков, визирайки думите на Цветанов, че оповестяването на информацията от записаните разговори е законно.

В интерес на истината прокуратурата обезпечи действията на Цветанов като мигновено даде разрешение за декласифициране на записите по разследването, което буквално е в "зародиш". Тогава главният прокурор Борис Велчев каза, че записите правилно са били разсекретени и оповестени.

Дребна подробност е, че това се случи след като в продължение на три дни от МВР твърдяха, че записи няма.

Миков заяви, че не може събраната от СРС-та информация да се използва за други цели, освен засягащи националната сигурност, защото по този начин се нарушават едно от най-съществените конституционни права - тайната на кореспонденцията.

"Това е връхна точка в използването на полицията за политически цели", подкрепи Миков тезата на партийния си лидер. Според бившият вътрешен министър действията на Цветанов разколебава доверието на партньорските служби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?