БСП сезира прокуратурата за концесията на летище София

БСП сезира прокуратурата за концесията на летище София

Парламентарната група на "БСП за България" сезира главния прокурор за концесията на Летище София, съобщиха от партийната централа.

Сигналът до Сотир Цацаров бe внесен, след като по-рано през деня съобщиха в парламента намерението си. 

Говорителят на парламентарната група на БСП за България Елена Йончева цитира чл. 24 от Закона за концесиите, който казва, че не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбраната на България.

Колегата ѝ Филип Попов съобщи, че през 2009 г. има постановление на Министерския съвет, в чието приложение летище София е записано като обект на националната сигурност.

"И това противоречие със закона са нашите мотиви да внесем нашия сигнал до прокурора на Република България", заяви Попов пред журналисти.

Соцдепутатът Попов припомни, че летището е сто процента държавна собственост, през него са минали 6.5 милиона пътници, на печалба е, а се отдава на концесия. По Конституция прокуратурата е тази, която следва да следи за законосъобразността на актовете, каза още Филип Попов.

Елена Йончева припомни, че служебното правителство е спряло процедурата заради "обосновани съмнения", че е опасна за националната сигурност.

"Нека ви припомня доклад на Държавния департамент, че голямата корупция идва от големите инфраструктурни проекти, при това положение ние имаме не само законните, но и моралните права да искаме спиране на процедурата", посочи тя

Оттук насетне очакваме българската прокуратура и българският съд да си свършат работата, каза Йончева.

Кабинетът стартира през юни т.г. процедурата за 35-годишната концесия на летище София с възможност за удължаване на срока ѝ  като оферти ще се подават до 22 ноември, след като срокът бе удължен с месец. При концесия правителството предоставя на частния партньор само правото да управлява летището. Цялата летищна инфраструктура, както и активите, остават публична собственост, включително всичко, построено от концесионера по време на неговото управление на активите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?